Bundesligaen var som ventet et nummer for stort for Braunschweig, der måtte ned efter blot en enkelt sæson. De tog Nürnberg med i faldet, mens oprykkerne fra Darmstadt, Heidenheim og storsatsende RB Leipzig alle er nye i ligaen. Hvem slutter i toppen, i midten og i bunden? Vi kigger på sæsonen i 2. Bundesliga 2014/15
Toppen:
Modsat sidste år hvor Köln var forhåndsfavorit, er der denne gang en bred skare af hold, der kan blande sig i kampen om oprykningen. De to nedrykkere i form afBraunschweig og Nürnberg er selvsagt en del af den gruppe, men fælles for begge hold gælder, at de har mistet profiler henover sommeren, og det er derfor ikke givet, at de kan vende direkte tilbage til Bundesligaen. Hos førstnævnte er det specielt fraværet af Bicakcic, Bellarabi og ikke mindst topscorer Kumbela, der kommer til at kunne mærkes, mens Nürnberg – der nu er ene om at have rekorden i nedrykninger fra den bedste række, har sagt farvel til blandt andre Chandler, Kiyotake, Ginczek og Drmic. Nürnberg har dog hentet hele 15 nye spillere ind, men det er meget uprøvede spillere, og med en grøn Valérien Ismaël på trænerbænken, vil det alligevel være lidt af en præstation, hvis de stryger op igen.
Nogle af de hold, der må kunne formodes at spille med om topplaceringerne er føromtalte Fortuna Düsseldorf, samt Kaiserslautern og altid uheldige Greuther Fürth. Fortuna Düsseldorf er det det hold med næsthøjest markedsværdi ifølge transfermarkt.de og træner Oliver Reck kan da også glæde sig over en stærk trup. Kaiserslauterns trup virker en anelse svækket, mens Greuther Fürth tydeligvis har gearet ned, efter det ikke lykkedes at rykke op i sidste sæson.
De sidste to hold, der har forudsætningerne for at spille med helt fremme af 1860 München, der dog har haft store problemer med at leve op til potentialet, og ikke mindst RB Leipzig. Holdet med Yussuf Poulsen som en nøglespiller skal blive spændende at følge i deres første sæson i 2. Bundesliga. Ambitionerne er høje, og sportsdirektør Ralf Ragnick drømmer selvfølgelig om at lave en pendant til Hoffenheim, der rykkede op i deres første sæson (med Rangnick selv på trænerposten). Modsat Hoffenheim, hvis hold allerede dengang talte spillere som Luiz Gustavo, Demba Ba og Carlos Eduardo, så har RB Leipzig satset mere ungt, og det var ikke fordi, de bare strøg igennem i den tredjebedste række sidste sæson. Ligger de fornuftigt til ved vinterpausen, kan der dog blive sprøjtet yderligere penge i projektet, og et par spillertilgange kan formentlig højne chancerne for at ligge godt til ved sæsonafslutningen.
Midten:
Hvis der er trængsel i toppen, gør det sammen sig gældende i midten af tabellen, hvor en række af hold formentlig kan se frem til en sæson lidt i Ingenmandsland. Blandt disse er Karlsruher og kultklubben St. Pauli. Førstnævnte har brugt 400.000 euro på at hente japanske Yamada til klubben, men ellers er stammen stort set uændret i forhold til sidste sæson, hvor klubben takket været ligaens næstbedste forsvar sluttede på en flot femteplads. Man skal dog vogte sig for ”anden sæson-syndromet” efter oprykningen sidste år. St. Pauli endte sidste sæson på ottende pladsen, og uden for alvor at have forstærket sig oven i købet med, at man har skilt sig af med Finn Bartels, er det svært at tro, at den position for alvor skulle blive forbedret.
Ingolstadt forsøgte sig sidste sæson med en omlægning af spillestilen. Den tidligere Kaiserslautern- og Hoffenheim-chef, Marco Kurz, overtog tøjlerne og skulle etablere sprudlende spil, der kunne sende Ingolstadt mod toppen. Som så ofte før i fodboldens verden udløb tålmodigheden inden Kurz for alvor havde sat sig til rette, og det blev derfor op til østrigeren Ralph Hasenhüttl at dirigere Ingolstadt. Det blev til en midterplacering, en plads der kan blive svær at forbedre da man har mistet sine to bedste offensive profiler i brasilianske Caiuby (Augsburg) og lejesvenden fra Schalke, Philipp Hofmann, mens kun FSV Frankfurts Matthew Lecki er kommet ind som nævneværdig forstærkning.
Union Berlin var længe med fremme, men den folkelige traditionsklub måtte tage til takke med en niendeplads. Truppen denne sæson ligner til forveksling den fra sidste og man har kun måtte slippe et par breddespillere. Man har været i Rapid Wien og Augsburg for at hente et par forstærkninger, og en plads i midterfeltet eller lidt højere virker ikke urealistisk for en trup, der nu har samlet erfaring.
Bochum var tæt på at rykke ned sidste sæson og har taget konsekvensen og skiftet en del ud i truppen. Væk er erfarne folk som Christian Tiffert og Carsten Rothenbach, mens Paul Freier har indstillet karrieren. I stedet har man fået en håndfuld spillere ind på fri transfer fra det nederste af Bundesligaen og den formodede top i 2. Bundesliga, og det ligner derfor et styrket Bochum-hold, der kan forbedre sidste sæsons 15. plads.
Bunden:
Det blev til en 11. plads for Aalen i sidste sæson, men det bliver svært at gentage den bedrift. Flere bærende spillere – især i defensiven – har forladt klubben og taget et skridt op til andre ligakonkurrenter. Budgettet er ikke stort i Aalen, men det er dog lykkes at hente Andreas Ludwig i Hoffenheim og et par spændende folk fra 3. Liga, der skal slå igennem, hvis Aalen ikke skal indblandes i nedrykningsræset.
Samme historie kan skrives om FSV Frankfurt, der har måtte skifte helt ud i offensiven efter Matthew Leckie er blevet solgt og Wooten og Rukavytsyas lejemål er ophørt. Ind er kommet Vincenzo Grifo på lån fra Hoffenheim mens Dresdens Aoudia ikke tog skridtet ned i 3. Liga.
Hos Aue står det næsten værre til. Topscorer Jakub Sylvestr er solgt til Nürnberg og med Guido Kocer sendt til Tyrkiet, er der tilsammen forduftet 21 mål fra sidste sæson. Nogle af pengene er blevet brugt til at hente den estiske angriber Henri Anier i Motherwell, men de fleste er midlerne er havnet i den slunkne klubkasse.
Sandhausens finansielle situation er endnu værre og man har ikke haft midler til at betale for spillere. Man har derfor måtte ty til transferfrie folk og har blandt andet været på rov hos Bayer Leverkusens andethold. Man har måtte sende et par lejede folk tilbage til Nürnberg, Braunschweig og Gladbach, og det ligner en lidt svækket trup.
For det meste klarer én af oprykkerne overlevelse – og i nogle tilfælde endda med bravur – så spørgsmålet er om det bliver Heidenheim, der strøg direkte op, eller Darmstadt, der vandt relegationskampen mod Bielefeld. Førstnævnte har flest penge at gøre med, men har satset ungt og, i 2. Bundesliga-sammenhæng, urutineret, mens Darmstadt har hentet flere folk med både 2. og 1. Bundesliga-erfaring.