bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > En fodboldweekend i Nordtyskland
Hannover, optakt, højdepunkter

En weekendtur til Tyskland med fodbold som det altdominerende tema skuffer sjældnet. Det var i den grad heller ikke tilfældet, da undertegnede drog afsted med far og bror for at nyde en weekend med Bundesliga og den tilhørende kultur. En kulturel weekend kan man vel nærmest kalde det.

Generelt er Tyskland et fantastisk sted at tage på fodboldtur. Indenfor en overskuelig køretur fra Danmark, vil man altid være sikker på at finde en lang række interessante kampe fra de bedste tyske rækker. Særligt i disse tider, hvor Bundesligaen ikke har stor eksponering i danske medier, giver det god mening at tage af sted og få en på opleveren. Denne weekend havde vi udset os følgende fire kampe:

VfL Osnabrück – Fortuna Köln

Werder Bremen – Hertha BSC

TsV Havelse – Weiche Flensburg

Hannover 96 – VfL Wolfsburg.

Fredag d. 26. januar

Vi tog afsted fredag eftermiddag og ankom derfor til vores base i Bremen fredag aften. Dette var mit første besøg i Bremen, som faktisk overraskede mig positivt. Som en af de få større tyske byer har Bremen en meget velbevaret gammel bydel i centrum, som er centreret omkring Rathaus, St. Petri Dom og den lidt mindre kirke Unser Lieben Frauen.

Foto: Henrik Toudal Offersen

De mange gamle bygninger giver en helt speciel stemning i byen, som helt klart er nogle gåture værd. Hvis du har længere tid i byen, kan tiden også passende bruges med et besøg på det store Becks bryggeri, der ligger ned til Weser floden.

Foto: Henrik Toudal Offersen

Vi havde på forhånd hørt godt om restauranten Ratskeller, der ligger i de store kældre under rådhuset. Restauranten er bl.a. nævnt i Michelinguiden, og serverer gedigen traditionelt tysk mad til fornuftige priser. Kælderen er fra 1405 og er en fantastisk kulisse til et krus koldt Becks og et solidt måltid mad.

Med maverne godt fyldte med Becks og tysk mad var vi klar til weekendens oplevelser.

Lørdag d. 27. januar

Det er altid godt at være forberedt, så derfor greb jeg muligheden for en tidlig morgen løbetur ud forbi Weser stadion. På den måde kunne jeg forberede mig på, hvilken indgang vi senere skulle ind af og få set stadion og omgivelserne. Turen gik ligeledes forbi Becks, så den seværdighed også kunne krydses af listen.

Før vi skulle se de lokale helte fra Bremen, stod menuen på en times togtur sydpå, til Osnabrück. Osnabrück er en forholdsvis stor by med ca. 150.000 indbyggere. Den lokale fodboldklub VfL Osnabrück er dog ikke blandt de mest kendte klubber i Tyskland. Der er rigtig langt mellem succeshistorierne, og faktisk har klubben aldrig været i Bundesligaen. Det afholder ikke en forholdsvis pæn mængde mennesker fra trofast at støtte op om klubben, der i øjeblikket har det svært i 3. liga, hvor de ligger i den mindre sjove ende af tabellen.

Dagens kamp var mod Fortuna Köln, den lille og noget mindre kendte klub fra det sydlige Köln.

Stadion an der Bremer Brücke ligger cirka 15 minutters gang fra Osnabrück Hbf og er et charmerende, klassisk, tysk stadion. Her finder du ingen store glaspartier og overdimensionerede VIP lounges. Det er fodbold som i ”gamle dage”. Omtrent 7.000 tilskuere var mødt op denne lørdag, og stemningen fejlede bestemt ikke noget. På stadion drikker man den lokale øl Herforder Pils, ligesom der er mulighed for blandt andet at købe Glühwein i vintermånederne. Når sulten melder sig, er der det klassiske udvalg af Bratwurst, Krakauer, Pommes og Currywurst, ligesom man har muligheden for at købe Gullaschsuppe og koteletter. Vi testede koteletten og Currywurst, som begge levede op til forventningerne uden at imponere. Øllen smagte fint, og Glühwein mit Schuss var en positiv overraskelse på en halvkold eftermiddag.

