bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Det ligner et fornuftsægteskab

Det ligner et fornuftsægteskab

VM 1990, Tyskland

Alt tyder på, at Tysklands landstræner også hedder Joachim Löw frem mod EM slutrunden i 2016. Det tyske fodboldforbund vil først melde noget endeligt ud, når kvalifikationen til VM er veloverstået, men de færreste tvivler på, at den udmelding der kommer senere på ugen siger andet end solid lønforhøjelse og to år mere til Löw som træner for Die Nationalelf.

Begge parter har gennem længere tid ytret ønske om at forlænge samarbejdet, og bedømt på de nøgne tal ligner det umiddelbart også en god idé. I de foreløbige 98 kampe er det blevet til 67 sejre, 16 uafgjorte og 15 nederlag. Holdet har formået at bygge videre på det offensive spil koncept, der for alvor blev påbegyndt forud for VM på hjemmebane i 2006, og med Löw på trænerbænken har tyskerne ved de seneste tre slutrunder spillet sig frem til minimum en semifinale. På alle måder ligner det derfor et perfekt match, men graver man lidt dybere i forholdet, er der nok snarere tale om et fornuftsægteskab.

For offensivt spil og semifinaler ændrer ikke ved, at det tyske landshold ikke har vundet en titel siden 1996, og tålmodigheden er så småt ved at være opbrugt blandt de tyske fans. Da man i 2006 redefinerede opfattelsen af tysk fodbold, var det med et hold, der foruden Kahn og Ballack, ikke talte de helt store stjerner. Her godt syv år senere er situationen en anden. Over hele linien råder Tyskland over verdensklasse spillere, og de er blandt de absolutte favoritter til at hjemtage VM-titlen i Brasilien næste sommer. Den slags skaber selvfølgelig forventninger, og derfor går meldingerne da også på, at Löw og DFB, som i ethvert andet ægteskab hvor parterne føler sig lidt utrygge ved hinanden, har indgået en slags ægtepagt, som giver dem muligheden for at afbryde forholdet undervejs.

“Jeg er ikke naiv. Hvis vi må forlade turneringen uden en eneste sejr, som det skete for Holland ved EM sidste år, så tror jeg, vi alle er klar over, at der bliver nødt til at ske en ændring fra både min og forbundets side,” forklarede Löw for nyligt i et interview med Express.

Die Rauswurf-Klausel, som de tyske medier kalder den, giver formentlig DFB muligheden for at smide Löw på porten, hvis holdet kikser til VM uden at skulle betale hans løn de kommende år. På samme måde har Löw en mulighed for at komme ud af kontrakten, hvis tyskerne skulle stryge helt til tops velvidende om, at han så vil have opnået det ultimative som landstræner og samtidig være en særdeles eftertragtet herre på træner markedet.

Kritikken ulmer

Og Löw har brug for et stort resultat til det kommende VM. Den moderigtige træner er stadig forholdsvist vellidt i den tyske presse, men et kor af skeptikere er begyndt at synge for. Ikke mindst i Ruhr, hvor han har lagt sig godt ud med både spillere, bestyrelse og fans i Dortmund. Kritikken går på, at han prioriterer Bayern spillerne på sit mandskab, og selvom både han og Bierhoff pure har afvist beskyldningerne, var situationen alligevel så alvorlig, at repræsentanter fra DFB måtte mødes med Dortmunds Hans-Joachim Watzke for at drøfte tingene igennem. En debat der blandet handlede om Weidenfellers manglende udtalelse, den offentlige kritik af Schmelzer og Hummels samt Gündogans skade der blev forværret under en testkamp mod Paraguay i august måned og har holdt playmakeren ude lige siden.

Den genrelle kritik går også på den til tider meget eksperimenterende stil, der udøves og som har givet usikkerhed i de bagerste rækker. Blandt andet spillede man i optakten til EM sidste år 3-3 mod Ukraine, ligesom man fik ørene i maskinen med et 5-3 nederlag mod Schweiz. Denne VM kvalifikation har heller ikke været forskånet for kritik. En stensikker 4-0 føring hjemme mod Sverige blev på forunderlig vis vendt til 4-4, og for to måneder siden spillede man så 3-3 i en testkamp mod Paraguay, hvor forsvaret sjældent usikkert ud.

