Byen
Rostock – for mange øst for Storebælt er det den by, man stiler efter, når man efter endeløse kilometer på Autobahn kan se et stort delmål på vejen med færgen til Gedser.
Men små ti kilometer i luftlinje syd for færgehavnen ligger én af de andre attraktioner, der gør Rostock kendt uden for bygrænsen. I det sydvestlige hjørne af hansestaden, midt mellem svømmehal, kaserne og andre idrætsanlæg, troner Ostseestadion, der siden klubbens grundlæggelse i slutningen af december 1965 har været hjemmebane for FC Hansa Rostock.
Byen Rostock har lidt over 200.000 indbyggere og ligger idyllisk placeret ved Østersøen. Byen bærer præg af sin brogede historie, fra den første gang blev omtalt omkring 1165. Det er en hansestad med dertilhørende historiske bygninger som Marienkirche, det centrale torv Neuer Markt eller Steintor, lige som det også er muligt at se rester af et gammel voldanlæg, der omkransede den ældste og centrale del af byen.
Men 40 års DDR-styre er ikke gået ubemærket hen over havnebyen, der også har store kolosser af store lejlighedsbyggerier. Rostock er blandt andet berygtet for bydelen Lichtenhagen, hvor der i 1992 udbrød voldsomme uroligheder. Højreradikale randalerede mod en stor gruppe udlændinge, der boede i området, og det tog flere dage, før optøjerne var slået ned.
Erhvervsmæssigt er byen domineret af flere store værfter, lige som der er færgeforbindelse til Danmark og Sverige.
Stadion og billetter
Ostseestadion blev oprindeligt opført i 1954, men det blev totalt ombygget omkring årtusindskiftet, så det stod klar i sin nuværende udformning i 2001.
Der er i dag plads til 29.000 tilskuere ved Bundesliga-kampe, men kapaciteten bliver aldrig udnyttet fuldt ud. Blandt andet står et større tilskuerafsnit på Südtribüne tomt, da det fungerer som bufferzone mellem de inkarnerede Hansa Rostock fans på tribunen og gæsteblokken i hjørnet mellem Süd- og Osttribüne.
Stadion er på mange måder et klassisk, tysk stadion, der er lukket i hjørnerne og med en nærhed til banen. Bølgebliktaget dækker stort set alle pladser, og derfor kan man sidde i tørvejr, selv om det skulle regne. Enkelte steder på de øverste pladser på hele stadion kan stolper, der bærer tagkonstruktionen, tage noget af udsigten til banen.
I sæsonen 2022-23 har Hansa kunnet melde om udsolgt med 25.000-26.000 tilskuere til stort set hver eneste hjemmekamp, og det giver en imponerende kulisse på stadion. Ud over den fyldte Südtribüne har de inkarnerede Hansa-tilhængere også hjørnet mellem Ost- og Nordtribüne, og selv om fansangene mellem de to blokke sjældent er koordineret, giver det en fremragende lydkulisse, når hjemmeholdet bliver bakket op fra begge ender af stadion på samme tid.
Bølgebliktaget, hvorpå der er installeret solceller, er med til at give en intens lydkulisse på hele stadion, og i modsætning til mange andre steder, er der masser af opbakning også fra de dyre pladser på langsiderne.
Billetter til hjemmekampene kan erhverves via klubbens hjemmeside. Det gælder dog om at holde øje med, hvornår billetsalget bliver frigivet og derefter være hurtig ved tasterne. Undertegnede oplevede, at der kun var få hundrede ledige pladser, selv om der blev logget på få minutter efter billetsalget blev åbnet.
Til gengæld var prisen på 31 euro for siddepladser midtfor på hovedtribunen absolut acceptabel.
Som ved mange andre tyske stadioner, er der masser af fest og opvarmning uden for stadion i god tid før kampen. Her foregår det fra to timer før kampstart på den åbne plads foran Nordtribüne, hvor der er mulighed for at købe solide, tyske pølser, drikkevarer, og diverse fanmerchandise, mens der bliver spillet alt fra tyske schlagere over rock til lokale hymner, alt imens at konfrencieren tilbyder billetter, der er kommet til salg i sidste sekund.
Klubben Hansa Rostock
FC Hansa Rostock er byens fodboldmæssige stolthed, men i modsætning til stort set alle andre klubber, ligger dens rødder slet ikke i byen.
Rødderne hedder Empor Lauter og ligger i den sydvestlige del af det tidligere DDR. I de første år af arbejder- og bondestatens eksistens i begyndelsen af 1950’erne var klubben et af fem hold fra Sachsen i DDR-Oberligaen. I den anden ende af landet, oppe ved Østersøen, stod der et nybygget stadion i Rostock, hvor søsterklubben Empor Rostock til gengæld ikke havde noget fodboldhold.
Og hvad gør man så, når man er et enevældigt styre?
Man flytter selvfølgelig hele holdet i nattens mulm og mørke og dikterer, at Empor Lauter nu er Empor Rostock med hovedsæde i den modsatte ende af landet.
I en halv snes år spillede Empor Rostock, inden den blev nedlagt og omdannet til det FC Hansa Rostock, der i dag er en etableret del af den professionelle fodbold i det forenede Tyskland.
I mange år var der ikke meget at glæde sig over fodboldmæssigt ved Østersøen. Toppen af fodboldpoppen lå i Berlin, til dels også i Dresden og Magdeburg op gennem 1970’erne og 80’erne.
Da DDR brød sammen som samfund, og Erich Honeckers styre pakkede sammen i huj og hast i slutningen af 1989, kom Hansas storhed til gengæld på fodboldfronten.
Klubben var den første til at hyre en West-træner i Uwe Reinders, og hans – efter DDR-forhold – banebrydende metoder sendte dem til tops i den sidste sæson med DDR-Oberligaen.
Det gav også Hansa en plads i den første, genforenede Bundesliga i sæsonen 1991-92, hvor det dog endte med en nedrykning. Rostockerne var dog ikke færdige i den bedste række, og efter tre år blandt de næstbedste, vendte de tilbage i Bundesligaen, hvor de opholdt sig i ti år, inden det igen hed 2. Bundesliga og 3. Liga med en enkelt undtagelse i 2007-08 sæsonen.
Rejsen dertil
Kampen i Rostock var andet stop på en mini-fodboldweekend, og turen foregik i bil. Kommer man fra Jylland eller fra eksempelvis Hamburg, er det lettest at snuppe A20 til afkørslen Rostock West, og derfra er der små ti kilometer af B103 til udkanten af Rostock, hvor der er flere parkeringsmuligheder. Fra grænsen ved Frøslev er der knapt tre timers kørsel.
Kommer man fra Berlin, er det A19 til motorvejskryds Rostock, derfra mod vest af A20 til afkørslen Rostock West.
Det kan anbefales at parkere på Park&Ride-pladsen ved Barnstorfer Ring og derfra snuppe cirka 20 minutter på gåben af den til tider idylliske Kopernikusstrasse, som går direkte til stadion. På hjemturen kræver det dog noget tålmodighed, da en lysregulering og en del trafik i området gør det besværligt at komme fra parkeringspladsen.
Tager man færgen fra Gedser, er det muligt at tage bus 45 til stationen Rostock Lütten-Klein og derfra S-Bahn til Holbeinplatz, hvorfra der er cirka ti minutter på gåben. Hele turen tager i omegnen af en time.
Få gode råd til din næste fodboldrejse i vores stores store rejsesektion