bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Tilbageblik > Tasmania Berlin – alletiders dårligste hold

Tasmania Berlin – alletiders dårligste hold

Sølle otte point i sæsonen, største hjemmebane nederlag nogensinde, færrest mål scoret, flest indkasseret mål, flest kampe tabt og et fald i antal tilskuere fra 81.000 til 827. Vi kigger nærmere på den forunderlige historie om Tasmania Berlin, der med afstand er det dårligste hold nogensinde til at have spillet i Bundesligaen.

Har du nogensinde hørt om klubben SC Tasmania 1900 Berlin? Hvis ikke, så er det på tide. Holdet præsterede en på alle måder mindeværdig sæson i sæsonen 1965/66, men spørger man tilhængere af klubben, vil de med sikkerhed ønske, at sæsonen ikke var blevet mindeværdig for det faktum, at det er den værste sæson præsteret af et hold i Bundesligaen.

Holdet står noteret for det største nederlag for et hjemmehold i Bundesligaens historie med deres 0-9 nederlag til MSV Duisburg (eller Midericher SV som de hed dengang) den 26. marts 1966. Ligesom de var holdet med færrest point nogensinde. Oprindeligt fik de otte point i ligaen, men det var på et tidspunkt, hvor en sejr gav to point. Ved at konvertere deres to sejre til at give tre point, sniger de sig op på ti point, men stadig med den dårligste sæson nogensinde, hvad angår point. Ud af 34 mulige kampe formåede de at tabe 28, hvilket også er rekord.

Derfor er det heller ikke være svært at gætte, hvem der har rekorden for færrest mål scoret og flest mål inkasseret i en sæson. Tasmania Berlin har også rekorden for den værste måldifference med svimlende -93. De negative rekorder vil ingen ende tage for Tasmania Berlin, der i 1965/66 leverede den værste sæson i Bundesligaens historie.

Det kan være svært at forstå, hvordan et hold kan præstere så dårligt over en hel sæson, men det har en på sin vis naturlig forklaring. I 1965 var Hertha BSC det eneste hold fra Berlin i Bundesligaen, men som følge af overskridelse af et spillerlønloft blev klubbens licens inddraget.

Det skete blot nogle få år efter opførelsen af Berlinmuren, så DFB var af politiske årsager interesserede i, at der fortsat skulle være et hold fra Berlin i landets bedste fodboldrække.

Det på daværende tidspunkt næstbedste hold i Berlin, Tennis Borussia Berlin, missede akkurat oprykning gennem play off, og holdet næstefter dem, Spandauer SV, valgte ikke at tage imod muligheden for at blive rykket op gennem dette politiske spil.

Det blev i stedet Tasmania Berlins ”held”. Klubben burde måske i bagklogskabens ulideligt klare lys have takket nej til invitationen. Det var allerede på forhånd svært at se, hvordan Berlins kun fjerde bedste klub skulle klare sig i den bedste række, men ledelsen i klubben havde nok alligevel ikke forestillet sig, at det skulle gå så galt, som det gjorde. Med oprykningen til Bundesligaen fik klubben også en masse penge, og det er hverken første eller sidste gang, at det har fået folk til at træffe irrationelle beslutninger.

Drak for at glemme

Det kan ikke have været let at være spiller i en klub i så stiv en modvind, at man føler, man bliver løftet op og kastet tilbage af vinden. En mand, hvis job var yderst besværligt i Tasmania Berlins sæson i Bundesligaen, var målmand Heinz Rohloff, der i løbet af sæsonen måtte hente bolden ud af nettet 108 gange! Han har senere fortalt, at holdet overgik til at drikke alkohol både før og efter træning for på den måde at forglemme besværlighederne ved at være det dårligste hold i Bundesligaens historie. Også tilskuerne måtte give op i afmagt over holdets elendighed. 81.000 mennesker troppede op til første kamp mod Karlsruher SC, hvor det rent faktisk blev til en sen sensationel 2-0 sejr. I næste hjemmekamp kamp var antallet faldet til 71.000 og i takt med de sløje resultater, blev bunden nået i en kamp mod Borussia Mönchengladbach, da blot 827 tilskuere mødte op!

Tasmania Berlin rykkede ud med et brag, der stadig den dag i dag giver efterdønninger, og de returnerede aldrig til Bundesligaen, selvom de havde et par sæsoner, hvor de kom tæt på. Det sidste søm blev hamret i kisten i 1973, da SC Tasmania 1900 Berlin blev erklæret konkurs. En søsterklub blev dannet under navnet SV Tasmania 73 Neuköln, men de nåede aldrig samme højder – eller fald for den sags skyld – som sin forgænger. Siden 2011 har de igen været kendt som Tasmania Berlin og spiller i den tyske Oberliga.

Klubben er, og vil med al sandsynlighed for altid blive ved med at være, klubben de dårligste hold i Bundesligaen sammenligner sig med og siger: ”Vi var heldigvis ikke så dårlige”. Også selvom det med jævne mellemrum sker, at andre hold overgår dem i elendighed som eksempelvis Arminia Bielefeld, der i 1999/00 sæsonen formåede at tabe ti kampe i træk og af egne fans blev tilråbt som Tasmania Bielefeld. Greuther Fürth der i 2012/2013 sæsonen ikke formåede at vinde en eneste hjemmekamp i sæsonen eller Schalkes lange stime i 2020 uden en eneste sejr og den værste sæsonstart nogensinde i Bundesligaen

Tasmania Berlin kom med på et yderst diskutabelt wild card, og de formåede på ingen måde at omstille sig til niveauet i Tysklands bedste fodboldrække. Som navnet Tasmania antyder, var det på alle måder en djævelsk sæson, der for altid vil blive husket som den dårligste, en klub nogensinde har præsteret. Holdet agerede kollektiv prygelknabe i en sådan grad, at målmand Rohloff og resten af holdkammeraterne måtte ty til flasken for at fortrænge den horrible sæson.

For evigt vil der være en helt speciel plads i historiebøgerne til SC Tasmania 1900 Berlin; holdet med et hav af negative rekorder, der næppe nogensinde vil blive slået.

Foto: www.sv-tasmania-berlin.de

You may also like
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Borussia Dortmund, mål, 100 bedste mål, Karl-Heinz Riedle, Kælenavne
Tyske kælenavne: Fra Kugelblitz og Pannen-Olli til Titan og Tante Kähte