Den danske landsholdsspiller Thomas Delaney er på plads i Borussia Dortmund. Danmarks nu dyreste fodboldspiller skal symbolisere nye tider i Ruhr-distriktet, hvor han har fået en kontrakt, der løber frem til 2022.
Skal der sættes en dato på, hvornår Borussia Dortmund for alvor blev interesseret i Thomas Delaney, er den 30. marts i år et godt bud. Selvfølgelig havde danskeren imponeret gennem længere tid, og særligt sidste forår hvor han tegnede sig for fire mål i 13 Bundesligakampe. Men hvor det i danske medier var målene, der for alvor tegnede billedet af Delaney, lagde de i Dortmund vægt på nogle andre kvaliteter. Hans løb, hans pres og først og fremmest hans kvaliteter som leder. Ein Führungsspieler, som de siger på tysk.
Delaney optrådte i perioder som anfører for Bremen trods begrænset anciennitet i klubben, og han var krigeren på midtbanen. Måske spillet i perioder ikke altid flød, men indsatsen kunne der aldrig sættes en finger på.
Og så er vi tilbage ved den 30. marts 2018. For det var dagen, hvor Dortmund annoncerede, at den tidligere spiller og træner Matthias Sammer vendte tilbage til klubben i en rolle som ekstern konsulent. Godt tre uger senere var det så den tidligere anfører Sebastian Kehl, der blev præsenteret som en del af den sportslige ledelse. Michael Zorc sad stadig med ansvaret for køb af og salg af nye spillere, men Sammer og Kehl skulle med på råd, lod man sig forstå.
To spillere der om nogen gik forrest på banen. Typer der havde manglet på et Dortmund-mandskab siden Mats Hummels, Sven Bender og Sebastian Kehl selv havde forladt klubben. Det skulle der laves om på. Allerede i februar havde Hans-Joachim Watzke udtalt, at der manglede ledere på holdet.
”Vi har brug for en spiller, der er lidt mere hårdhudet, og som kan kvase modstandere. En type som Xabi Alonso. Weigl har ikke staturen til det, og skal også lære at være et dumt svin.”
En overflod af vævre, tekniske fodboldspillere gjorde det ikke alene for et Dortmund-hold, der manglede balance og vilje. De unge, teknisk dygtige spillere, der i årevis havde defineret det moderne Dortmund skulle tilføres hårdhed og vindermentalitet.
For meget Dahoud og for lidt Delaney
Og her kom Delaney ind i billedet. Også selvom Dortmund vel næppe forventer, at danskeren kan gøre, hvad Alonso gjorde. Dertil er hans tekniske kvaliteter og overblik ganske enkelt ikke godt nok, men det vender vi tilbage til.
Sidste sæson blev der roteret godt og grundigt på midten af banen i den 4-3-3 og 4-2-3-1 formation som først Peter Bosch og siden Peter Stöger forsøgte sig med. Julian Weigl var god i opspillet, men manglende, som Watzke sagde, fysikken til at bryde angrebene, og han dalede gevaldigt i niveau over sæsonen. Nuri Sahin havde enkelte opløftende momenter, men tyrkeren der engang var Bundesligaens bedste spiller er ganske enkelt for langsom. Mahmoud Dahoud svingede fra det sublime til det håbløse, og selvom han er en mand for fremtiden, blev det for spinkelt med ham og Weigl sideliggende, når mere fysiske hold kom på besøg.Gonzalo Castro lignede en spiller, der aldrigf for alvor fandt sig til rette under hverken Bosch eller Stöger. På et tidspunkt mente trænerteamet så, at de i Mario Götze havde fundet den fremtidige otter, men det var svært for nogen andre at se, at det var på den position, at der Jahrhunderttalent for alvor kom til sin ret. Og Sebastian Rode, der inden sæsonen var spået en stor rolle og som kunne have bidraget med nogle af de egenskaber, Dortmund efterspurgte, spillede 44 minutters førsteholdsfodbold i sidste sæson grundet skader.
Der var spillere nok at tage af, men ingen der matchede kriterierne. Kollaps som 6-0 i München og anden halvleg af Revierderbyet blev forsøgt forklaret med, at der manglede vilje på holdet. For mange slog op i banen, når det ikke fungerede. Sokratis havde noget af det nødvendige i sin spillestil, men råbte sjældent højt og var for sky til for alvor at sætte sig igennem. Anfører Marcel Schmelzer havde ganske enkelt ikke de spillemæssige kvaliteter til at sætte sig igennem og besluttede for nyligt at give anførerbindet videre i en form for resignation over at have mistet sin plads sidst på sæsonen.
Set i det lys giver et køb af Delaney god mening. Han er fysisk stærk, god i nærkampe, vinder dueller i luften og råber højere end de fleste. Og så scorer han også et par mål i løbet af en sæson. Kigger vi på typen, har Dortmund set rigtigt, men kigger vi på selve produktet, kan man godt tillade sig at tvivle.
Meistermacher eller Mittelmaß?
For er Thomas Delaney virkelig spilleren, der kan gøre Dortmund til mere end bare et top 4-hold? Det kan kun tiden vise, men det er forståeligt, hvis der lige nu er en sund skepsis blandt Dortmunds tilhængere. Et prisskilt på lidt over 20 millioner euro gør ham ikke blot til Danmarks dyreste fodboldspiller, men også potentielt den femte dyreste i Dortmunds historie afhængigt af, hvad den endelige pris lander på. Med den pris følger der forventninger. Måske også for høje af slagsen.
Og så er vi tilbage til Alonso og de spillemæssige egenskaber. Det bliver givetvis som 8’er, foran Julian Weigl, at Delaney skal erobre en plads. I Bremen har Delaney skulle lukke huller og vinde nærkampe og støde med frem på omstillinger. Det skal han også i Dortmund, men en 8’er på et tophold skal også kunne spille bold. Han skal kunne agere i de små rum, indgå i hurtige kombinationer, åbne en defensiv op med sit overblik og sætte tempo, og han skal gøre det på et af Bundesligaens bedste hold. Offensivt skal han gøre, hvad Ilkay Gündogan gjorde i flere år, mens hans defensivt skal overtage rollen fra Sven Bender. Kan Delaney det? Kan han lægge på i sit spil, og kan han blive igangsætteren og taktføreren på et hold, der ser sig selv som førsteudfordrer til Bayern? Med al ære og respekt for Thomas Delaneys karriereforløb og udvikling, er det noget af en opgave, der venter ham. Og det vil for en god ordens skyld være en kæmpe udfordring for en hvilken som helst spiller, der skulle overtage den rolle. Dortmund har fundet den ønskede type i Thomas Delaney, og så må tiden vise, om produktet fra Danmarks nu dyreste fodboldspiller også matcher forventningerne.