bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > De 11 største kampe mellem Bayern München og Borussia Dortmund

De 11 største kampe mellem Bayern München og Borussia Dortmund

Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund

Der Klassiker – det er det mest yndede begreb for kampen mellem Bayern München og Borussia Dortmund, men navnet er lidt misvisende. For rivaliteten er stadig så ny, at vi næsten ikke kan tillade os at kalde den klassisk. I hvert fald ikke hvis vi sammenligner med andre rivalopgør som eksempelvis Revierderbyet. De to mandskaber mødtes for første gang i Bundesligaen i 1965, hvor det blev til en sejr til Dortmund, men det var først i begyndelsen af 90’erne, at de to mandskaber for alvor udviklede en form for rivalitet.

Vi har været en tur i arkivet for at se nærmere på nogle af de største opgør mellem de to klubber.

27. november 1971: Bayern München – Borussia Dortmund 11-1
Den totale ydmygelse

Efter at have vundet et europæisk trofæ som første tyske mandskab nogensinde i 1966, er Dortmund i de efterfølgende år på tilbagegang. Flere af profilerne, som eksempelvis Sigfred Held og Lothar Emmerich, er væk, mens Bayern München til gengæld er på vej frem med spillere som Franz Beckenbauer, Sepp Meier, Paul Breitner, Uli Hoeneß og Gerd Müller. I det 11. minut bringer netop Gerd Müller hjemmeholdet i front, efter de inden da har haft to skud på overliggeren. Kampen er et langt stormløb mod Dortmund-målet, og gæsterne er heldige med kun at være bagud med 4-0 ved pausen. I anden halvleg slipper heldet dog op, og spørgsmålet er blot, hvor stor sejren skal blive. Det ender med 11-1 til Bayern München, der til dags dato stadig er deres største sejr i Bundesligaen nogensinde. Man skulle tro, det også var Dortmunds største nederlag, men under ledelse af Otto Rehagel skulle de på sidste spilledag syv år senere lide et nederlag på hele 12-0 mod Borussia Mönchengladbach.

3. april 1999: Dortmund – Bayern München 2-2
Kahnsinn – Oliver Kahns Kung-Fu spark

Bayern er tilbage på tronen som Tysklands bedste hold, men i denne kamp halser de til at begynde med efter værterne. Heiko Herrlich bringer hjemmeholdet i front med 2-0 kort efter uret runder den halve time, og da Sammy Kuffour kort tid efter får rødt kort, ligner det en sejr til de sort-gule. Men Bayern er som bekendt Bayern, og da Stefan Reuter kort inde i anden halvleg modtager sit andet gule kort, vender kampen. Alexander Zickler og Carsten Jancker får bragt balance i regnskabet efter en god times tid, men Dortmund ser alligevel ud til at trække det længste strå, da de tilkendes et straffespark med et kvarter igen. Lars Ricken sættes til at sparke, men Oliver Kahn bliver helten for Bayern, da han får pareret forsøget fra pletten. Kampen vil dog ikke blive husket for Oliver Kahns redning, men snarere hans bataljer med Heiko Herrlich og Stephane Chapuisat i løbet af kampen. På et tidspunkt kommer han ud og griber bolden, men fortsætter sit spring med et Kung-Fu spark, der næsten saver en tydeligt rystet Stephane Chapuisat over i to, mens han også mere eller mindre formår at bide Heiko Herrlich i kinden. ”Jeg havde indkasseret mål for første gang i lang tid, og der havde op til kampen været kritik af min person i medierne. Jeg havde bare fået nok,” har der Titan senere sagt, da han skulle forklare sine aktioner i den kamp.

7. april 2001: Borussia Dortmund – Bayern München 1-1
Tre røde kort og Kahns jubel

