bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Borussia Dortmund > Taktisk analyse: Wolfsburg – Borussia Dortmund 1-2

Taktisk analyse: Wolfsburg – Borussia Dortmund 1-2

Taktisk analyse, Driblestærke

Lørdagens sene kamp i Bundesligaen var et vaskeægte topopgør mellem sidste år sølvindere, Wolfsburg, og dette års største udfordrere til Bayern München, Borussia Dortmund. Vi optrevler kampen på taktikbrættet i denne taktiske analyse.

Med visheden om, at Bayern tidligere på dagen havde lidt deres første nederlag i dette års Bundesliga og at man derved kunne mindske marginen til 5 point, var det et toptændt og energisk Dortmund hold vi så i første halvleg. Dieter Heckings tropper havde dog også en agenda, som gik ud på fastholde deres top 4 placering, samt udbygge deres stime af ubesejrede kampe på Volkswagen Arena, som inden kampen lød på 29 kampe i Bundesliga-regi uden nederlag. I en ellers meget lige kamp endte Dortmund dog med at bryde denne stime via en 2-1 sejr i sidste tillægsminut.

Opstilling og formationer:

opstillinger wolfsburg dortmund

Wolfsburg: Benaglio – Vieirinha, Naldo, Klose, Rodriguez – Caligiuri, Guilavogui, Arnold, Draxler – Schürrle, Kruse 

Dortmund: Bürki – Piszczek, Subotic, Bender, Schmelzer – Ginter, Gündogan, Castro – Reus, Mkhitaryan – Aubameyang

Værterne fra Wolfsburg overraskede ved at starte i en 4-4-2 opstilling, som ikke indeholdte deres nuværende topscorer Bas Dost. Hecking har igennem efteråret og sidste år ofte spillet 4-2-3-1, men siden Luiz Gustavo blev skadet i november har han forsøgt sig med en 4-4-2 formation. Wolfsburg var desuden uden karantæneramte Dante, hvilket gav plads til Klose, mens Schürrle og Kruse dannede makkerpar i angrebet i Bas Dost fravær.

Dortmund-truppen havde været ramt af sygdom, hvilket betød at Hummels, Sokratis og Weigl var blevet hjemme. Dette gav plads til Subotic og Bender, som dannede makkerpar i forsvaret, mens Ginter påtog sig Weigl’s rolle som 6’er. Uden bold befandt Dortmund sig ofte i 4-3-2-1 formation, hvor Mkhitaryan og Reus placerede sig foran de 3 centrale midtbanespillere Ginter, Gündogan og Castro.

Dortmund dominerer via velfungerende presspil

Fra første fløjt var der klar Dortmund dominans, hvilket medførte 2 skud på overlæggeren indenfor for de første 5 minutter fra henholdsvis Gündogan og Bender. Den klare dominans forsatte de første 10 minutter, hvor Dortmund lagde et utrolig højt pres på Wolfsburg-bagkædens opbygningspil. Det var tydeligt, at Wolfsburg manglede den skadede Luiz Gustavo i deres opspil, samt at tilliden til Guilavogui’s evner med bolden ikke var ligeså store, hvorfor det ofte endte i lange bolde for at komme ud af Dortmund presset.

Dortmund havde til dagens kamp valgt at udføre deres pres i, hvad der mest lignede en 4-3-2-1 formation. Især Mkhitaryan fungerede fremragende som presspiller og var manden bag mange brudte Wolfsburg angreb via henholdsvis tacklinger og interceptions.

henrikh mkhitaryan

Ovenover ses Mkhitaryan defensive aktioner. Det samlede antal af tacklinger og interceptions på modstanderens bane halvdel bliver til 6 styk, hvilket må siges at være mere en godkendt for den armenske offensivspiller. Kilde: FourFourTwo Statszone

 

Mkhitaryan’s hårde defensive arbejde bar frugt i det 31. minut, hvor Reus gjorde det til 0-1 til gæsterne. Efter en fremragende ”pressing-trap” ender bolden ved en usikker og fejlvendt Guilavogui, der udfører en dårlig tæmning, som en aggressiv pressende Mkhitaryan kommer først på og prikker til en fremadstormende Reus, der nemt runder keeperen og scorer.

taktisk analyse wolfsburg dortmund

Situationen der leder op til 0-1 målet. Bolden er fra Wolfsburg venstre side, via fremragende og aggressiv Dortmund pres, blevet tvunget ind til en fejlvendt Guilavogui, som i sekundet efter billedet her, bliver overfaldet af en aggressiv Mkhitaryan.

Et mål som Tuchel må være fint tilfreds med, da det fremragende viser, hvordan han gerne vil se sit hold presse aggressivt og højt for stjæle bolden så tæt på mål som muligt og derefter gå direkte mod mål.