Foto: Henrik Toudal Offersen

Kampen blev indledt med 12 minutters stemningsboykot fra begge fangrupper (protest mod DFB grundet øgede fanforbud i hele Tyskland). Da de aktive fans besluttede sig for at deltage i stemningen igen, stod der allerede 0-2 til gæsterne, som chokstartede ved at komme foran på et spektakulært mål allerede efter 26 sekunder! Meget tydede på endnu en nedtur for Osnabrück, der dog kom flot tilbage i kampen og sikrede det ene point med 2-2 efter 90 min. Alt i alt en meget underholdende kamp på det charmerende gamle stadion. En kamp, der i øvrigt var den sidste med det nuværende græstæppe, som bliver udskiftet efter otte års brug. Banen var i den grad også slidt, og generelt mere brun end grøn. Ellers vil vi nok huske kampen for Osnabrücks centerforsvarer Marcel Appiah, der nærmest ikke vandt en duel i hele kampen og blev hevet ud i pausen. Den mand står umiddelbart ikke til at få en stor karriere i Bundesligaen.

Efter kampen hoppede vi på toget tilbage til Bremen og satte kursen mod Weser Stadion, hvor Bremen skulle møde Hertha BSC. Lad det være sagt med det samme, Weser Stadion er et fantastisk fodboldstadion. Et godt eksempel på en modernisering af et ældre stadion, hvor man har bibeholdt den bynære lokation og nogle af de oprindelige arkitektoniske elementer. Stadion og området omkring emmer af fodbold, passion og stolthed. Gaden Vor dem Steintor, på vej mod Weser, er fyldt med små barer, som summer op mod kampstart, ligesom selve stadionområdet er fyldt med diverse mad- og drikke boder. Her mangler ikke muligheder for at komme i stemning inden kampen.

Weser ligger klods op af floden af samme navn, hvilket giver lidt begrænsninger i forhold til plads omkring stadion. Dette gør, at indgang og udgang til stadion ikke fungerer helt så gnidningsfrit som ved andre moderne stadions.

Foto: Henrik Toudal Offersen

Vi ankommer til stadion en halv times tid inden kick-off, og er på vores pladser et kvarter inden kampen. Billetterne havde vi købt på klubbens hjemmeside i god tid inden kampen, og vi kunne derfor nyde kampen fra helt suveræne pladser tre meter bag udskiftningsbænken og lige midt for. Med en pris på 50 Euro er det i den grad valuta for pengene! Endnu et stærkt argument for at tage til fodbold i Tyskland fremfor for eksempel Premier League, hvor en lignende plads formentlig ikke ville være til at betale.

Weser Stadion har som så mange andre stadions i Tyskland kontantløs betaling i boderne, hvorfor man skal anskaffe sig et betalingskort, hvis man vil købe noget. Dette kan gøres på en af mange Aufladenstationen rundt omkring på stadion. Husk kontanter til at sætte ind på kortet! Udvalget i boderne bød blandt andet på Haacke Beck fadøl samt de klassiske Wurst og steak. Vi prøvede en Steak im Brötchen med kålsalat – den kan anbefales! Derudover kunne man købe bland-selv slik (!), hvilket jeg på de øvrige 88 stadions, jeg tidligere har besøgt, aldrig har set før.

Foto: Henrik Toudal Offersen

Kampen var intens fra start til slut, og der blev virkelig gået til stålet. Det var tydeligt, at Werder er et hold, der virkelig er opsat på at spille sig ud af nedrykningskampen. Denne aften var det dog mest stolpe ud. Werder kom ellers foran 1-0 efter kort tid, men efter et par minutter blev målet underkendt efter video-gennemgang. En kontroversiel beslutning, som i den grad ikke var populær på Weser Stadion. Dommerne var generelt ikke de mest populære skikkelser denne aften i Bremen, og de måtte efter kampen eskorteres ud fra banen beskyttet af adskillige paraplyer for at skærme mod diverse kasteskyts. Drama manglede vi bestemt ikke! Kampens allersidste spark blev således også reddet på stregen af en Hertha forsvarsspiller, og begge hold måtte derfor tage til takke med et enkelt point.

Stemningsmæssigt leverede begge fangrupper en god indsats, og der var tryk på stemningen fra start til slut.

Af en eller anden grund havde jeg ikke de store forventninger til Werder Bremen og Weser Stadion, men jeg blev i den grad overrasket, og både byen og stadion fortjener i den grad at blive anbefalet. En stor oplevelse få timer fra den danske grænse!

En lang og god dag med bulibold sluttede med en Jägerschnitzel og en række fadøl på restauranten Kleiner Ratskeller i Altstadt, inden vi sagde godnat til hinanden i hotellets bar, der i øvrigt pludselig blev fyldt godt op af mennesker, da en Helene Fischer koncert netop var slut i arenaen overfor hotellet. Mere tysk bliver det altså ikke!