Det er 28. spillerunde, og mesterskabskampen er åben. Bayern München og Borussia Dortmund kæmper begge med Schalke om titlen, og som vi senere finder ud af, ender det med en af de mest vanvittige sæsonafslutninger nogensinde. Denne kamp bliver en del af det vanvid. Gæsterne fra München kommer i front efter blot seks minutter, hvorefter kampen udvikler sig i en retning af decideret had og ondskab. Ti gule kort og tre røde er resultatet efter 90 minutter, hvor Dortmund i store dele er to mand i undertal, men for alvor har svært ved at nedbryde Bayerns defensiv. Fredi Bobic får godt nok udlignet kort inde i anden halvleg, men det afgørende mål, der kan sende dem helt tilbage i mesterskabskampen, udebliver, da de med få minutter igen tilkendes et frispark lige uden for feltet. En ung Tomas Rosicky stepper op og løfter bolden henover muren. Oliver Kahn er plantet på stregen ude af stand til at bevæge sig og kan kun se til, mens bolden nærmer sig mål. Westfalen stadion holder vejret og ser på, da bolden rammer indersiden af stolpen, og dernæst danser hen af linjen til Oliver Kahn, der griber bolden og bryder ud i en vild jubeldans. Seks runder senere kan Bayern fejre mesterskabet i Hamburg takket være det ene point i Dortmund.

9. november 2002: Bayern München – Borussia Dortmund 2-1
Jan Koller på rundens hold i kicker – som målmand

Dortmund har vundet mesterskabet året forinden, men ikke alt fungerer lige gnidningsløst i denne sæson, hvor de har diverse problemer. Derfor vil en sejr i München være et slags vendepunkt for Matthias Sammers tropper, og det begynder da også godt, da Jan Koller på oplæg fra Marcio Amoroso bringer gæsterne i front efter blot syv minutter. Det er også stillingen ved pausen, men på fire gyldne minutter får Bayern vendt et truende nederlag til føring. Det er åbenbart mere, end Jens Lehmann kan acceptere, og den tyske målmand modtager efter lidt kontrovers med kampens dommer sit andet gule kort, og tangerer dermed Oliver Kahns rekord for flest udvisninger i Bundesligaen for en målmand. Tre minutter forinden har Dortmund foretaget sine sidste udskiftninger, og dermed må Jan Koller trække i den alt for lille målmandstrøje med Lehmann på ryggen. Tjekken begynder nervøst og er ved at kaste et udkast lige i fødderne på en Bayern-spiller, men leverer efterfølgende flere fine redninger. I slutminutterne er han endda med fremme på hjørnespark, der dog ikke for alvor volder Bayern problemer. De 25 minutter på kassen er dog nok til, at kicker belønner ham med en plads på rundens hold….som målmand.

26. februar 2011: Bayern München – Borussia Dortmund 1-3
Rekordelf og Jürgen Klopps svendestykke

Sydtyskerne er hele 13 point efter Dortmund, da de to hold tørner sammen på Allianz-Arena. I München er der dog en tro på, at de stadig kan nå at hente BVB, men det kræver en sejr denne februaraften, og allerede inden kampen er der gode nyheder, da Dortmund er tvunget til at give debut til unge Mitchell Langerak, da Roman Weidenfeller er blevet skadet. Under opvarmningen piver bolden ind om ørerne på den unge australier, hvis alder i øvrigt er medvirkende til, at Dortmund med et gennemsnit på 22,8 stiller med den yngste startformation i sin Bundesliga-historie. Kampen bliver et festfyrværkeri, med angreb der bølger frem og tilbage, og efter 18 minutter fører Dortmund 2-1 på mål af Lucas Barrios og Nuri Sahin, mens Luis Gustavo får scoret sit første mål i Bayern-trøjen. Bastian Schweinsteiger spiller sin nok dårligste kamp for Bayern i karrieren og er involveret i alle gæsternes scoringer. I anden halvleg får han ikke dækket ordentligt op på et hjørnespark, og så kan Mats Hummels heade den i mål til 3-1. Det er Dortmunds første sejr i München i 20 år, og Jürgen Klopps smadrede briller i jubelscenen efter det ene mål findes i dag på Dortmunds museum.

