bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > 1. FC Kaiserslautern > Luis Majrchrzak, et talents vej gennem nåleøjet

Luis Majrchrzak, et talents vej gennem nåleøjet

Han har afgjort en pokalkamp mod Bayern München og været rundt på diverse ungdomshold. Men Luis Majrchrzak er blot en af mange talenter i tysk fodbold, der jagter det endelige gennembrud. Tyskland er det land i verden med flest registrerede fodboldspillere, og vi har fulgt en ung spiller i den benhårde kamp for det endelige gennembrud.

Han skyder lige godt med begge ben, er lynhurtig og kan spille på begge back positioner. Hans lyse hår er sat i en sideskilning og så er han en rigtig dygtig fodboldspiller. Faktisk så dygtig at han har spillet for ungdomsholdene hos Mainz 05, 1. FC Kaiserslautern og 1.FC. Saarbrücken. Fodbolden har taget 19-årige Luis Majrchrzak på en rejse både geografisk og menneskeligt, som de færreste ungdomsspillere har oplevet.

I dag spiller Luis Majrchrzak i SV Elversberg II. Jeg har snakket med ham løbende over chattjenesten WhatsApp, for at høre hvordan livet i tysk ungdomsfodbold har været. Dagen efter han har spillet en udekamp mod Arminia Ludwigshafen for Elversberg II, skriver Luis til mig.

» Ja vi var ude og spille i går. Vi vandt 2-1. «

Luis er ikke længere en ungdomsspiller. Det sluttede i sommers, da han skiftede fra Saarbrückens U19 hold til Elversberg II. Dermed var det trygge liv som ungdomsspiller slut, og nu spiller han ved siden af spillere i 30’erne og slut 20’erne. Elversberg spiller til dagligt i Oberligaen, som er den femte højeste fodboldrække i Tyskland. Oprykkerne fra Oberligaen rykker op i Regionalligaen, hvor blandt andet Elversbergs førstehold til dagligt spiller.

Luis’ rejse i den tyske ungdomsfodbold startede i den lille by Königstein, som ligger 20 min væk fra Frankfurt a. Main. Her spillede han alle ungdomsrækkerne igennem hos 1.FC.TSG Köngstein indtil 2013.

» Da jeg i 2013 stadig spillede i Königstein, havde scouts fra Mainz set mig spille. Derefter inviterede de mig til nogle prøvetræninger i Mainz 05. Efter et par prøvetræninger fik jeg tilbuddet, om ikke jeg havde lyst til at skifte til Mainz. Jeg tog imod tilbuddet og spillede der i tre år. «

Lige pludselig hed modstanderne ikke længere FSC Eschborn eller SpVgg 05 Bad Homburg. Nu hed de VFB Stuttgart og FC Schalke 04.

Ved FIFAs seneste optælling af landenes medlemmer, var DFB det forbund med flest registrerede spillere i hele verden. Luis Majrchrzak er altså en af rigtig mange unge tyske fodboldspillere, der kæmper om at realisere drømmen om professionel fodbold.

Men stigende træningsenheder og lange transporttider er noget der slider på en teenager. Luis’ far Steffen har tidligere udtalt til Frankfurter Neue Presse, at når Luis fik fri fra skole var det direkte med toget kl.15 og hjemme igen kl. halv ni. Det er meget rejsetid for en teenager, der også har skolegang ved siden af. Derfor tog han i sommeren 2016 en beslutning.

» I sommeren 2016 skulle jeg skifte skole, da jeg ikke kunne få det til at gå op med træning og kørslen. Så opstod muligheden lige pludselig at jeg skulle flytte på en kostskole, så jeg kunne kombinere både skole og fodbold bedst. Derfor flyttede jeg til Kaiserslautern for at gå i skole og spille for 1.FC Kaiserslautern. Det var selvfølgelig super svært at skulle vænne sig til et nyt miljø og nye mennesker, men heldigvis var man jo omringet af mennesker, der ville præcis det samme som en selv. «

For Luis var livet på kostskolen nøje tilrettelagt, så både skole og fodbold kunne spille sammen.

