bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt: Bayern – Dortmund: BVB jagter første – og måske vigtigste – sejr i München i ni år

Optakt: Bayern – Dortmund: BVB jagter første – og måske vigtigste – sejr i München i ni år

Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund

Bundesligaen ruller igen efter landsholdspausen, og vi har et nervepirrende, intenst og uhyre vigtigt Der Klassiker-opgør i vente. Det er nummer et mod nummer to, og vi kan meget vel få et fingerpraj om, hvem der står stærkest i kampen om mesterskabet. Og for at give det hele lidt ekstra kryderi, så er det med den tidligere Dortmund-træner Thomas Tuchel ved roret i Bayern. Med andre ord: Aflys alle andre planer lørdag aften.

 

Kampfakta

Spillested: Allianz-Arena, München

Kamptidspunkt: Lørdag, kl. 18.30

Tv: See

 

Bayern München

Normalt er en landsholdspause relativ rolig for de fleste klubber. I denne omgang har Bayern ikke været en af de klubber. Julian Nagelsmann fik en fyreseddel, mens man kort tid efter valgte at ansætte Thomas Tuchel.

Ja, den Thomas Tuchel.

Den Thomas Tuchel, der fra 2015-2017 var træner for lørdagens modstander Borussia Dortmund. Det er uden tvivl et ekstra twist til en i forvejen kæmpe kamp de to rivaler imellem.

Ikke desto mindre har fyringen af Nagelsmann skabt lidt røre i andedammen i München, hvor flere spiller offentligt har været uforstående overfor beslutningen om at afskedige Nagelsmann, mens andre efter sigende skulle være glade for, at han nu er væk.

Bayern er presset

Bayern gik på landsholdspause med et skuffende 3-1-nederlag til Leverkusen, og det blev altså samtidig Julian Nagelsmanns sidste kamp i spidsen for rekordmestrene. Det betød så også, at Dortmund lige akkurat stak af fra Bayern, der står noteret for 52 point, mens BVB har 53 point.

Det lille overtag til lørdagens gæster i tabellen gør ikke kampen mindre spændende. For det betyder jo faktisk, at Bayern er tæt på tvunget til at vinde opgøret, hvis de vil bevise, at de er det bedste hold i Tyskland.

Godt nok er der stadig mange runder tilbage efter lørdagens Kracher, men det ændrer ikke på, at der også kan ligge et psykologisk overtag hos vinderen. Det vil derfor heller ikke være forkert at kalde opgøret for en vaskeægte sekspointskamp, da Dortmund kan stikke lidt af fra Bayern med en sejr, mens Bayern omvendt kan sætte sig på førstepladsen igen ved at tage de tre point.

Og en sejr det kunne ingen af de to hold få, da de krydsede klinger i Hinrunden. Bayern bragte sig ellers foran med 2-0, men en dramatisk afslutning endte med, at Anthony Modeste udlignede i allersidste sekund efter et hjørnespark.

Det ændrer dog ikke på, at Bayern har et godt tag på Dortmund, når opgøret spilles på Allianz-Arena. Vi skal nemlig helt tilbage til 2014 for at finde den seneste Dortmund-sejr i München, mens Bayern har scoret lutter af mål på hjemmebane, når BVB har været gæster.

I syv kampe i træk har de således scoret minimum tre mål, når modstanderen har heddet Borussia Dortmund, og Bayern har også vundet de seneste otte indbyrdes opgør.

Hvor meget har Tuchel kunnet nå at ændre?

Så selvom Dortmund topper tabellen, så kan man godt tillade sig at smide en lille favoritværdighed over på Bayern. Det skal dog siges, at Dortmund er bedre kørende i de har været i flere år, og de skal drage fordel af, at man ikke helt ved, hvor Bayern står, qua Tuchels indtog.

Det bliver dog interessant at se, hvordan og om Bayern allerede har forandret sig så kort tid efter Tuchel har fået ansvaret. For der hersker ingen tvivl om, at Bayern har et forrygende godt hold, men kan Tuchel få det forløst bedre end Nagelsmann gjorde? Eller sagt på en anden og mere direkte måde: Kan Tuchel undgå de mærkelige pointtab, som Bayern har lidt i indeværende sæson?

De første svar får vi lørdag aften på Allianz-Arena, hvor Tuchel med en sejr over sin tidligere arbejdsgiver kan gøre meget godt for sig selv. For det vil ikke være specielt sjovt at starte med et nederlag. For første gang i ni år til en mesterskabsrival og tilmeld din tidligere klub.

Der kommer dog næppe til at være den store forskel på de startende 11, men Tuchel må til sin Bayern-debut undvære Lucas Hernandez og Manuel Neuer, mens stortalentet Julia Musiala er tvivlsom til Der Klassiker.

 

Dortmund

Vi har allerede skitseret, hvor svært Dortmund tidligere har haft det på Allianz-Arena.

1-3, 2-4, 0-4, 0-5.

Det er de seneste fire resultater, når Dortmund har gæstet Bayern, men nu er det måske tid til, at die Schwarzgelben for alvor viser, hvad de er lavet af. Edin Terzic’ mandskab har spillet en forrygende sæson indtil videre, og helt fortjent fører de også Bundesligaen.