26. april 2012: Borussia Dortmund – Bayern München 1-0
Ein schuß, kein Tor, die Bauern

Det er 30. spillerunde, og Dortmund er inden kampen tre point foran Bayern München, der dog har en bedre målscore. Vinderen vil med andre ord stå særdeles godt rustet til de resterende fire runder. Dortmund kommer buldrende fra start og har flere gode chancer i begyndelsen, men Manuel Neuer har en af de dage, hvor han virker umulig at placere. Kampen dør en smule ud i anden halvleg og virker ikke umiddelbart som en, der vil gå over i historien, da det hele eksploderer i det sidste kvarter. En forkølet afslutning fra Kevin Grosskreutz havner hos Robert Lewandowski, der med hælen får dirigeret den uden om Manuel Neuer i målet, der forgæves appellerer for offside. Fire minutter før tid ser det dog ud til, at Bayern alligevel skal få et point med hjem til München, da Arjen Robben nedlægges i feltet. Dortmunds spillere appellerer for film, men straffesparket er tildelt. Hollænderen løber frem mod bolden, men Roman Weidenfeller har luret hans spark og holder bolden, mens et kæmpe jubelbrøl lyder ud over stadion. Nogenlunde på niveau med det brøl, som en fuldstændig vild Neven Subotic noget usportsligt går hen og giver Arjen Robben direkte op i ansigtet. Dortmund holder stand, og ender med at vinde titlen for andet år i træk.

12. maj 2012: Borussia Dortmund – Bayern München 5-2
Lewandowskis hattrick og Grosskreutz’ hår

Blot en måned efter den afgørende kamp i ligaen skal de to mødes i pokalfinalen i Berlin, og det bliver en kamp som Dortmunds fans aldrig glemmer. Allerede efter tre minutter sender Shinji Kagawa BVB i front efter en fejl af Luis Gustavo, og selvom Arjen Robben denne gang scorer på et straffe begået mod Mario Gomez, tilhører denne kamp Dortmund. Inden pausen får først Mats Hummels og siden Robert Lewandowski gjort det til 3-1, og sydtyskerne begår flere elementære fejl i defensiven. Bayern forsøger at komme tilbage i de sidste 45 minutter, men denne aften kan intet stoppe Dortmund og i særdeleshed ikke Robert Lewandowski. Polakken scorer hele tre gange og bliver den store profil hos Dortmund, der vinder the double for første gang nogensinde i klubbens historie, mens Kevin Grosskreutz efter kampen lader sig kronrage for åben skærm.

25. maj 2013: Bayern München – Borussia Dortmund 2-1
Robbens hævn og børnebogen

For første gang nogensinde står to tyske hold over for hinanden i Champions League finalen, og så på Wembley af alle steder. London er invaderet af glade tyske fodboldfans, der gør weekenden i den engelske hovedstad til et festoptog, og på banen følger kampen trop. Det er tempofyldt fra start af, og både Bayern München og Borussia Dortmund gør god reklame for tysk fodbold. Sydtyskerne, der er blevet kåret til suveræn mester et par uger forinden, tager føringen i anden halvleg på et mål af Mario Mandzukic, mens Ilkay Gündogan udligner på et straffe, der nok brude have resulteret i en udvisning af Dante, der ellers var helt forrygende i den sæson. Hos Dortmund sidder Mario Götze oppe på tribunen med en skade, og herfra kan han se sin nuværende og kommende klub være på vej mod forlænget spilletid, da Arjen Robben i sidste minut af den ordinære tid pludselig er alene igennem. Hollænderen får lagt den uden om en fremadstormende Roman Weidenfeller og får den ene halvdel af stadion til at eksplodere. En præstation så stor, at Robben senere udgiver en børnebog om en hollænder ved navn Arjen med den fine titel. ”Arjen Robben og finalen i Champions League.”
Kort tid efter hans scoring fløjtes kampen af. Bayern spillerne jubler over triumfen, mens Jérôme Boateng dog først lige skal hen og råbe Neven Subotic op i ansigtet som en slags tak-for-sidst efter episoden med Neven Subotic og Arjen Robben året forinden.

26. november 2013 Dortmund – Bayern München 0-3
Götzes tilbagevenden og Dortmunds pensionist