Til kampen mod Paraguay præsterede Schweinsteiger i øvrigt at melde afbud til den tolvte venskabskamp i træk, og det har også fået medierne til at spekulere i, at der fra enkelte spilleres side ikke er den fornødne ærgerrighed, da de er sikre på en plads i startopstillingen, når de ellers er klar.

Mens Morten Olsen her i Danmark tilsyneladende har stor opbakning fra de danske spillere, (og ikke mindst Peter Schmeichel, der i sin nye rolle som TV-vært åbenbart er i stand til at tale på hele Danmarks vegne) har de tyske spillere ikke haft travlt med at tale højt om vigtigheden af en Löw forlængelse.

“Spillerne har det fint med trænerteamet, men det er ikke vigtigt for os, hvad der sker i forhold til en kontraktforlængelse. Vi koncentrerer os udelukkende om VM”, lød det fra anfører Lahm på et pressemøde forud for kampen mod Irland. Selvom det selvfølgelig var for at få fokus på den afgørende kvalifikationskamp, så er der næppe tvivl om, at en opbakning til Löw havde lydt anderledes.

Ingen oplagt afløser i kulissen

Men hvilke alternativer er der egentlig til Löw? I Tyskland ser man helst, at landstræneren har tysk pas, og selvom der er mange unge, lovende trænere på vej frem, så har ingen af dem den fornødne erfaring, det kræves for at stå i spidsen for landsholdet. Ingen på nær Jürgen Klopp. Den karismatiske Dortmund-træner er storfavorit til en dag at blive ny landstræner, og det kræver efterhånden et selvmål af Christoph Daumsk karakter, hvis det ikke en dag lykkes for ham. Han har udtalt, at det vil være en ære at stå i spidsen for landsholdet, men også at den ambition ligger et par år ude i fremtiden. Lige nu og her er han på kontrakt i Dortmund frem til 2016, og spørgsmålet er, om han allerede om to år er klar at overtage tøjlerne for nationen.

Af ledige trænere kunne Thomas Schaaf have været en mulighed for et par år siden, men de sløje resultater og fyringen i Bremen har gjort det urealistisk at tro på. En anden gammel kending der lige pludselig kan komme i spil, hvis ikke Tyskland får succes ved VM, er den ellers pensionerede Jupp Heynckes. Han viste sidste sæson, at kan levere titler, og en sidste chance for at skrive landstræner på det i forvejen imponerende CV kan være det, der får ham til at takke ja til at være overgangsfigur.

For Löw selv gælder det også, at det tyske landshold på nuværende tidspunkt formentlig er det bedst karrierevalg. Hans underskrift er ikke i ligeså høj kurs, som den var det efter EM-finalen i 2008, for det er efterhånden gået op for de fleste, at Tyskland råder over en usædvanlig stærk trup, så tre semifinaler i træk er ikke så imponerende, som det ellers lyder.

Udover succesen med Stuttgart tilbage i slut 90’erne, hvor han førte dem til pokaltriumf og finaleplads i Cup Winners Cup, er Löws klub CV heller ikke prangende. Både i Karlsruher, og Adanaspor endte det med fyringer, og opholdet i Fenerbahce sluttede også allerede efter en enkelt sæson.

På bundlinjen står altså en træner, der endnu for alvor har til opgave at bevise sit værd i en topklub, og som kun behøver at spørge sin forgænger Klinsmann om, at det ikke nødvendigvis er lykken at opgive landstrænerposten for at blive klubtræner. Mest sandsynligt er det derfor, at Löw bliver på posten til og med 2016, hvor DFB formentlig ønsker at få nye kræfter ind og helst i form af Klopp. Indtil da er det med fornuftsægteskaber, som det gamle udtryk siger:

Kan du ikke få den, du elsker, må du elske den du får.

You may also like
Tilskuersnit for Bundesligaen
50+1 reglen og Bayer Leverkusen – Pandoras pilleglas?
Fodbold i hagekorsets skygge – Tyskland og nazismen
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Vokuhila: Det bedste Bundesligahår og skæg
Lodtrækning til 2. runde af DFB Pokal