bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Er VfB Stuttgart back in business?

Er VfB Stuttgart back in business?

I et forsøg på at vende tilbage til toppen af tysk fodbold, går Stuttgart nu nye veje. En omdannelse til et aktieselskab skal skabe øget kapital, så bedre spillere kan hentes til, og de unge talenter bliver i klubben, der engang var kendt som et af tysk fodbolds fremmeste talentakademier. Men det er en lang og sej kamp efter flere års fejlslagen indkøbspolitik, der har ødelagt den røde tråd i klubben.

”Det er en historisk dag for VfB” var direktør Wolfgang Dietrichs første reaktion. Et flertal på 84,2 procent af de tilstedeværende stemmeberettigede medlemmer valgte at stemme ja til at omdanne maksimalt 24,9 procent af klubben til et aktieselskab. En beslutning som kan vise sig at få stor betydning for oprykkerne i jagten efter fordums styrke.

Omdannelsen til et aktieselskab bringer frisk kapital til klubben. Daimler AG bliver hovedaktionær og køber for 41,5 mio. euro 11,75 procent af aktierne. Da der som tidligere nævnt kun sælges 24,9 procent af klubben, vil VfB altså samlet kunne indkassere godt 100 mio. euro. Penge som skal bruges til at styrke spillertruppen, ungdomsafdelingen samt forbedre faciliteterne i virksomheden.

Begyndelsen på noget nyt

For blot et år siden stod VfB Stuttgart overfor en kæmpe stor udfordring. Nedrykningen fra Tysklands fineste fodboldselskab var en realitet efter flere års kamp om at undgå netop dette. Med nedrykningen fulgte en massiv udskiftning både på ledelsesgangene samt i spillertruppen. Først blev sportsdirektør Robin Dutt fyret og træner Jürgen Kramny afskediget, inden turen gik til direktør Bernd Wahler. De tre er senere blevet erstattet af førnævnte Dietrich, sportsdirektør Jan Schindelmeiser, som var hovedmanden bag Hoffenheims store succes som oprykkerklub, da han hentede spillere som Luiz Gustavo, Chinedu Obasi og målkongen Vedad Ibisevic til klubben. Derudover blev Jos Luhukay hentet til Stuttgart, som efter flere succesfulde sæsoner i 2. Bundesliga med oprykning til følge skulle gentage kunststykket. Det blev dog blot til fire ligakampe i spidsen for Die Schwaben, inden den karismatiske og til tider iltre hollænder tog sit overskæg og forlod Mercedesstraße efter uoverensstemmelser med Schindelmeiser. Som erstatning blev det unge trænertalent Hannes Wolf hentet til klubben fra Borussia Dortmund. Wolf kom med tre mesterskaber i træk som ungdomstræner i bagagen – først to sæsoner med U-17, inden han sidste sommer førte U-19 holdet til tops.

Foruden ændringerne i ledelsen stod spillertruppen foran markante udskiftninger. Spillere som Filip Kostic, Daniel Didavi, Lukas Rupp og Timo Werner ønskede alle at blive i Bundesligaen. Markante spillere som måske alle på nær Timo Werner udgjorde en fast del af den offensive stamme på holdet. Løsningen på Schindelmeisers offensive kvaler blev bl.a. lejeaftaler med talenter såsom Takuma Asano og Carlos Mané fra henholdsvis Arsenal og Sporting Lissabon. Derudover blev forrige sæsons suveræne topscorer fra 2. Bundesliga, Simon Terrode, hentet til klubben, hvilket skulle vise sig at være en god idé, da Terrode ligeledes blev topscorer i denne sæson med hele 25 fuldtræffere og dermed var en af hovedårsagerne til, at VfB kunne tage førstepladsen foran den anden oprykker Hannover 96. Nu står Schindelmeiser foran at stille et konkurrencedygtig Bundesligahold. En opgave som alt andet lige bliver noget nemmere med flere penge til rådighed.

Stuttgart har i mange år rangeret blandt topklubberne i Tyskland – det værende sig indenfor det sportslige men også rent økonomisk. Situationen er dog imidlertid, at Stuttgart er blevet overhalet indenom på alle parametre, siden det sidste mesterskab blev sikret tilbage i 2007. Mange års fejlslagen indkøbspolitik og adskillige trænerskifte har kostet mange millioner og ødelagt den røde tråd i klubben, hvilket er gået udover den sportslige succes. Selv den største fodboldromantiker vil formentlig kunne erkende, at såfremt du ønsker at være konkurrencedygtig i forhold til international og national fodbold, så kræver det kapital – og gerne masser af den. Derfor kan de anslåede 100 mio. euro også vise sig at være lige netop den ting, der gør, at klubben rejser sig fra den tunge ende af fodboldselskabet.

Klubstruktur i Tyskland

For at forstå, hvad det er, der er sket i Stuttgart, er det nødvendigt at se lidt på den generelle klubstruktur i Tyskland. Aktuelt er der i Tyskland fire klubber som er registreret som eingetragener verein (e.v.): SC Freiburg, Mainz 05, Schalke 04 og altså VfB Stuttgart. Langt den største del af konkurrenterne har allerede udskilt den professionelle afdeling for den samlede klub og tilpasset deres finansielle struktur. De fleste af disse er organiseret som et GmbH, hvilket svarer til et dansk anpartsselskab eller som et GmbH & Co. KGaA, som er et kommanditselskab bestående af aktier. Eksempler på disse er Werder Bremen, Dortmund, Hannover 96, Hoffenheim og Leipzig.

