bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Fodboldrejser > Guide: Fodboldrejse til RB Leipzig

Guide: Fodboldrejse til RB Leipzig

RB Leipzig, Red Bull

Navn: Zentralstadion (Red Bull Arena)

Kapacitet: 42.558 

Grundlagt: 1956 (Renoveret 2004)

Hjemmehold: RasenBallsport Leipzig

 

Rejse og billetter:

Leipzig har en mindre lufthavn samt en af Europas største banegårde. Byen nås derfor nemmest og billigst fra Danmark via Berlin, hvorfra der går bus og tog. Alt afhængig af afgang tager det 1,5 – 2 timer at komme til Leipzig, så du kan i princippet sagtens kombinere en tur til Leipzig med Bundesliga-fodbold i Berlin, hvis ellers kampprogrammet arter sig

Fodboldbilletter købes via klubbens hjemmeside og fås ned til 15 Euro med halvpris for studerende.

https://tickets.dierotenbullen.com/

Hjemmeholdet:

Et af de yngste, men mest kendte hold i Tyskland. Og i de flestes øjne ikke for noget positivt. Så kort kan RB Leipzigs historie næsten sammenfattes. Folder vi den ud, så blev klubben stiftet i 2009, da Red Bull koncernen købte licensen fra SSV Markranstädt, der på det tidspunkt lå i den femte bedste række. I Tyskland må en sponsor ikke indgå i klubnavnet, og derfor blev det officielle navn RasenbBallsport Leipzig, der bedst oversættes til det meget lidt mundrette Græsboldssport Leipzig. Forkortelsen blev RB Leipzig, meget belejligt, når nu det var samme initialer som Red Bull.

Målsætningen var ambitiøs fra start af, hvor den gerne hurtigst muligt skulle stå på Bundesliga fodbold. En mission der lykkedes allerede i 2016, da RB Leipzig efter blot to sæsoner i 2. Bundesliga kunne fejre den foreløbige kulmination i klubbens korte levetid.
Året efter blev det til en imponerende andenplads i deres debutsæson i Bundesligaen med efterfølgende kvalifikation til Champions League, og resten er historie, som man siger.

Stadion

Om end Red Bull koncernens engagement i tysk fodbold gør RB Leipzig til en særdeles forhadt klub i store dele af Tyskland, så er glæden ved endelig at have et østtysk hold tilbage i tysk topfodbold ikke til at tage fejl af i Leipzig. Det var en klub fra Leipzig, der i sin tid vandt det første tyske fodboldmesterskab, og Leipzig var hjemsted for det østtyske landshold gennem hele DDR-tiden, hvorfor sports- og især fodboldinteressen er enorm i den sachsiske storby.

De traditionelle hooliganmiljøer holder til i de gamle traditionsklubber som Lokomotive og Chemie Leipzig, hvorfor RB Leipzigs kampe sjældent danner ramme om optøjer eller uro. Det er derfor heller ikke unormalt at se mødre med deres børn på den ellers så larmende og gyngende stå tribune bag målet i Sektor B. Dette til trods, skal man ikke undervurdere stemningen på Zentralstadion. RB Leipzig trækker fulde huse til hver hjemmekamp og stadionets runde arkitektur er garant for lidt af en heksekedel.

Hvad den unge klub fra 2009 mangler i historie, har byens stadion i stedet. Det gamle Zentralstadion husede op imod 100.000 tilskuere til landskampe i det tidligere DDR. Det nye stadion – bygget til VM i 2006 – er opført med den dybeste respekt for historien, hvorfor man på vejen ind på det nye stadion går igennem de selv samme bombastiske østtyske statuer, som tidligere dannede porten ind til Østtysklands førende sportscentrum. Derefter ledes man som gæst og tilskuer op over de bakker, der tidligere var tribuner i det forgangne DDR-regime, for at gå via broer ind på det nye moderne fodboldstadion, som ligger placeret midt inde i det gamle, der hvor der tidligere var atletik- og fodboldbaner.

På kampdagen:

Man kan med fordel tage tidligt til stadion fra byens centrum og hovedbanegård via sporvogn linje 3, 7 eller 17. Hvis vejret er til det, mødes de lokale i en af de nærliggende parker for at nyde de lokale Sternburg og Ur-Krostitzer øl. Som dansker er det værd at bemærke, at lokale RB-fans har en helt særlig darling i danske Yussuf Poulsen, der med mange år i klubben og flere oprykninger, pryder mange fantrøjer på vej mod stadion.

Rundt om stadion ligger en hel sports by, den tidligere østtyske sportshøjskole – Deutsche Hochschule für Körperkultur, hvor størstedelen af østtyske sportsudøvere på tværs af alle sportsgrene blev trænet under DDR-regimet. Datidens statsstyrede sportshøjskole huskes først og fremmest for institutionaliserede dopingprogrammer, der bragte en lang række OL-medaljer med sig til en forholdsvis lille sportsnation. Sporthøjskolen fungerer i dag som fakultet på Leipzig universitet.

Seværdigheder:

Leipzig er en af de mest hypede byer i Tyskland lige nu, og det er ikke kun, fordi fodbolden er på vej frem. Byen er i flere år blevet anerkendt i internationale medier for dets fremadstormende kulturliv, der har givet byen tilnavne som ’Hypezig’ og ’det nye Berlin’. Som turist bør man derfor med fordel besøge nogle af de hippe kvarterer Plagwitz, Connewitz og Südvorstadt, hvor de mange nye butikker, cafeer, barer og ikke mindst weekendmarkeder omkring Karl-Liebknecht-Strasse og Karl-Heine-Strasse har mange ligheder med det hippe Østberlin.

Derudover er Leipzig mest kendt for det 91 meter høje folkeslagsmonument opført til minde om Napoleonskrigene samt Tysklands næstældste universitet – det tidligere Karl-Marx-Universitet, hvor mange af byens kendte beboere gennem tiden har studeret. Heriblandt kunstnere og videnskabsmænd som Wagner, Goethe og Tycho Brahe samt den nuværende kansler Angela Merkel.

 

You may also like
Borussia Dortmund, mål, 100 bedste mål, Karl-Heinz Riedle, Kælenavne
Tyske kælenavne: Fra Kugelblitz og Pannen-Olli til Titan og Tante Kähte
DDR, Die Wende
FDGB-Pokalfinalen 1990 – Mellem Murens fald og Die Wende
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe
Bundesliga, Bundesligatrøjerne
Historien bag de tyske klubnavne – Borussia, SV og eV. Hvad betyder forkortelserne?