Den helt store historie forud for kampen er, at Mario Götze for første gang er tilbage på sin gamle hjemmebane efter det kontroversielle skifte fra Dortmund til Bayern. Den tidligere publikumsyndling begynder dog på bænken, og her kan han se en forholdsvis jævnbyrdig første halvleg, der ender 0-0. Han kan også se, at den tidligere tyske landsholdsspiller Manuel Friedrich være i startformationen, til trods for han tre dage forinden stod uden klub. Skadesproblemerne i Dortmunds midterforsvar er så alvorlige, at Jürgen Klopp og co. har været nødt til at hente en klubløs Manuel Friederich ind. Det er planen, at Mario Götze skal varme op i pausen og begyndelsen af anden halvleg, men af frygt for hvordan tilskuerne vil reagere, bliver det besluttet, at han kan gøre sig klar i gangene under stadion i stedet. Ti minutter inde i anden halvleg kommer der Jahrhunderttalent så på banen til en øredøvende pibekoncert. Hver eneste boldberøring medfører alverdens skældsord, men da han kort tid efter dukker op i feltet og sparker bolden i mål, bliver der et kort øjeblik helt stille, mens han helt undskyldende strækker hænderne i vejret og undlader at juble. Bayern løber i kampens sidste fase Dortmund over ende og vinder med 3-0. Mario Götze tager dog ikke del i den efterfølgende jubel og forsvinder hurtigt ned i omklædningsrummet.

26. april 2015 Bayern München – Borussia Dortmund 1-1 (0-2 efter straffe)
Straffet på straffe

Der er ikke meget, der peger i retning af, at denne pokalsemifinale skal skrive sig ind i historien som en af de mere mindeværdige mellem Bayern München og Borussia Dortmund, da Robert Lewandowski efter en halv time bringer Bayern München i front. Hjemmeholdet er alt dominerende, og kun ineffektivitet og en stærkt spillende Mitchell Langerak, der har det med at få spilletid, når Dortmund møder Bayern, gør, at kampen fortsat er i live i anden halvleg. Bayern virker til at være tættere på både 2, 3 og 4-0, da Pierre-Emerick Aubameyang pludselig udligner med et kvarter tilbage. Kampen går i forlænget spilletid, og her bliver gæsternes Kevin Kampl udvist med 12 minutter tilbage, så Dortmund slutter kampen i undertal. Pep Guardiolas tropper kan dog ikke få scoret, og derfor går kampen i straffesparkskonkurrence. En straffesparkskonkurrence der bliver tragikomisk. Første mand til at sparke for hjemmeholdet er Philipp Lahm, der dog glider i sit tilløb og sparker forbi. Ilkay Gündogan scorer efterfølgende, og derfor er der pres på Xabi Alonso, da han er næste mand ved pletten. Men akkurat som Philipp Lahm, så glider spanieren på vej hen til bolden og sparker næsten identisk forbi mål. Sebastian Kehl scorer for gæsterne, og da Mario Götze efterfølgende også brænder sit spark – dog uden at glide – så er Dortmund tæt på en finaleplads. Mats Hummels brænder dog også, men det gør knap så meget, da Manuel Neuer efterfølgende misser Bayerns fjerde forsøg af fire mulige. Pep Guardiola har svært ved at tro sine egne øjne, da Jürgen Klopp sprinter forbi ham ned for at juble med resten at resten af truppen over den usandsynlige sejr, som dog ikke bliver fulgt til dørs, da Dortmund taber pokalfinalen mod Wolfsburg.

31. marts 2018: Bayern München – Borussia Dortmund 6-0
Sydtysk magtdemonstration

Dortmund har de seneste år haft svært ved at holde trit med Bayern München i ligaen og har ved enkelte lejligheder også fået store klø på Allianz-Arena. 28 spillerunde i 2018/19 sæsonen bliver ingen undtagelse. Bayern er flere niveauer over Dortmund fra første fløjt, og efter godt tyve minutters spil er hjemmeholdet allerede foran 3-0. Ved pausen er den føring udbygget til 5-0, og det er kun manglende effektivitet og et Bayern-hold der træder lidt på bremsen i anden halvleg, der gør, at vi ikke nærmer os de rekordstore cifre fra 1971. Robert Lewandowski scorer hattrick mod sin tidligere klub, og en uge efter opvisningen kan Bayern München fejre sit sjette mesterskab i træk, mens Dortmund slutter sæsonen af på en skuffende fjerdeplads, der kun sikres takket være en marginalt bedre målscore ned Leverkusen.

Se de 100 bedste mål fra Bayern München inklusiv mål fra Søren Lerby

Se de 100 bedste mål fra Borussia Dortmund inklusiv mål fra Flemming Povlsen og Mohamed Zidan

Vil du en tur til enten München eller Dortmund for at se fodbold, så se her hvordan du får billetter til deres kampe i Bundesligaen og Champions League