bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Augsburg og den nye selvforståelse – ti år i Bundesligaen

Augsburg og den nye selvforståelse – ti år i Bundesligaen

Da FC Augsburg tilbage i juni 2020 sikrede sig overlevelse og dermed endnu en sæson i Bundesligaen, kunne klubben hive ’La Décima’ trøjerne frem. ’La Décima’ forbinder den almene fodboldfan ellers med kongeklubben  Real Madrid, der i en lang årrække jagtede sit 10. trofæ i Champions League. Augsburg kunne i sommers ganske vist ikke fejre samme utrolige bedrift som Real Madrid, men Die Fuggerstädter havde alligevel noget stort at fejre.

Klubben fejrede nemlig sit 10-års jubilæum i Bundesligaen. Denne artikel retter blikket mod Augsburgs nye selvforståelse med ’La Décima’, og hvor langt klubben er i sin udvikling.

 

Augsburg nye cheftræner

Augsburg såede frøene for fremtiden allerede tilbage i marts 2020, da de oven på fyringen af Martin Schmidt hyrede Heiko Herrlich, der er kendt for sin offensive fodboldfilosofi. I sine år i SSV Jahn Regensburg og Bayer 04 Leverkusen scorede Herrlichs hold sammenlagt 166 mål, hvilket var et snit på 1,7 mål pr. kamp. Under Herrlichs ledelse rykkede Regensburg op i 3. Liga, hvor de som oprykkere marcherede direkte videre til playoff-oprykningskampene til 2. Bundesliga i 2017. Leverkusen fulgte nøje med i Herrlichs bedrifter og satte efterfølgende kløerne i den eftertragtede træner. Her førte han i sin debutsæson Leverkusen tilbage i europæisk fodbold samt en semifinaleplads i den tyske pokalturnering.

Med fyringen af Martin Schmidt i foråret 2020 valgte ledelsen i Augsburg altså at forfølge en ny filosofi med Heiko Herrlich i spidsen, hvor den offensive fodbold fremover skulle være mere i fokus.

En ny selvforståelse

Augsburg spiller nu sin 10. sæson i Bundesligaen. De rykkede op i 2011/2012 sæsonen og har lige siden været en fast del af det fineste selskab i Tyskland. To gange har klubben endda været at finde i den øvre halvdel af tabellen, hvor det den ene gang lykkedes dem at kvalificere sig til Europa League med Pierre Emile Højbjerg på holdet. Augsburg har ellers været dømt til nedrykning i de fleste af de ti sæsoner, men de har altid formået at bide sig fast og sikret sin overlevelse. Også i denne sæson er Augsburg af mange eksperter blevet vurderet som nedrykningskandidat.

Ledelsen i Augsburg er udmærket godt klar over, at det ikke er en selvfølge, at de er at finde i 1. Bundesliga. Mens storklubber som Hamburger SV og VFB Stuttgart enten har været eller fortsat er nede at vende i 2. Bundesliga, har andre etablerede klubber som 1. FC. Köln, Hannover 96, Hertha BSC og SC Freiburg ligeledes taget samme tur. Taget i betragtning af at Augsburg primært har langt lavere finansielle muligheder end de ovennævnte klubber, er det langt fra en selvfølge, at klubben for 10. sæson i træk er at finde i 1. Bundesliga. For Augsburg er 10 sæsoner i 1. Bundesliga relativt set det samme som 10 Champions League titler for Real Madrid. Augsburg sendte dermed et statement til resten af Bundesligaen, at de altså var kommet for at blive – og at de fremover har ambitioner om at kravle højere op i tabellen.

Hver gang FC Augsburg tjener penge, bliver pengene ikke kun reinvesteret i ben men også i sten. Pengene blev altså ikke kun investeret i nye spillere, men også i klubbens infrastruktur. Da de for eksempelvis kvalificerede sig til Europa League i 2015, investerede klubben straks i varmeanlæg til deres træningsbaner. I alt har klubben investeret 17 millioner euro i infrastrukturen. Klubben har altså skridt for skridt lagt et stabilt fundament, hvilket har gjort klubben mere attraktiv for nye spillere. Netop dette fundament er et incitament for at klubben – skridt for skridt – kan kravle op i tabellen. Denne nye selvforståelse afspejler sig også i dette års transferpolitik.

Kloge transfers

I dette års corona-transfervindue kunne FC Augsburg hente tre mere eller mindre faste profiler hos direkte bundesligakonkurrenter. Augsburg sikrede sig underskrifter fra Daniel Caliguri (tidligere FC Schalke 04), Tobias Strobl (tidligere Mönchengladbach) og Rafal Gikiewicz (tidligere Union Berlin). Disse tre spillere råder over en masse erfaring, hvorfor de unge talenter som Ruben Vargas, Iago og Marco Richter kan udvikle sig i deres skygger og læne sig op ad dem.

Ligeledes passer de perfekt ind i Augsburgs aggressive og kompakte system. Caliguri er bl.a. også kendt for sin aggressive spillestil, hvor han år efter år er én af de spillere, der fører de fleste nærkampe i Bundesligaen. Tabet af Philipp Max kunne Augsburg allerede kompensere sidste år, da de hentede Iago til klubben, og  han har i den grad bidt sig fast på backpladsen. Sidste sommer hentede de tilmed den unge Felix Uduokhai fra VFL Wolfsburg, der just er blevet udtaget til det tyske A-landshold for første gang. Michael Gregoritsch er hjemvendt fra leje og striden mellem spilleren og klubben har lagt sig – især efter at klubben har hyret Heiko Herrlich, hvis spillefilosofi ser ud til at være et bedre match for Gregoritsch end den tidligere spillestil under Schmidt.

En god start på sæsonen

Augsburg er startet denne sæson godt ud med ti point i seks kampe og en sikker sejr imod Eintracht Celle i første runde i pokalturneringen. De har vundet mod deres direkte konkurrenter som Union Berlin og Mainz 05, samt hevet en overraskende, men ikke ufortjent, sejr over Borussia Dortmund i land. Der er tilmed det eneste hold, der har formået at score mod Dortmund i Bundesligaen i denne sæson, mens de spillede uafgjort mod Wolfsburg.

Lørdag eftermiddag venter Hertha BSC, er endnu ikke har fået tur i den i denne sæson. Taget de to holds form in mente, ligner det endnu en Augsburg sejr mod en direkte konkurrent i morgen. For udebaneholdene er det aldrig sjovt at skulle spille i Augsburg, for deres spillestil består af aggressivitet og kompakthed. Augsburg har udviklet sig fra at være en klub, der ville være underdog i langt de fleste kampe, til at være en klub, der er jævnbyrdig med langt de fleste hold. Dette har ’La Décima’ og de seneste transfers været med til at understrege.

 

Foto: www.fcaugsburg.de

You may also like
Fodboldcitat, ejerforholdene
Sæsonoptakt: FC Augsburg – Humlebien flyver højt på 13. sæson
Optakt, Bayern München
Optakt: Bayern München – Augsburg: Trodsreaktion efter kampen mod Villarreal?
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Interview med Mads Valentin Pedersen: Selvtræning i stuen, mål mod Bayern og gennembrud i Bundesligaen
Højdepunkter: Augsburg – Bayern München 2-1: Mads Pedersen sænker Bayern