bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bundeligaens største indenomsoverhaling – hvad er der sket med Hertha Berlin?

Bundeligaens største indenomsoverhaling – hvad er der sket med Hertha Berlin?

Hertha BSC, Olympiastadion, Optakt, Berlin

Hvis man kigger på topstillingen i Bundesligaen, er der især én ting, der springer i øjnene. Hertha Berlin ligger nummer tre. Hvordan har Pál Dárdai i al ubemærkethed transformeret hovedstadsklubben fra nedrykningskandidat til tophold? 

Vi spoler tiden tilbage til den 23. maj i år. Den sidste spillerunde i Bundesligaen 2014/15 er netop afsluttet. Fans af Hertha Berlin kan ånde lettet op. Freiburg taber mod Hannover, Hertha Berlin ender på 15. pladsen og er blot en dårligere målscorer fra at skulle i nedrykningskampe mod 2. Bundesligaens nummer tre.

Inden indeværende sæson var der ikke meget, der tydede på, at Hertha Berlin skulle kunne se sig fri af nedrykningsræset. Halvvejs inde i sæsonen er situationen dog en anden. Hovedstadsklubben ligger nummer tre, og har 17 point ned til nedrykningsstregen. Men hvordan har Hertha Berlin pludselig sneget sig forbi klubber som Wolfsburg, Leverkusen og Schalke 04?

Manden bag succesen er klublegenden Pál Dárdai. I sin aktive karriere spillede ungareren 297 kampe på Hertha Berlins midtbane. Da Jos Luhukay blev fyret i februar i år blev Dárdai midlertidigt forfremmet fra U23-træner til cheftræner. Da han, om end med nød og næppe, reddede Hertha fra nedrykning, blev han belønnet med en permanent kontrakt. I løbet af sommeren har Dárdai, som også har stået midlertidigt i spidsen for det ungarske landshold, formået at omstille Hertha Berlin til det bedre.

På transferfronten Hertha Berlin lavede i sommers få, men velvalgte tilføjelser til truppen. Sommerens dyreste indkøb, Vladimír Darida, kom til fra Freiburg, og har taget hovedstaden med storm som det offensive omdrejningspunkt på Herthas midtbane. Mitchell Weiser fra Bayern München på en fri transfer har været lidt af et scoop som højreback. Vedad Ibisevic har med seks mål i ti kampe bidraget med det, han blev lejet i Stuttgart for.

Mest bemærkelsesværdig er dog Salomon Kalou. Der var nok mange, der rynkede på næsen, da Hertha sidste sommer hentede den 30-årige ivorianer til fra LOSC Lille. Kalou lignede en spiller, der blev købt på sine tidligere meritter med Chelsea frem for sine egentlige evner. Men efter en lunken første sæson gennemlever offensivspilleren i Hertha Berlin sin anden ungdom. I indeværende sæson har Kalou, primært fra en position på venstrekanten, bidraget med ni mål i 16 kampe.

Pál Dárdai stiller primært sit hold op i en 4-2-3-1-formation. Stilen er moderne, bagkæden står højt og hele holdet presser aggressivt. Sidste sæson havde Hertha Berlin gennemsnitligt 42,4 procent af boldbesiddelsen, hvilket var det laveste i Bundesligaen. I denne sæson er tallet 49 procent. Hertha angriber over fløjene med hurtige kanter som Valentin Stocker, Genki Haraguchi og Salomon Kalou. På de to defensive midtbanepladser har Tolga Cigerci og Per Ciljan Skjelbred primært været foretrukket som stabilisatorerne på Dárdais mandskab. I bagkæden er der ikke længere nogen, der taler om Johnny Heitinga og Nico Schulz, som forlod klubben i sommers. Hertha Berlin er således det hold, der har lukket næst færrest mål ind i denne sæson, kun overgået af Bayern München. Dette bevidner også om, at Pál Dárdai sætter sit hold op med en sund portion pragmatik i baghovedet. Hertha går gerne på kompromis presfilosofien, og smider sjældent en føring. Anfører Fabian Lustenberger er grundpillen i hovedstadsklubbens forsvar, og det har ikke haft den store betydning, at førstevalget mellem stængerne, Thomas Kraft, har siddet ude med en skade siden september.

Når man kigger på Hertha Berlins resultater, er der et evident mønster. Holdet har tabt fem gange, og det har været mod Dortmund, Wolfsburg, Schalke, Bayern og Gladbach. Fire af nederlagene har været på udebane. Pál Dárdai har altså svært ved at få skovlen under de store hold, hvor Hertha er undertippede. Omvendt har de været forrygende mod holdende fra midten og ned. Det er hold som Köln, Stuttgart, Ingolstadt og Augsburg, Hertha forventedes at skulle slås om midterplaceringerne med. Det er den slags hold, Hertha har slået i denne sæson.

Kvaliteten rækker ikke mod de helt store hold, men Dárdai er lykkedes med at opbygge en sammentømret enhed, som præsterer på et kontinuerligt højt niveau.

Hertha Berlins selverklærede mål inden sæsonen var at undgå nedrykning. Med den første halvsæson in mente vil det kræve en historisk nedsmeltning, hvis ikke den tyske hovedstad også skal være repræsenteret i Bundesligaen i næste sæson. Men hvor langt kan det solide fundament række for Hertha Berlin?

I foråret vil Gladbach, Leverkusen, Wolfsburg og Schalke presse hårdt på for de europæiske pladser. Hertha vil og bør stadig være glade for en placering i den øverste halvdel af tabellen. Hvis holdet kan tage efterårsformen med ind i det nye år, er det dog ikke utænkeligt, at det olympiske stadion i Berlin fra næste sæson skal huse europæiske kampe. Pál Dárdai vil fortsat tage små skridt med dette Hertha-hold. Indtil videre er årets Bundesliga-overraskelse at finde i den tyske hovedstad.

You may also like
Pyroteknik
Spilletidspunkter i Bundesligaen fra runde 6-12 fastlagt
TSG Hoffenheim, optakt, stadion, fodboldrejse
Sæsonoptakt: TSG 1899 Hoffenheim – den upopulære landsbyklub
Eintracht Frankfurt, Maurizio Gaudino, Dino Toppmöller
Sæsonoptakt: Eintracht Frankfurt – topfodbold fra Toppmöller?
Fodboldcitat, ejerforholdene
Sæsonoptakt: Freiburg – Livet efter Christian Streich