Søndag d. 28. januar

Søndagen var planlagt til at byde på to kampe.

Først gik turen til Havelse, en forstad til Hannover. Her skulle de lokale helte møde Weiche Flensburg i Regionalliga Nord. Vi måtte dog starte dagen med en trist nyhed, da jeg lavede lidt research til kampen og tjekkede klubbens facebook side, hvor man desværre annoncerede, at kampen var aflyst grundet banens tilstand.

Dette måtte vi naturligvis tjekke ved selvsyn, og bilen blev derfor sat mod Havelse alligevel.

Foto: Henrik Toudal Offersen

TsV Havelse er måske ikke blandt de meste kendte klubber i tysk fodbold, men der ligger faktisk nogle sjove historier bag. Klubben var forholdsvist sensationelt i 2. bundesliga i sæsonen 1990-91, og man har hele to gange ekspederet Nürnberg ud af DFB Pokal. Første gang i 1991, og så gentog man sensationen i 2012. Nürnberg må være nervøse for at trække deres onde ånd fra Havelse igen!

Foto: Henrik Toudal Offersen

Vi ankom til stadion, som bestemt ikke er imponerende, men stadig en fin sportsplads med plads til ca. 3.000 tilskuere på ståpladserne. Banen var ikke prangende, men vi blev hurtigt enige om, at der godt kunne spilles en gang Regionalliga bold på den, og i forhold til Osnabrücks bane var den faktisk ok. Vi gik en tur rundt på anlægget og forestillede os, hvordan det måtte have været for fuldtidsprofferne fra Nürnberg at tabe her foran hele landsbyen. Historier som disse er en af fodboldens helt store styrker, og lad os håbe vi får mere af den slags i fremtiden.

Herfra gik turen videre til Hannover, hvor vi havde god tid inden næste kamp på programmet, Niedersachsen derbyet mellem Hannover 96 og VfL Wolfsburg. Inden kampen besøgte vi Hannovers fanbar, Nordkurve, der ligger klods op af stadion. Udenfor stadion er der desuden også rig mulighed for at købe mad og drikke i diverse boder. HDI-Arena (eller Niedersachsen Stadion) er et fantastisk fodboldstadion, der blev moderniseret op til VM 2006. Der er god plads omkring stadion, så menneskemængderne hurtigt og gnidningsfrit kan komme ind og ud af stadion, og så ligger det forholdsvist tæt på byens centrum.

Foto: Henrik Toudal Offersen

Endnu engang havde vi rigtig fornuftige pladser på langsiden, så vi havde et fint overblik over banen. Stemningsmæssigt havde jeg virkelig set frem til Hannover og mit andet besøg på dette prægtige stadion. Derfor var det også en anelse skuffende, om end forståeligt, at hjemmeholdets aktive fans fortsatte deres stemningsboykot, som efterhånden har stået på noget tid. Man er utilfreds med klubpræsident Martin Kind, som bl.a. vil afskaffe 50+1 reglen i Tyskland, der er med til at sikre fansene medbestemmelse i klubberne. Grundet boykotten blev stadionoplevelsen en tam affære, selvom de medrejsende fans fra Wolfsburg gjorde deres for at skabe en god kulisse. Kampen på banen var også langt fra den bedste bundesliga kamp, jeg har set, og derfor sluttede weekenden med den mindst ophidsende oplevelse. Wolfsburg stod defensivt gennem hele kampen og slog til på enkelte kontraer, hvilket i 2. halvleg resulterede i kampens eneste mål. Hannover formåede ikke at skabe noget farligt i løbet af kampen, og de måtte derfor lide et nederlag til lokalrivalerne.

Status for weekenden blev derfor fire stadions, tre kampe, fem mål, en del Bratwurst, et par Currywurst, et par Steaks im Brötchen, rigtig mange Bier vom Fass, masser af anekdoter og røverhistorier og en del gode oplevelser.

 

Skulle du selv have lyst til en fodboldrejse til Tyskland, så få mere information i vores rejsesektion og se også, hvordan du køber billetter til kampene

You may also like
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Arminia Bielefeld, rejse, fodboldsrejse, fodboldweekend
Spilletidspunkter fastlagt frem til runde 18 i 1. og 2. Bundesliga 
Magdeburg, fodboldrejse, stadion
Guide: Fodboldrejse til 1. FC Magdeburg
Leverkusen, stadion
Rejsereportage: Fem tyske kampe – en uge i Vesttyskland