Heckings ændringer viser sig at være løsningen for Wolfsburg

Kort efter Dortmund’s føringsmål kom reaktionen fra Dieter Hecking, som vælger at ændre formationen til en 4-1-4-1, hvor Guilavogui ligger som fast 6’er, Schürrle rykker på kanten og Draxler skubber ind ved siden af Arnold på den centrale midtbane. Dette var en reaktion på at Wolfsburg var blevet løbet over ende i de første 30 minutter, hvor deres pasningsspil overhovedet ikke havde fungeret. De havde især haft svært ved aktivere de 2 angribere samt Draxler på venstrekanten. Efter skiftet begyndte det så småt at ændre sig og spillere som Schürrle og Draxler begyndte at være mere og mere i boldbesiddelse, en tendens der skulle fortsætte gennem anden halvleg.

Med introduceringen af Bas Dost i pausen, i stedet for Guilavogui, og placeringen af Arnold som ren 6’er må man give Hecking stor kredit for taktisk at være med til at ændre kampens billede. Udover de formationelle ændringer, kan der ikke være tvivl om at Hecking tydeligt må have pointeret overfor sine spillere, at de skulle forsøge at skifte spillet hurtigt fra den ene side til den anden.

Med kun 3 reelle midtbanespillere, som samtidig foretog en aggressiv sideforskydning viste Dortmund sig at være sårbare overfor diagonale lange skift. Via disse sideskift formåede Wolfsburg at skabe en masse 1v1 eller 2v1 situationer på kanterne, som ofte medførte indlæg ind imod den uroskabende Bas Dost.

 

Grafikken herover viser antallet indlæg samt lange bolde fra Wolfsburg i anden halvleg. Det giver et tydeligt billede af at Hecking forsøgte at udnytte den plads Dortmunds 3-mands midtbane efterlod på kanterne, via lange sideskift og en masse indlæg. Kilde: FourFourTwo Statszone

Grafikken herover viser antallet indlæg samt lange bolde fra Wolfsburg i anden halvleg. Det giver et tydeligt billede af at Hecking forsøgte at udnytte den plads Dortmunds 3-mands midtbane efterlod på kanterne, via lange sideskift og en masse indlæg. Kilde: FourFourTwo Statszone

 

Dortmund havde store problemer med Wolfsburg formationsskifte og samtidig med at intensiteten faldt i deres presspil, lignede det mere og mere en udligning fra Wolfsburg.

Fra Tuchels neutralisering til hektisk afslutning

Efter 20 minutter af anden halvleg valgte Tuchel at reagere på kampens udvikling. Med indskiftningen af Kagawa og derefter overgangen til en 4-4-1-1 formation, og dermed 4 mand henover midtbanen, fik Dortmund lukket lidt ned for Wolfsburg farlige spil over kanterne. Samtidig med dette, blev muligheden for at slå farlige omstillingerne også større ved indrykket af Reus til en 10’er rolle, hvorfra han kunne true bagrummet.

Kampen blev herefter mere lige og bølgede lidt frem og tilbage indtil 1-1 udligningen i tillægstidens første minut. I forsøget på at komme afsted i en omstilling mister Kagawa bolden centralt, hvorefter Wolfsburg hurtigt spiller bolden frem i deres venstre side. Bolden ender ved Schürrle som udfordrer 2 mand og skaffer et straffe, som Rodriguez sikkert scorer på. Glæden varer dog ikke længe, da selvsamme Kagawa i sidste tillægsminut afgør kampen efter et par fremragende førstegangsafleveringer fra Ginter og Mkhitaryan.

Konklusion

Med sejren kravler Dortmund 3 point tættere på Bayern München, hvilket forhåbentlig betyder, at vi får en tættere kamp om Bundesliga-titlen end vi har haft de sidste par år. Dortmund fandt dog også ud af, at bredden i truppen måske ikke er så stor som man håbede på, og især fraværet af Hummels & Weigl havde stor betydning for deres spil. Dette er noget der kan få betydning i foråret, hvor Dortmund sandsynligvis både skal konkurrere i Europa League, DFB Pokalen og Bundesligaen.

Wolfsburg og Hecking må være utilfredse med resultatet og det faktum, at de røg ud af top 4 i denne runde. Holdet har været nede i en lille dal, men spillet især i anden halvleg var lovende. Samtidig må en tilbagevenden Luiz Gustavo også kunne være med til hæve Wolfsburgs spil og dermed deres chancer for en top 4 placering.

You may also like
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg? 
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Werder Bremen: Dortmund jagter førstepladsen 
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Optakt: Wolfsburg – Union Berlin: Danskermøder i Wolfsburg inden stor CL-aften for Union