bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt – Borussia Dortmund: Kunsten at erstatte et halv hold

Optakt – Borussia Dortmund: Kunsten at erstatte et halv hold

Sidste sæson:
Nummer 2 i Bundesligaen

Der var store spørgsmål forud for sidste sæson. Var syvendepladsen fra året forinden en egentlig svale, og kunne Tuchel afløse Klopp? En enkelt spillerunde inde i sæson, og så havde vi svaret. Gladbach blev kørt over med 4-0 i en kamp, der på mange måder signalerede nye tider i Dortmund. Blandt andet scorede Mkhitaryan to gange og gav os et første varsel på, hvad der var i vente fra hans side efter et par sløje år i klubben. Sammen med Reus og Aubameyang, der satte Bundesligarekord ved at score i otte kampe i træk, stormede de sort-gule derudaf. De første syv kampe kastede fem sejre og to uafgjorte af sig, inden Bayern satte dem på plads med 5-1 på Allianz Arena.

På den centrale midt kom Gündogan endelig op på det niveau, han viste i 2012/13 sæsonen og sammen med overraskelsen Weigl, skabte de en af Bundesligaens mest pasningsstærke midtbaner. Dortmund tog den gode form med en ind i foråret, hvor de også fik stabiliseret defensiven, men true Bayern kunne de aldrig for alvor. 78 point var dog længe nok til at gøre dem til den bedste toer nogensinde. I pokalen var Bayern igen for stærke, da det blev kostbart for Tuchels tropper, at ingen tilsyneladende havde lyst til at sparke de afgørende straffespark. Ellers var den største historie i sidste sæson, at Jürgen Klopp for en stund vendte ”hjem”. Skæbnen ville, at Dortmund skulle op imod Liverpool i kvartfinalen i Europa League. Efter 0-0 i den første kamp, tabte Dortmund returen med 4-3 i en hæsblæsende fodboldkamp.

Transfers:
Hvor skal vi næsten begynde? Aldrig før har der været handlet så voldsomt ind i Ruhr. Over €100 millioner har Zorc og Watzke måtte punge ud med for hele otte nye spillere. Mest bemærkelsesværdigt er det nok, at Götze efter tre år i Bayern er hentet hjem igen, ligesom Tysklands dyreste spiller Schürrle nu også er at finde i Dortmund. Offensiven er også blevet forstærket af stortalentet Dembélé, ligesom FC Nordsjællands Emre Mor er hentet til.

På den centrale midt er Merino købt fri af Osasuna, mens Sebastian Rode har skiftet Bayern ud med Dortmund for at få mere spilletid. Endelig er Portugals EM-vinder Guerreiro handlet i Llorient, mens BVB betale Bartras frikøbsklausul på €8 millioner euro i Barcelona.

De mange nyindkøb er selvfølgelig kommet i stand, fordi der også har været heftig aktivitet den anden vej. Gündogan fik endeligt sit udlandsønske opfyldt, da Pep hentede ham til Manchester City, mens rivalerne fra United gjorde Mkhitaryan til den dyreste spiller nogensinde med kun et år af sin kontrakt, da de betalte over € 40 millioner for armenieren.

For tredje gang siden 2013 måtte Dortmund også acceptere, at de har svært ved at holde på deres spillere, når først Bayern henvender sig. Hummels sagde således farvel og tak efter otte og et halvt år i Dortmund. Endelig blev det også farvel til Kuba og Leitner, der ikke havde udsigt til spilletid under Tuchel.

Styrket/svækket: Uændret

Denne sæson:
Hvis Dortmund var et stort spørgsmålstegn forud for sidste sæson, så er de det i allerhøjeste grad også ud for denne. Otte nye spillere og afgang af tre essentielle brikker skaber en masse usikkerhed.

Største test bliver, om Bartra kan afløse Hummels i defensiven. Den tidligere Barcelona-spiller besidder mange af de samme kvaliteter som den nu forhenværende anfører, men han er lige niveauet under på samtlige punkter. Bliver hans relativt ringe højde et problem i Bundesligaen, og kan han lære at bygge spillet op bag fra, som Hummels kunne det? Det er de overvejelser, Tuchel og resten af Dortmund staben gør sig lige nu. I de få venskabskampe han har spillet indtil videre, har det ikke set overbevisende ud, men det er stadig tidligt.

Tid bliver generelt den helt store faktor. Götze er formentlig den, der skal bruge kortest tid på at falde ind på holdet, men hvad med eksempelvis Schürrle og Dembélé? Førstnævnte scorede ni gange for et dårligt spillende Wolfsburg hold i foråret, men året inden da var han ikke meget værd. Så meget tid skulle han ikke gerne bruge på at få det til at spille i Dortmund, hvis de skal helt op og true Bayern.

Men ellers er der grund til at være optimistisk på deres vegne. Castro virker til, at han kan overtage i stedet for Gündogan, og med Guerreiro har de fået mere end bare et alternativ til Schmelzer på backen. Bürki er stadig det svage led, når det kommer til at bygge spillet op bagfra, og hvis ikke det forbedres drastisk, kan Dortmund højst gøre sig tanker om en placering som nummer to.

I offensiven er der dog så meget bredde og kvalitet, at en top fire placering i hvert fald aldrig bør komme i fare.

Bud på placering: 1-4

Bud på idealopstilling: 4-2-3-1
Bürki – Pizszceck, Bartra, Sokratis, Schmelzer – Weigl, Castro – Reus, Götze, Schürrle – Aubameyang

Hold øje med – Gonzalo Castro
I sidste sæson indledte han med at blive kørt rundt af Espen Ruud og Odd i en kvalifikationskamp til Europa League, da han fejlagtigt blev forsøgt benyttet på backen. Siden da fandt han dog sit naturlige leje på den centrale midtbane, hvor han langsomt forbedrede sig fra kamp til kamp. Han har et eminent overblik og omgang med bolden, og modsat Gündogan kommer han mere i feltet. Han bliver Dortmunds grundsten i den kommende sæson, og det er primært ham, der skal sætte de mange offensive stjerne i scene. Gør han det, så må også selv Löw se, at han godt kunne bruge en type som Castro på en tyndt besat tysk midtbane.

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Bochum: Sanchos tilbagekomst
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?