bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > André Breitenreiter – Schalkes nye general

André Breitenreiter – Schalkes nye general

Schalke 04, Optakt

Efter pæn succes i et par mindre klubber skal André Breitenreiter forsøge at få Schalke tilbage til toppen af tysk fodbold. Vi tegner et portræt af træneren, der til trods for at han stadig er ny i klubben, allerede har bidraget væsentligt til fortællingen om de Kongeblå.

Sidste sæson blev ikke en af dem, der får sit eget kapitel i Schalkes 111-årige historie. Klubben fra Gelsenkirchen endte på sjettepladsen i Bundesligaen – langt væk fra Champions League pladserne. Roberto Di Matteo blev fyret som manager efter 231 dage i spidsen og med et pointgennemsnit pr. kamp på 1,48 point. Italieneren, der inden Schalke-jobbet havde ført Chelsea til et Champions League-trofæ formåede aldrig at skabe lignende resultater i Schalke, og han fik på nær en 4-3 sejr i Madrid aldrig overbevist omverdenen om, at han var det rette valg til at føre klubben videre.

Nu har Schalke så valgt at gå i en ny retning. Væk med profilerede navne og velkommen til et forholdsvist ubeskrevet blad i skikkelse af André Breitenreiter. Den 41-årige tidligere HSV og Wolfsburg-spiller kommer med blot fire og et halvt års erfaring som seniortræner, hvoraf to et halvt af disse var hos Havelse i Regionalliga Nord. De sidste to sæsoner har Breitenreiter stået i spidsen Paderborn, som han på imponerende vis førte i Bundesligaen for første gang nogensinde, men som han trods en brav kamp ikke kunne holde oppe.

Med ansættelsen af Breitenreiter har Schalke fået en træner, der har vist, at han er i stand til at skabe store resultater for begrænsede midler, men som også står uden managererfaring fra en stor Bundesligaklub. Breitenreiter er derfor ikke kun et friskt valg. Han er også et modigt et af slagsen.

I Paderborn var det ikke kun de gode resultater, men i høj grad også hans tilgang til pressen, der skabte ham et navn. Som da han før sidste sæson udtalte, at holdet var en af de største outsidere der er set i Bundesligaen, og at han følte, det var som at køre i en Golf, mens resten kører i Porsche.

Udtalelserne var naturligvis et middel til at fjerne presset fra sine spillers skuldre, men det var alligevel et godt billede på, hvor stor en udfordring han og Paderborn-holdet reelt stod overfor. Derfor skræmte det heller ikke Schalke-bestyrelsen, at Breitenreiter ikke formåede at holde Paderborn oppe. De fokuserede i stedet på de kvaliteter, som de håber, han kan overføre til Schalke: Arbejdet og udviklingen af unge spillere.

Et eksempel er 24-årige Lukas Rupp, der inden sidste sæson blev hentet på en fri transfer i Gladbach, hvor han var kommet i overskud, men som hurtigt udviklede sig til en af Paderborns profiler.

Det samme gjorde sig gældende med Elias Kachunga, der ligeledes blev hentet i Gladbach for €300.000, og som i dette transfervindue er blevet solgt videre til Ingolstadt for €1,5 millioner. Spillerens købspris er altså blevet 5 gange større ved at spille et år under Breitenreiter. Kachunga spillede 32 kampe i Bundesligaen sidste sæson og blev Paderborns topscorer med seks mål.

Attraktiv, passioneret angrebsfodbold
Breitenreiter er en mand, der ønsker, sit hold skal spille med højt pres, høj fart og kontraangreb. Han er imod at have boldbesiddelse bare for at have den. Hvis ikke man opbygger spillet, når man har bolden, så er der ingen grund til at have bolden.

Han foretrækker at spille 4-4-2 med to 6’ere, som han også har gjort det med Schalke indtil videre i sæsonen. I denne formation forventes man ved bolderobring altid at se efter muligheden for at slå en lang bold fremad. Hvis det ikke kan lade sig gøre, overlader man bolden til en af de to 6’ere, der derefter vil stå for det kreative indslag.

Udover 4-4-2 tyer Breitenreiter også til at spille 4-5-1 eller 4-2-3-1, om man vil. Fordelen ved denne taktik er at have tre spillere til den centrale midtbane, mens man stadig har tre spillere, der er dedikerede omkring angrebsspillet.

Som sagt har Schalke under Breitenreiter spillet 4-4-2 med to 6’ere, og det har på dette tidlige tidspunkt af sæsonen givet et afkast på to sejre af fire mulige, hvis vi tæller pokalen med. De sidste to kampe har dog resulteret i en uafgjort hjemme mod oprykkerne fra Darmstadt samt et klart nederlag i Wolfsburg, så det er ikke alle facetter af Breitenreiters taktik, der er implementeret fuldt ud endnu.

Men vi har set tegningen til, hvordan han, og ikke mindst sportsdirektør Horst Heldt, ønsker, at Schalke skal spille. Attraktiv, passioneret angrebsfodbold samt en holdånd, der matcher den atmosfære, fansene bringer.

Det lykkedes Breitenreiter at sikre oprykning til Bundesligaen til Paderborn i sin første sæson, men Rom blev ikke bygget på én dag, og Schalke-ledelsen gør, hvad de kan for at signalere, at nye managere skal bruge tid til fuldstændig at implementere sine ideer.

Horst Heldt har også udtalt om Breitenreiter, at han forstår, hvordan man disciplinerer, skaber og forbedrer et hold, og at det var nogle af de egenskaber, der var med til at sikre ham managerposten i en klub, der tørster efter at være et tophold og tørster efter et mesterskab. Et mesterskab, som de var sekunder fra i begyndelsen af dette årtusinde i en kamp, Breitenreiter også har sin andel i.

”Meister der Herzen”

For André Breitenreiter er nemlig ikke en hr. hvem som helst, hvad angår Schalke. Han var nemlig selv aktiv deltager i Schalkes skæbnekamp den 19. maj 2001, da Schalke var overbeviste om, at de havde sikret sig mesterskabet med en 5-3 sejr over Unterhaching, mens Bayern i Hamburg indkasserede det nødvendige 1-0 mål efter 90 minutter. Schalkes mesterskab blev hevet dem af hænde af det sidste spark i sæsonen, og ulyksaligheden var total.DFB POKAL 00/01 - FINALE 2001 in Berlin

Også for Breitenreiter, der havde scoret i kampen. Hans hold, Unterhaching, var rykket ned, men det var ikke, hvad han sørgede mest over den dag. Det var i stedet, at Schalke lige akkurat missede mesterskabet. Han var en af mange, der mente, at Schalke det år var de moralske mestre – ”Meister der Herzen”.

Breitenreiter var til stede ved en af klubbens sorteste dage. Han oplevede på nærmeste hold, hvor meget Schalke længtes efter klubbens første mesterskab siden 1958, og det er den følelse han på sigt håber at kunne forløse.

I André Breitenreiter har Schalke ansat en ung og lovende manager, der har vist sig i stand til at skabe store resultater for små midler. Hans taktiske oplæg er præget af højt pres, høj fart og hurtige kontraangreb, og det bliver interessant at se, hvordan han formår at forvalte den store mængde talent, Schalke-holdet besidder.

You may also like
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 31. runde i 2. Bundesliga – Kiel Ahoi
Schalke 04, maskot, Comebacks
Schalke: (Kon)Kurs mod 3. Liga?
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 7. runde i 2. Bundesliga: Er HSV igen HSV?