bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Aubameyang – farvel til Dortmund

Aubameyang – farvel til Dortmund

På den sidste dag af transfervinduet hentede Arsenal Pierre-Emerick Aubameyang i Dortmund. Men hvad betyder handlen for BVB, og hvilket hul efterlader den farverige angriber i klubben? Det forsøger vi at give dig svaret på her.

Det kom næppe som nogen overraskelse, da Arsenal FC. omkring kl. 12 på transfervinduets sidste dag meddelte, at de havde hentet Pierre-Emerick Aubameyang i Borussia Dortmund. Det gjorde nok alligevel ondt på de fleste Dortmund fans, for han efterlader et kæmpe hul i klubben. 141 mål i 213 kampe er ikke sådan lige at erstatte.

Aubameyang kom til klubben i 2014 fra franske Saint Étienne, og allerede i den første sæson i Dortmund viste han sig frem med blandt andet et hattrick i debuten mod Augsburg. Ellers var det lidt op og ned for gaboneseren, der primært blev brugt som fløj i det første halvandet år. Først da Jürgen Klopp rykkede ham helt frem begyndte han at levere på et stabilt niveau.

Den lynhurtige angriber formåede i sin første sæson at nette imponerende 25 gang i 46 kampe, og samlet set blev det til 3813 minutter på banen i den første sæson i klubben.

I de tre efterfølgende sæsoner fortsatte han med at lave mål på samlebånd, og i sidste sæson blev han topscorer med imponerende 31 mål i Bundesligaen. Som det kan ses på disse tal, så er det en mand med mål i støvlerne, og det er en angriber, som mange forsvarsspillere i Tyskland nok er glade for, at de ikke skal møde igen. I hele tiden i Tyskland formåede Aubameyang at komme på tavlen 141 gange i 213 kampe, hvilket giver ham et målgennemsnit på 0,66 pr. kamp.

Problemer til sidst

Dortmund har de seneste par afvist flere bud på deres angriber, men da Arsenal denne gang henvendte sig, var der ikke meget de kunne gøre. Eller rettere ville gøre. For selvom Aubameyang altid har skabt problemer, så tog det overhånd til sidst. Indlogering af familie på spillerhotel, for sent fremmøde til træning og udeblivelse fra kampmøde var blot nogle af de ting, der gjorde at angriberen blev udelukket fra et par kampe.

I Dortmund har de levet fint med Aubameyangs ekstravagante livsstil, men til sidst tog det overhånd, og som Sportsdirektør Michael Zorc konstaterede kort før han blev solgt. ”Auba har altid opført sig professionelt, men jeg kan slet ikke genkende den person, jeg har set de sidste par dage.”

Netop de disciplinere problemer kommer Auba selv ind på i sit afskedsbrev til Dortmund på sin Instagram-profil.

”For det første undskyld for alt, hvad der er sket i den sidste måned. Men allerede sidste sommer ville jeg gerne skifte, det skete ikke, men nu er tiden inde. Måske var det ikke den bedste afslutning, men alle ved, at Auba er skør, og ja, jeg er et skørt barn. Jeg har begået fejl, men aldrig med onde handlinger i sinde. Jeg vil aldrig glemme de fire og et halvt år i Borussia Dortmund, da det var her, at jeg fik lov til at udvikle mig til det niveau, som jeg er på nu. Jeg takker hele BVB-familien, fansene, klubben, personalet og selvfølgelig mine medspillere.

Jeres Auba 17”

Hvad nu, Dortmund?

Med den pseudoundskyldning er Aubameyang endegyldigt fortid i Dortmund. Ind til at afløse ham har man hentet en andet Batman, nemlig Chelseas Michy Batshuayi. En 24-årig belgisk angriber, der elsker Batman og SvambeBob Firkant (den er god nok), og som fik en drømmedebut allerede sidste uge, da han lavede to mål og en assist i sejren på 3-2 over Köln. Men hvem er denne Batshuayi, og hvad kan han gøre i Dortmund?

Først og fremmest har han væsentlig mere fysik end Aubameyang, og han er også en meget bevægelig angriber. I denne sæson har han dog ikke rigtig slået til for Chelsea, hvor han heller ikke har fået så meget spilletid. I 12 Premier League-kampe lavede belgieren to mål, og allerede i sin første Dortmund-kamp var han altså oppe på det samme antal scoringer i sin nye klub.

Til trods for to mål i premieren, vil det alligevel undre, hvis han kan holde samme scoringssnit som Aubameyang. Men det gør måske heller ikke det store. Han er meget mere bevægelig og fysisk stærk og er en bedre spilstation, end Aubameyang var. Allerede i den første kamp, kunne man se, hvordan han gerne ville søge ned i banen og så spille den ud på kanterne. Særligt ham og Schürrle så ud til at finde hinanden godt.

Dortmund har naturligvis brug for en målscorer, men målene kan sagtens fordeles over flere spillere end hidtil.

Her og nu er Batshuayi afløseren, der skal udfylde de store sko, men allerede til sommer kan det være slut, da Dortmund og Chelsea ikke har aftale en købsklausul. Det udelukker selvfølgelig ikke, at de senere kan blive enige om en pris, for Dortmund er nødt til at handle. Alexander Isak viser store fremskridt og har på sigt egenskaberne til at blive en stor profil, men han er stadig ung, og der går formentlig et par år, før han er moden.

Livet efter Aubameyang

Nu skal vi heller ikke gøre det værre end det er, for Dortmund var jo også med i toppen af Bundesligaen, inden Aubameyang kom til klubben, og hvis der er noget de har vist sig dygtige til, så er det at erstatte deres største stjerner. Husk på, at folk tvivlede på, hvordan det dog skulle lykkes at erstatte Lewandowski i sin tid.

Det kan blive Batshuayi, det kan på sigt blive Isak, eller det kan blive en helt tredje. Og så skal vi heller ikke glemme de spillere, der allerede er i truppen.

Christian Pulisic og Maximilian Philipp er selvfølgelig ikke angribere, men de kan netop komme til at nyde godt af, at der nu er en mere bevægelig angriber, der spiller foran dem, og som kan skabe plads til de to på kanten. Schürrle så helt forandret ud i kampen mod Köln, og selvom en svale ikke gør nogen sommer, så var det opløftende at se ham på det niveau, som han blev købt ind til at have.

Marco Reus er tilbage på træningsbanen, og Mario Götze kan også nyde godt af den ekstra plads, han må kunne forventes at få. Førhen var der som nævnt rigtig meget fokus på Aubameyang, og store dele af Dortmunds spil var bygget op omkring ham, men nu kan der spilles mere frit, da der ikke er en spiller, der stjæler al fokus.

Og hvem ved. Måske er det pludselig Andrey Yarmolenko, der succesfuldt rykkes ind som angriber, præcis som Aubameyang blev det.

Aubameyang er fortid i Dortmund, men de sort-gule skal nok komme ovenpå igen. Måske det ligefrem gavner dem at være sluppet af med gaboneseren hans mange mål til trods. Det må tiden vise.

Vidste du, at…:

Aubameyang spillede mod HSV ni gange, og han kom på tavlen ni gange? HSV var også den klub, som han lavede flest mål imod i løbet af

 

Læs også: Lewandowski og kongens efterfølger

You may also like
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Bochum: Sanchos tilbagekomst
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt, Kampprogram for Bundesligaen 2024/25
Optakt: Borussia Dortmund – Werder Bremen: Dortmund jagter førstepladsen 
Union Berlin, optakt, udebanefans, sæsonkort
Så meget koster et sæsonkort i Bundesligaen i 2023/24 sæsonen