bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Endlich wieder Bundesliga
Bundesliga, quiz

Efter mere end en måneds vinterpause ruller bolden igen, når Gladbach og Bayern indleder forårssæsonen fredag. Mesterskabet er afgjort, og den ene nedrykker er formentlig også fundet, men der er stadig masser af åbne spørgsmål forud for de sidste 17 runder. Bulibold tager temperaturen på samtlige hold.

Syv points forspring og en kamp i baghånden. Det er status for Bayern München, der fuldt fortjent blev Herbstmeister, og det er kun et spørgsmål om tid, før Herbst skal slettes. Guardiolas tropper har været suveræne i efteråret, og selvom man fik en skidt optakt med et 3-0 nederlag mod Red Bull Salzburg, så var det vist mere et udtryk for en eksperimenterende startopstilling end et egentligt øjebliksbillede. Spændingsmomentet består i, hvorvidt de kan gå ubesejret igennem sæsonen og slå sidste års imponerende pointrekord. Nærmeste forfølger er Leverkusen, der efter en fornem begyndelse gik lidt i stå hen mod slutningen af efteråret. Hyypias tropper er fortsat med i både pokalen og Champions League, og for en trup der ikke hører til blandt de bredeste, og hvor første reserven Robbie Kruse er ude resten af sæsonen med en korsbåndsskade, får de nok at se til med blot at ende i top 4.

En af efterårets store overraskelser var Gladbach, der især med samspillet mellem Raffael og Kruse imponerede mange. Favres drenge virker langtidsholdbare og er nu også begyndt at vinde kampe i træk efter en periode på mere end halvandet år uden to sejre i træk. I øjeblikket rygtes Luuk de Jong til Newcastle, og selvom hollænderen stort set ikke har spillet i efteråret, kan han få en vigtig betydning, hvis en af de offensive kræfter rammes af skader eller formdyk. Die Fohlen skal først og fremmest forsøge at holde fast i top 4 placeringen. En af de hold der truer dem bagfra er Dortmund, der efter en forfærdelig afslutning på sæsonen med tre hjemmebanenederlag i træk, kun er på fjerdepladsen. Retfærdigvis skal det nævnes, at de var stærkt ramt af skader specielt i defensiven, hvor hele den normale firebackskæde var ude i flere kampe. Formåede også sidste sæson at komme fra baghjul i foråret, og med de tilbagevendte spillere samt et par gode præstationer i træningskampene, bør de som minimum ende på en tredjeplads.

Hård kamp om fjerdepladsen

En anden af de positive bekendtskaber indtil videre har været Wolfsburg. Folkevognsklubben har i mange år haft potentialet til mere, men først nu er de ved at indløse det. Købet af Kevin De Bruyne kan vise sig afgørende for holdets chancer om at bryde ind i top fire. Belgieren var outstanding sidst han optrådte i Bundesligaen, og kan på en midtbane med Diego, Gustavo, Perisic og Arnold gøre ondt på de fleste. Spørgsmålet er, hvilken forfatning han er i efter et halvt år med stærkt begrænset spilletid. Med to point færre finder vi Hertha Berlin. Hovedstadsklubben har som oprykker overrasket de fleste, og med 11 mål er det især Ramos, der har gjort sig positivt bemærket. Sidst klubben var i Bundesligaen, begyndte de også sæsonen flot for så til sidst alligevel at rykke ned. Det er truppen og ikke mindst træner Luhukay ganske enkelt for stærke og for snu til. Meget skal flaske sig, hvis sæsonen skal ende med europæisk deltagelse, så en plads i den bedste halvdel er nok bedste bud på en realistisk målsætning.

 

Et hold der til gengæld ikke kan være tilfreds med første halvdel af sæsonen er Schalke 04. På forunderlig vis sidder Keller stadig på bænken, på trods af vores profetier om det modsatte. De kongeblå kan dog glæde sig over, at Huntelaar igen er sin skade kvit, og hans tilbagevenden kan få stor betydning for, hvorvidt Schalke skal spille europæisk efter sommer. Noget der taler i mod den forhåbning, er det resterende kampprogram, hvor holdet mangler både Bayern, Leverkusen og Dortmund på udebane.

Den bredde midte

Inden sæsonen spåede vi, at Augsburg igen var blandt favoritterne til nedrykning,  men efter fornemme 24 point i efteråret skal de spille en næsten Düsseldorfsk dårlig forårssæson, før det kommer til at ske. Holdet er intakt og fundamentet som klubben gennem de sidste par år har bygget op holder dem også i ligaen denne gang. Måske endda i top 10. Mainz har haft en lidt rodet sæson indtil videre. Lagde ud som lyn og torden, gik så fuldstændigt i stå for at slutte acceptabelt af. I Müller, Parker og Okazaki har holdet nok offensiv kvalitet til aldrig at komme i nedrykningsfare, men det bliver formentlig heller ikke til meget mere end det.

