bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Christian Streich – et portræt af manden der formede SC Freiburg

Christian Streich – et portræt af manden der formede SC Freiburg

Fodboldcitat, ejerforholdene

Med mere end et årti ved roret, og tæt ved 400 kampe i trænersædet hos SC Freiburg, har karismatiske Christian Streich formået at forme klubben som få andre.

Det lå måske ikke i kortene, at Christian Streich, en mand med kun ti Bundesligakampe som spiller på CV’et, skulle blive et af de uomtvisteligt største ikoner i fodboldklubben SC Freiburgs 117 år lange historie. Ikke desto mindre er Streich efterhånden blevet personificeringen på den store udvikling, som klubben fra det solrige Schwarzwald har gennemgået det seneste årti.

Lad os spole tiden tilbage.

Ved den fransk-tyske grænse, i byen Weil am Rhein, blev Christian Streich født, nærmere bestemt den 11. juni 1965. Som spiller var karrieren i 80’erne kort og endvidere ikke værd at skrive hjem om, men det blev trods alt til 74 optrædener fordelt på både Bundesliga og 2. Bundesliga – en karriere der blandt andet bød på ophold hos Freiburger FC, Stuttgarter Kickers og kortvarigt hos SC Freiburg, der senere skulle vise sig at blive Streichs mangeårige arbejdsgiver. Som spiller endte karrieren brat med en brækket fodknogle, der gjorde det umuligt for Streich at fortsætte.

Den nu pensionerede Christian Streich valgte, som så mange andre, dernæst at gå trænervejen – en historie om personlig udvikling, der på mange måder foregriber den udvikling, som SC Freiburg senere skulle gennemgå med selvsamme Streich ved roret.

Som træner vendte Christian Streich tilbage til SC Freiburg, hvor han som ungdomstræner, gennem flere år var med til at fostre talentfulde spillere som blandt andre Ömer Toprak, Dennis Aogo og Oliver Baumann, der alle har haft en lang bundesligakarriere. Streichs arbejde med de unge spillere gik ikke ubemærket hen, og fra 2007 til 2011 fungerede han som assistenttræner, først under Robin Dutt og dernæst under Marcus Sorg.

Christian Streich og den frygtede dag

For Christian Streich kom den så endelig – dagen han gruede for, men også dagen, som enhver ambitiøs fodboldtræner drømmer om – dagen, hvor han blev tilbudt jobbet som cheftræner for sin hjerteklub. Alligevel var det en svær beslutning at takke ja til jobbet og dermed blive cheftræner for SC Freiburg. ”Måske den sværeste beslutning i mit liv”, som han selv sagde dengang. Ikke fordi SC Freiburg lå nederst i tabellen i vinteren 2011 med kun 13 point i 17 kampe.

Næ nej, dengang handlede det mere om forholdet til Marcus Sorg, den afgående cheftræner, hans forgænger og vigtigst af alt – gode ven. Fra nu af, ville alt, hvad Streich gjorde blive målt op imod ham.

Men Streich gjorde det altså bedre. En vakkelvorn start på trænergerningen, med en nedrykning, blev hurtigt vendt til oprykning sæsonen efter – og så kunne arbejdet for alvor gå i gang. Freiburg stabiliserede sig i Bundesligaen, og på to sæsoner gik man fra en tilværelse i 2. Bundesliga til at spille med i Europa League.

Christian Streichs arbejde med unge spillere har båret frugt, og det er på ingen måde til at tage fejl af: ”Det var ikke en selvfølge, at han lod mig spille i nedrykningskampen i så ung en alder”, har verdensmesteren Matthias Ginter udtalt – en af de spillere, som Streich har været med til at fostre i SC Freiburgs højt respekterede ungdomsafdeling. “Han gav mig meget i form af sport og menneskelighed.” udtalte Ginter til det tyske regionalmedie, SWR Sport, og fortsatte: ”I disse situationer er Christian Streich mere en mentor end en træner.

Streich har ofte talt om ”sociale kompetencer”, som han kalder det, og hvordan han har udviklet sig personligt gennem hele sit liv. Som en selvproklameret følelsesladet mand, stræber han nu efter at vise respekt for alle han møder, uanset hvem de er. Det er en egenskab, han forsøger at indprente i alle sine spillere. Måske er det også netop denne menneskelighed og rolighed, der har været med til at føre ham så langt i fodboldens præstationsorienterede verden.

Det skorter heller ikke på hverken store planer eller ambitioner: ”Vi er alle meget ambitiøse. Selvfølgelig drømmer man, og vi vil gerne spille Europa League igen.” I øjeblikket ser det da også særdeles lovende ud i det sydtyske, hvor SC Freiburg, i denne sæson, for første gang overvintrer på en Champions League-plads.

Christian Streich er i sandhed indbegrebet af den positive udvikling i SC Freiburg, og Streichs kapitel i klubben er ikke slut endnu: “Jeg er her stadig,” sagde Streich i et interview med SWR Sport, “Og det er stadig sjovt.”

 

www.scfreiburg.com

You may also like
Taktisk analyse, Driblestærke
Optakt: Freiburg – Borussia Dortmund: Er Edin Terzic fyringstruet?
Sæsonoptakt: SC Freiburg – Champions League i Schwarzwald?
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Optakt: Freiburg – Bayern München: Dobbelt op for Freiburg?
Optakt, Højdepunkter, Wolfsburg, Freiburg
Højdepunkter og mål: Wolfsburg – Freiburg 6-0: Jonas Wind med to scoringer