» Altså en normal hverdag for mig på kostskole var at mit vækkeur ringede kl. 7, og så var der morgenmad i kantinen. Kl. 8 begyndte skolen, og den varede til kl 13, hvorefter der var frokost og lektiehjælp. Kl. 17 blev vi hentet fra kostskolen for at blive kørt til træningspladsen. Der var træning fra kl 18 til kl. 19:30. Der var så blevet lavet aftensmad til os kl. 20:15 og efter det, og indtil man gik i seng kl 23, var der tid til sig selv. Vi trænede 4-5 gange om ugen på fodboldbanen plus to gange om ugen i træningscenter. I weekender var der altid kampe. «

Nogle af Luis’ højdepunkter i ungdomsårene var, da han i ottendedelsfinalen i U19 DFB-pokalturneringen stod overfor Bayern München. De havde i denne kamp Oliver Batista Maier på toppen og Lars Lukas Mai i midterforsvaret. To spillere, som er udset en stor fremtid hos sydtyskerne. Det står 2-2 indtil det 85 minut, hvor indskiftede Luis Majrchrzak ved den bagerste stolpe prikker Kaiserslautern i front, hvorefter de kommer videre i turneringen.

Kaiserslautern kom faktisk så langt, at Luis og hele sin familie skulle en tur til Berlin for at spille pokalfinale. Foran 1650 tilskuere formår Kaiserslautern dog ikke at slå et Freiburg mandskab, der blandt andre havde Nico Schlotterbeck i midterforsvaret, som i år er blevet en integrereret del af Bundesligatruppen.

Når med- og modspillere bliver promoveret til førsteholdene i Bundesligaen kunne man tænke, at stemning i truppen var konkurrencepræget og hård. Men sådan var det ikke hele tiden.

» Stemningen i truppen var rigtig cool. Det var som om, man var på ekskursion med klassen hele tiden, fordi dagene blev tilbragt med sine venner, og vi havde det rigtig sjovt med hinanden. Man mærkede også konkurrencen, men først når man var på banen. Udenfor banen, i skolen og på kostskolen var vi alle de bedste venner. På banen mærkede man først, at der også var konkurrence mellem hinanden, men det kom vi alle godt tilrette med. «

Derfor var det også svært for Luis at skulle forlade stedet hvor han havde tilbragt de sidste tre år, og hvor der var blevet investeret så mange timer på træningsbanen.

» Da jeg i sommers skulle flytte ud af kostskolen efter tre år, var jeg naturligvis rigtig ked af det, fordi jeg havde lært så mange venner at kende, der kom fra hele Tyskland og nu skulle flytte hjem igen. Det var en rigtig god tid, hvor jeg oplevede og lærte så meget, og derfor er jeg endnu mere trist over, at jeg skulle flytte ud. «

Efter Luis nu står på egne ben i seniorfodboldverden, bor han hos sin kæreste i Kaiserslautern. Ved siden af fodbolden læser han på universitetet i Kaiserslautern.

Elverberg II er gået på vinterpause på en 4 plads i tabellen, imens Luis’ kamp om at bryde igennem i professionel fodbold stadig er i gang. Det næste år bliver måske endnu hårdere end tidligere, hvor både en universitetsuddannelse, kæreste og fodbold skal jongleres.

 

Læs også: Youssoufa Moukoko – Dortmunds supertalent slår vild målrekord

You may also like
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
David Wagner – godt humør, men også god træner?
Mathias Olesen
Interview med Mathias Olesen — 1. FC Kölns dansk-luxembourgske midtbanetalent
Fodboldcitat, ejerforholdene
Historien om Uwe Rösler – En Manchester City legende indtager Aarhus
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Interview: Tobias Bech og det overraskende skifte til tysk fodbold — fra Viborg til Ingolstadt