Ansættelsen af Schneider på bekostning af Labbadia, har delvist hjulpet på Stuttgart, men kun fem points afstand til stregen bør få alarmklokkerne til at ringe i det fjerne. Vi ser dog optimistisk på holdets muligheder i deres resterende 18 kampe, for hen i mod slutningen af efteråret virkede det til, at der kom bedre styr på spillet til trods for fortsat svingende resultater. Leitner har skubbet Kvist væk på den centrale midt, og han giver en anden offensiv dimension, og helt fremme skal Ibisevic nok sørge for, at nedrykning aldrig bliver et tema.

Robin Dutt har ikke haft det let i sin første sæson i Werder Bremen. Specielt det ydmygende 0-7 nederlag hjemme mod Bayern gjorde ondt i en klub, der for ganske få år siden kæmpede med om titlen. Werders trup er dog ikke til mere lige nu, og Dutt er fortsat den rette mand i det nordtyske. Klubben bør kunne holde sig fri af nedrykning, men meget afhænger af, om topscorer Nils Petersen kan blive ved med at levere.

36 mål scoret og 38 indkasseret. Der kan siges meget om Hoffenheim, men det har sjældent været kedeligt at se dem spille. Gisdol er en dygtig træner og med en offensiv bestående af Volland, Firmino og Modeste/Shipplock er der simpelthen for meget kvalitet til at rykke ud. Det, også selvom forsvaret med Vestergaard og co. har sejlet og formentlig vil blive ved med at sejle i foråret. Har i vinterpausen skilt sig af med Wiese og Tobias Weis.

Med 18 point på hjemmebane har Hannover 96 hentet lige så mange point som Dortmund. Desværre for nordtyskerne er det så bare de eneste 18, de har hentet i sæsonen! Udebaneformen har længe været et problem for klubben, og som vi inden sæsonen spåede, så kostede det Slomka jobbet.  I stedet har klubben ansat den forholdsvist uprøvede Tayfun Korkut, hvilket må siges at være et modigt og spændene valg. På trods af forlydender om det modsatte har klubben klogelig valgt at holde på Diouf frem til sommer, og sammen med nyerhvervelsen Rudnevs skal det blive interessant at se, hvad de kan drive det til i efteråret. Det kan både blive en drenge og en pige for Hannover.

Flere hold i nedrykningsfare

Den spænding der mangler i kampen om mesterskabet finder vi til gengæld i bunden. Flere store hold kan rykke ned og således også Hamburg, der igen er at finde i den tunge ende. Marvijk har ikke for alvor overbevist om, at han er den rette mand i spidsen, og udenfor banen kæmper klubben med en stor gæld og omstrukturering. Holdet var i en lignende situation for to år siden, og den erfaring med at kæmpe om nedrykning kan blive vigtig for dem. I offensiven har de desuden brandvarme Lasogga, van der Vaart og ikke mindst stortalentet Calhanoglu, og de tre til sammen bør rage de nødvendige point til sig. En smule værre ser det ud for Frankfurt. Holdet har ingenlunde fundet formen fra sidste sæson, og med kampe både i pokalen og Europa trækkes der fortsat store veksler på enkelte spillere, og af samme grund har de lejet Weis i Hoffenheim. Individuelt råder truppen over masser af kvalitet med Jung, Rode, Meier, Trapp og Kadlec, så der er stadig grund til optimisme for klubbens fans.

Freiburg er på mange måder en parallel-fortælling af Frankfurt. Sidste sæsons imponerende femteplads virker tæt på utopisk, når man ser på holdets nuværende form. De mange spillersalg i sommers har selvfølgelig kostet point, og Streich får brug for alle sine talenter for at holde holdet fri af nedrykning. Det er især defensiven med Baumann og stortalentet Ginter, der skal sikre de nødvendige point.

At Nürnberg stadig har en chance for at klare frisag er i sig selv imponerende, eftersom holdet ikke har vundet endnu! 11 uafgjorte fortæller selvfølgelig også en historie, om et hold der sjældent taber, men Verbeek har et kæmpe stykke arbejde foran sig. Truppen er i pausen blevet forstærket med Slavia Prags talentfulde Petrak, mens Esswein er sendt til konkurrenterne fra Augsburg. Nederst i tabellen finder vi ikke overraskende Braunschweig. Inden sæsonen var de dømt som sikker nedrykker, og til trods for at de har skrabet 11 point sammen, ligner det ikke et hold, der kan sikre sig en ny sæson. Sølle 10 scoringer fortæller meget fint historien om en offensiv, der simpelthen ikke holder Bundesliga niveau.

 

HUSK: Der er stadig tid til at sætte dit Bundesliga manager hold på holdet.dk og vinde fine præmier. Læs mere om konkurrencen her

You may also like
Schalke 04, maskot, Comebacks
Optakt til 8. runde i 2. Bundesliga: Klassisk HSV og Schalke under stregen
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 7. runde i 2. Bundesliga: Er HSV igen HSV?
Taktisk analyse, Driblestærke
Optakt: Freiburg – Borussia Dortmund: Er Edin Terzic fyringstruet?
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Optakt: Wolfsburg – Union Berlin: Danskermøder i Wolfsburg inden stor CL-aften for Union