Der behøves næppe nogen stor peptalk fra Terzic i München. Alle og enhver ved godt, hvad der er på spil.

De vil dog nok ærgre sig over, at de kun fik 2-2 i Revierderbyet tidligere i marts måned, mens de dog fik oprejsning inden landsholdspausen med en 6-1-sejr hjemme mod Köln. Generelt har BVB været sprudlende på hjemmebane i indeværende sæson, men nu skal de ud at bevise, at de også kan bide skeer med Bayern.

Dortmund har virket ustoppelige

For Bayern har været den irriterende storebror, der hver gang lillebror Dortmund har været tæt på, så er storebror alligevel løbet med opmærksomheden. Så er lillebror blevet jordet. Det viser de seneste indbyrdes opgør i München også.

Dortmund har dog sjældent været bedre kørende, end de er i øjeblikket, og det er kun det uafgjorte resultat i Schalke, der er holdets eneste pointtab i Bundesligaen i 2023. Det vil sige 10 kampe og ni sejre.

Den kan Thomas Tuchel i Bayern-lejren så tænke lidt over.

Dortmund har – modsat Bayern – haft en lidt mere stilfærdig landsholdspause, hvor Edin Terzic stadig sidder trygt i sædet. Til gengæld har der været en del tvivlsspørgsmål op til lørdagens Der Klassiker, hvor flere profiler har været tvivlsomme.

Julian Brandt, der blev skadet efter kort tid på banen i den anden 1/8-finale i London, ventes således tilbage. Det samme gør det sikre valg i målet Gregor Kobel og målscorer i det sidste opgør mod Bayern Youssoufa Moukoko. Lynhurtige Karim Adyeemi har haft lårproblemer, og han er af Kicker også blevet meldt ude af opgøret, hvilket vil være en bet for Dortmund.

Det var Sebastian Kehl dog ude og skyde til hjørne i går torsdag, men hvorvidt det er spil for galleriet, vides endnu ikke.

Adeyemi eller ej, så er det en klar forstærkning af Dortmund-mandskabet, at Julian Brandt igen er i spil til startopstillingen. Brandt havde inden sin skade gang i sit livs sæson, hvor han sammen med Jude Bellingham var kampafgørende i rigtig mange kampe.

Er i år året?

Dortmund ved også godt, at de er i en gunstig position i Bundesligaen, hvor de som sagt topper ligaen, men der er kun et point ned til Bayern på andenpladsen. En sejr vil derfor få skuldrene lidt ned igen i Dortmund-lejren, men holdets rutinerede anfører Marco Reus har også allerede været ud og sige, at sæsonen ikke står og falder med lørdagens kamp.

Det kan han på sin vis have ret i. For der resterer stadigvæk otte runder efter lørdagens Klassiker, hvor det efterfølgende opgør er mod Union Berlin. Vi får derfor for alvor at se, hvor Dortmund står i mesterskabskampen de næste par uger, hvor de med to sejre kan tage et skridt yderligere imod klubbens første mesterskab siden 2012.

Det er nok næppe det, der er i hovederne på Dortmund-spillerne, men de kan nok heller ikke lade være med at tænke tanken, hvis de står med sejren lørdag aften. Der er dog meget, der skal falde i hak, hvis det skal ske, og omvendt har man flere gange haft indtrykket af, at nu er det sæsonen, hvor Dortmund ryster Bayern af pinden.

Og så har Bayern bare vist – oftest på Allianz Arena – hvor skabet skal stå.

Nu skal en ny historie skrives, og spørgsmålet bliver så, om den kan kopieres fra de tidligere år, eller om en ny blyant skal spidses.

 

Karantæner:

Bayern: Ingen
Dortmund: Ingen

 

Bud på startopstillinger

Bayern: Sommer – Joao Cancelo, Pavard, de Ligt, Davies – Kimmich, Goretzka – L. Sané, T. Müller (c), Coman – Choupo-Moting
Dortmund: Kobel – M. Wolf, Süle, N. Schlotterbeck, Ryerson – Can – Bellingham, Guerreiro – Brandt, Reus (c) – Haller

 

Vidste du, at..:

Edin Terzic og Dortmund har været eminente fra bænken? Dortmund er nemlig det hold, hvor flest indskiftere har scoret, efter de er kommet på banen i Bundesligaen i denne sæson. Det er sket ti gange.

 

Dom:

Vi tør næsten ikke spå om dette opgør, men vi kan garantere underholdning, dramatik og masser af mål. Vi går dog med det kedelige svar 2-2, for det kan begge hold som sådan godt leve med.

 

Få spiltips til Bundesligaen hos SpilXperten

You may also like
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 17 – Was Erlaube Bayern?
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 30 i 2. Bundesliga: Er St. Pauli gået i stå og Nordderby i Hamburg
Hannover, optakt, højdepunkter
Optakt til runde 29 i 2. Bundesliga: Derby i Niedersachsen!
HSV, Optakt, 2. Bundesliga 2021/22
Optakt til runde 28 i 2. Bundesliga: “En storkamp fra 80’erne”