Et ny initiativ, HSV Plus, skal ruske op i Hamborg-klubben på banen og i kulisserne. Vi analyserer tiltaget og perspektiverne for fremtiden.
Hamborg er ganske vist Tysklands næststørste by målt på indbyggere, men siden 1980’erne har det været småt med fodboldmæssige resultater for den tidligere grænsebys kronjuvel, Hamburger Sport-Verein. Ikke siden 1987 har HSV sluttet i top to i Bundesligaen. Et par nævneværdige pokaltriumfer hist og pist er ikke nok til at tilfredsstille de hungrende fans og ikke mindst tidligere stjerner, der blot kan mindes de tider, hvor HSV med succes spillede i Europas fineste turneringer. Alt det skal HSV Plus lave om på.
HSV Plus er et nyt initiativ, der skal vende den synkende skude Hamburger SV. Klubben er den eneste, der har spillet samtlige sæsoner i Bundesliga, siden ligaens indstiftelse i 1963, men flere gange har det været tæt på at gå galt. Det skyldes blandt andet måden, klubben drives på. Det mener i hvert fald initiativtageren til HSV Plus, klubkoryfæet Ernst Otto Rieckhoff. Han har indgående kendskab til den sovende kæmpe, da Rieckhoff er tidligere formand for det tilsynsråd, der har været vagthund over for bestyrelsen i Hamborgklubben.
Grundstenen i forslaget er en ændring af opdelingen i Hamburger Sport-Verein. Således at Bundesligaholdet og foreningen HSV skal deles, og fodboldklubben skal omdannes til et aktieselskab med foreningen som ejer. Formålet med dette er at undgå, at moderforeningen skal hæfte for hele det økonomiske morads, der nu engang imellem opstår i europæiske fodboldklubber.
Bliver HSV omgjort til aktieselskab vil det nemlig være muligt for eksterne investorer at erhverve sig 24,9 procent af aktierne. Foreningen skal i henhold til bestemmelser i Deutsche Fußball Liga have en fast ejerandel på minimum 50 procent af gældende stemmer ved generalforsamlinger – plus én ekstra. Dermed sikres det, at Hamburger Sport-Verein altid vil stå som hovedejer af fodboldklubben HSV. Denne model bruges blandt andet af Bayern München og langt de fleste øvrige hold i Bundesligaen.
Er det så den endegyldige løsning på Hamburger Sport-Vereins sportslige glidebane? Både og. Den foreslåede strukturændring vil ganske givet frigive nogle midler til spillerindkøb – midler der gennem længere tid har manglet. HSV kommer næppe til tops med den nuværende økonomiske situation, der kun tillader unge talenter (som klubben jf. fyringen af Frank Arnesen alligevel ikke gider vente på) og relativt ukendte fodboldspillere at komme til klubben. Den rådne økonomi understreges af bestyrelsesformand Carl Jarchow, der for nylig betegnede klubbens transfervindue som en succes – kun fordi lønningerne blev kraftigt reduceret. På det punkt er HSV Plus en velkommen gave til fans og folk, der ønsker Die Rothosen det bedste.
En ændring af strukturen kræver også en ændring i den sportslige mentalitet. Med den lettere tendens til storhedsvanvid, der hersker i Hamborg, så er HSV Plus’ ønske om, at etablere HSV som et aktieselskab ikke nødvendigvis en løsning. Penge er ikke alt i fodbold, og det er naivt at tro, at tilførslen af kapital fra eksterne aktieholdere er løsningen på den nedadgående formkurve i Hamborg, men ved sin side har Rieckhoff selveste Thomas von Heesen, Holger Hieronymus og Ditmar Jakobs. Tre store personligheder, der om nogen ved, hvad sportslig succes er. De var således alle en del af det sagnomspundne mesterhold fra 1983, der blev kåret som Europas bedste fodboldhold den 25. maj i Athen.
HSV Plus kan meget vel vise sig at være broen over bækken af fodboldelendighed for Hamburger SV, men det er ikke nogen garanti. Uanset har hele projektet lidt lange udsigter. Først til generalforsamlingen i HSV til januar 2014 kan HSV Plus stille det forslag, der skal bane vejen for den nye struktur. Denne kan så først endeligt godkendes på en efterfølgende generalforsamling.