Det kom nok ikke som det store chok, da danske Jacob Bruun Larsen på sidste dag i transfermarkedet valgte at forlade Borussia Dortmund. Men hvordan gik det til, at det nye danske supertalent gik i glemmebogen på nærmest ingen tid, efter i sidste sæson at have været fast mand, og er Hoffenheim det rette valg til at genstarte karrieren?
Jacob Bruun Larsen indledte som stort set alle andre fodboldglade børn sin karriere i den lokale fodboldklub. Klubben var Lyngby BK, og det skulle hurtigt vise sig at han havde flair for sporten. Efter mange år i Lyngby og et utal af ungdomslandskampe drog den blot 16 årige-Jacob Bruun Larsen mod Nordrhein-Westfalen for at spille for Borussia Dortmund.
Efter en fantastisk periode på Dortmunds U19 hold, hvor han blandt andet scorede to gange i en 5-3 sejr over Real Madrid i UEFA Youth League, hev Thomas Tuchel ham op på førsteholdet i sommeren 2017. Han blev trods det åbenlyse talent aldrig en succes under Tuchel og endte med at blive udlejet til Stuttgart i foråret 2018.
I det sydtyske blev han heller ikke nogen succes, da Stuttgart fyrede hans tidligere ungdomstræner Hannes Wolf efter blot en enkelt kamp, og det endte med kun 104 minutter på et halvt år.
Tilbage i Dortmund imponerede han i opstarten, og nyansatte Lucien Favre tøvede ikke med at spille ham fra start, da de den 14 september 2018 mødte Eintracht Frankfurt. I sine første fire kampe scorede han tre og lagde op til to, og BILD havde travlt med at lave et portræt af danskeren, som de ønskede var tysk, og som også fejrede landsholdsdebut mod Kosovo samme efterår.
Det så lyst ud for Jacob Bruun Larsen. Talentfuld, elsket af fansene og nu landsholdsspiller. Det lignede det helt store gennembrud, indtil det ikke længere gjorde det. Der var stadig gode præstationer i resten af sæsonen, men aldrig på så højt et niveau som de magiske uger i september og oktober, og gassen gik lidt af ballonen i foråret, hvor det “kun” blev til fem kampe fra start.
Det vil ikke være fair at gøre Jacob Bruun Larsen til syndebuk for, at Dortmund smed et ellers stort forspring over styr og glippede mesterskabet, men danskeren blev alligevel på en eller anden måde et billede på, at da først efterårets bekymringsløse tilgang forsvandt, så havde Dortmund svært ved at håndtere presset.
Denne sommer ændrede Dortmund udadtil strategi og talte nu åbent om, at mesterskabet var målet, og ordene blev bakket op af store indkøb som eksempelvis Thorgan Hazard og Julian Brandt. Profiler fra andre Bundesliga-mandskaber og direkte konkurrenter til Jacob Bruun Larsen, selvom Brandt sidenhen er blevet flyttet ned på den centrale midtbane.
Dortmunds selvforståelse i dag versus den i efteråret 2018 har ændret sig markant. Selvom det ikke altid er at se spillemæssigt, så har klubben har taget et stort skridt frem, og her har Jacob Bruun Larsen ikke været i stand til at følge med – og det er der ingen skam i. Offensivt har BVB så mange strenge at spille på, at Mario Götze, der Jahrhunderttalent og matchwinner fra VM finalen i 2014, er blevet reduceret til det rene ingenting.
Det var derfor åbenlyst for alle og enhver, at hvis Jacob Bruun Larsens talent skulle plejes, så skulle han væk fra Westfalenstadion. Spørgsmålet var så bare, hvor han skulle fortsætte sin karriere.
På rygteplan blev der meldt om interesse fra klubber som Bournemouth og Eintracht Frankfurt, men i stedet endte Jacob Bruun Larsen med at drage cirka 300 kilometer sydpå til “Die Kraichgauer” og Hoffenheim i jagten på ny succes.
På transfermarkedets sidste dag gjorde de ham til klubbens femte største transfer nogensinde, da de betalte 9 millioner euro for den dynamiske kantspiller. Forventningerne er store i en klub, der har for vane at udvikle unge spillere, og starten har da også været ganske lovende.
Debuten kom mod mægtige Bayern München i pokalen, hvor han i glimt viste sine glimrende færdigheder frem, da han for eksempel testede Manuel Neuers evner med en udmærket højrebens afslutning i kampens begyndelse.
Men hvad skal Jacob Bruun Larsen helt specifikt gøre, for at Hoffenheim bliver klubben, hvor han kommer tilbage på det høje niveau, han tidligere har vist?
Det han var så god til mod Bayern var at finde Andrej Kramaric i rigtig mange gode positioner. Meget af Hoffenheims offensive spil er bygget op om den kreative kroat, og det er derfor vigtigt, at der bliver skabt en god relation mellem de to spillere.
Men ellers afhænger meget umiddelbart af træner Alfred Schreuders taktik. Mod Bayern München i pokalen benyttede hollænderen sig af en 4-3-3 formation med to kanter, hvor Jacob Bruun sad på den ene af dem. I den formation er der en helt åbenlys plads til danskeren, men udfordringen er, at i flere kampe i denne sæson har Schreuder spillet en form for 3-5-2, hvor kanterne er reduceret til wingbacks, og hvor der i stedet spilles med to angribere på toppen.
Det er i den formation, at Robert Skov har strålet, da han får lov til at søge frem, men det er også med den opstilling, at man kan være lidt bekymret på Jacob Bruun Larsens vegne, medmindre han et tiltænkt en rolle på den anden wingback. En position han faktisk spilede en meget kort periode i Dortmund under Tuchel.
Med ankomsten af angriber Munus Dabbur kunne noget tyde på, at Schreuder som udgangspunkt vil hælde til en 3-5-2 formation, og det vil alt andet lige forringe Jacob Bruun Larsens chancer for spilletid på favoritpladsen, men måske det kan åbne op for en plads mere centralt, hvor han med sin gode spilforståelse kan fungere som linket mellem angreb og midtbane.
Uanset hvilken position og hvilken formation det ender med, så handler det først og fremmest om at få spilletid. At finde tilbage til den tro på egne evner og uimponerede tilgang han havde til spillet, da han fik sit store gennembrud.
Jacob Bruun Larsen er nu påbegyndt et nyt kapitel i sin fodboldkarriere, og fremtiden må vise os om den unge dansker igen bliver en glimtende stjerne på Bundesligahimlen som den gang i efteråret 2018.
Foto: www.achtzehn99.de