I Dortmunds tilfælde er situationen lidt speciel. Tilbage i oktober 2000 valgte de som den eneste klub hidtil at gå på børsen – nøjagtig som det er tilfældet, som Stuttgart ønsker og vil gøre det, når al papirarbejdet er færdiggjort. Det gav en masse penge her og nu, der var årsag til et mesterskab to år senere, men som sidenhen blev formøblet på umanerlig dårlig vis, og næsten resulterede i en konkurs i 2005. Det er den balancegang mellem mod og overmod, som Stuttgart på sigt skal se, om de kan mestre.
Et andet specialtilfælde er Hoffenheim. Siden 2011 har der været en undtagelse for 50+1 reglen, som betyder, at hvis en investor har været involveret i klubben i mere end 20 år, er denne ikke indbefattet af reglen. Dette er tilfældet for Dietmar Hopp, som egenrådig kan træffe beslutninger i Hoffenheim. Afslutningsvis er tre af de atten klubber registreret som et aktieselskab: Hamburger SV, Bayern München samt Eintracht Frankfurt.

I Stuttgart har de længe ment, at den nuværende struktur i klubben har hindret klubbens muligheder for succes, hvilket også ligger til grund for beslutningen om at udskille førsteholdet. Derved mener man, at det bliver nemmere at tiltrække den påkrævede kapital for at få succes. Kun fremtiden vil vise om Mercedesklubben får held med deres planer. Umiddelbart kan det virke som en beslutning uden de store risici forbundet, da VfB ikke hæfter for den nye kapital, såfremt projektet skulle mislykkedes. Det er dog naturligvis set tidligere, at blot fordi man har en stor mængde penge til rådighed, er det ikke ensbetydende med succes, hvilket Wolfsburg var et eksempel på i den netop overståede sæson. 

Fremtidens VfB Stuttgart

Der foreligger allerede en forholdsvis klar plan for, hvordan pengene skal investeres. Naturligvis investeres en stor del af pengene i nye spillere, men det er vigtigt at pointere, at man ikke skal forvente, at Stuttgart går ud og brænder adskillige millioner af på få enkelte stjerner, da ungdomsafdelingen blandt andet får en stor overhaling. Tidligere har Stuttgart fostret talenter som Sami Khedira, Mario Gomez, Joshua Kimmich og Serge Gnabry. Hvor de to førstenævnte fik deres gennembrud på førsteholdet og blev solgt videre for store millionbeløb, er situationen imidlertid en anden for Kimmich og Gnabry. Kimmich blev udlejet til RB Leipzig for to sæsoner, før Bayern slog til og kaprede et af Tysklands største talenter for blot 8,5 mio. euro. Gnabry forlod allerede Stuttgart som U17 spiller, da han skiftede til Arsenal for lige godt 100.000 euro. Den situation vil man naturligvis gerne undgå i fremtiden, da klubbens mission er at spille international fodbold med egenproducerede spillere. Læg hertil at spillere som Leno, Rüdiger, Werner, Didavi, Rudy, Toljan, Karius og Kolasinac alle har en fortid i klubben, og så begynder du efterhånden at forstå, hvorfor det vigtigste for Stuttgart formentlig at få en talentfuld ungdomsafdeling op at stå igen og ikke mindst at kunne fastholde talenterne.

Den sidste del af pengene går til klubbens infrastruktur. Dette dækker blandt andet over bedre træningsfaciliteter samt flere og mere kvalificerede trænere.

Håbet er, at investeringer vil bringe sportslig succes med sig, som så ligeledes bringer ny kapital til klubben, som kan investeres, så investeringen bliver forrentet af flere omgange, hvilket ligeledes går i tråd med strategien om at have et hold bestående af unge spillere.

Siden Schindelmeisers tiltrædelse har truppen været igennem en foryngelseskur som formentlig fortsætter sommeren over. Ud er foruden de tidligere nævnte spillere sidste sommer gået spillere som Kevin Grosskreutz, Florian Klein og fanfavoritten Alexandru Maxim, som alle har masser af Bundesligaerfaring. Ind er til gengæld kommet to unge franske forsvarstalenter Benjamin Pavard og Jérôme Onguéné, hvor sidstnævnte dog endnu ikke har fået sin debut. Den 21-årige defensive midtbanespiller fra Ghana, Ebenezer Ofori, blev i vinters hentet til klubben fra AIK Solna i Sverige, amerikanske Julian Green blev hentet fra rekordmestrene Bayern München, mens 18-årige Josip Brekalo er kommet til klubben på en lejeaftale fra Wolfsburg, som foreløbig gælder til næste sommer. Sommerens foreløbige eneste tilgang er den blot 19-årige belgier Orel Mangala, som kommer til klubben fra Anderlecht, hvor han dog i den forgangene sæson var udlejet til Dortmund, hvor han optrådte for klubbens U19 hold.

Der blæser nye vinde i Stuttgart. Klubben der blev mester i 2007 og som var kendt som Tysklands fremmeste talentakademi vil tilbage til toppen af tysk fodbold. Det er et langt sejt træk, men med omdannelse til et aktieselskab er de første spæde skridt (måske) taget.

You may also like
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Højdepunkter, optakt, Bayern München, VfB Stuttgart
Optakt: Bayern München – VfB Stuttgart
Optakt, VfB Stuttgart
Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Kører elevatorholdet igen en tur i kælderen?
Optakt, VfB Stuttgart
Optakt: Stuttgart – Borussia Dortmund: Visner Rosen mod Stuttgart?