bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bayern München > Taktisk analyse: Juventus FC vs Bayern München (2-2)

Taktisk analyse: Juventus FC vs Bayern München (2-2)

Læs vores taktiske analyse af Champions League-opgøret mellem Juventus og Bayern München.

Tirsdagens Champions League Ottendedelsfinale var ikke kun en kamp mellem to af Europas største aktører indenfor klubfodbolden gennem tiderne, men også spændende taktisk kamp på sidelinjen mellem Allegris fasttømrede defensiv og Pep’s flydende offensiv. Efter en første halvleg med total Bayern dominans og en anden halvleg med et utrolig tempo, endte kampen 2-2. En af de bedste kampe i denne Champions League sæson og man kan ikke andet end at se frem til returopgøret i München d.16/3.  

Startopstillinger

Skærmbillede 2016-02-24 kl. 08.01.18 Skærmbillede 2016-02-24 kl. 07.58.27

Juventus havde fravalgt deres normale 3-mands bagkæde for at gå over til en kompakt 4-4-2. Eneste betydelige fravær fra startopstillingen var den skadede Chiellini, som lige præcis ikke nåede at blive klart til kampen. Hos tyskerne havde Pep, som ofte før foretrukket et udgangspunkt i en 4-1-4-1 opstilling uden bolden. Til startopstillingen var det store spørgsmål, hvordan Pep’s vil forme sin bagkæde i fraværet af Badstuber, Boateng og Martinez, samt en Benatia der kun havde trænet få gange. Valget faldt på et stopperpar bestående af den polyvalente østriger Alaba og den unge centrale midt Kimmich. Uden reelle stoppere i startopstillingen var det oplagte for Pep, at sørge for at bolden var så langt væk fra Bayerns mål, hvorved Kimmich og Alaba skulle forsvare sig så lidt som muligt. Dette løste Pep via tre komponenter; et aggressivt presspil, massiv possesionfase og et velorkestreret genpres.

Bayerns presspil – Lahm lukker Pogba ned

En af grundene til Bayerns totale dominans igennem de første 45 minutter var et nøje planlagt højt pres. Med Müller og Lewandowski som førstepressere forsøgte man presse bolden væk fra pasningssikre Bonucci for derefter at indsætte et stærkt boldpres på den mindre boldkyndige Barzagli. Sammen med ønsket om at Barzagli skulle føre bolden frem var det også interessant at se, hvorledes Lahm og Robben nærmest spillede mand til mand i deres forsvarszone. Ofte så man  Lahm forlade sin back-position for at følge Pogba når denne søgte ind centralt, samtidig vil Robben følge Evra når han befandt sig højt i banen. Tydeligvis en bevidst handling fra Pep i ønsket om at begrænse Pogba’s betydning i det opbyggende spil.  En plan der især lykkedes i første halvleg, hvor Juventus havde svært ved at spille sig ud af egen forsvarszone.

Skærmbillede 2016-02-25 kl. 08.45.24

Situationen efter 4 minutter, hvor Lahm og Robben’s mandsfikserede pres er fint eksemplificeret.

Kunsten at forsvare sig med bolden

En stor komponent i Bayerns forsøg på at holde Juventus fra fadet, bestod i massiv possesionfase. Første havlegs fordeling lød på 67%-33% i tyskernes favør. Evnen til at forsvare sig med bolden er et typisk kendetegn ved Pep’s hold, og de skulle vise sig at være sublime i denne del af spillet i løbet af første halvleg. Gennem et fleksibel 3-2-4-1 formation, hvor Vidal faldt ned mellem Alaba og Kimmich og Lahm og Bernat rykkede frem og ind centralt, formåede tyskerne at ligge et tungt pres på Juventus i første halvleg. Boldcirkulation var flydende og som sædvanlig forsøgte man, at skabe overtalssituationer både centralt og på fløjene. Da Juventus var meget kompakte og tydeligvis ønskede at forsvare de centrale områder af banen, blev det oftest gennem fløjene at Bayern kunne skabe overtal, hvilket også betød en overflod af indlæg, noget man normalt ikke ser fra Bayern. Juventus befandt sig rimelig trygge ved de tidlige indlæg fra tyskerne, som de to stoppere Bonucci og Barzagli tog sig af. Det betød at Bayern var klart farligst når man formåede at komme bag om hjemmeholdet backs, hvilket også var tilfældet ved 1-0 målet, hvor Robben efter 1v1 kommer til et indlæg der i sidste ende lander for fødderne af den evige snu Thomas Müller.

Juventus formåede at lukke den centrale del af banen, hvilket tvang Bayern ud i en masse indlæg.

Juventus formåede at lukke den centrale del af banen, hvilket tvang Bayern ud i en masse indlæg.

 

Genpres

I håbet om at forsvare sig med bolden, kræver det man har en plan for, hvordan man vil vinde den tilbage i de situationer, hvor man mister den. I første halvleg var det ikke mange gange Bayern mistede bolden, men når de gjorde, så fungerede deres velorkestreret genpres fremragende og man vandt ofte bolden tilbage inden Juventus fik slået 2-3 afleveringer. Kunsten at vinde bolden efter genpres, er noget tyskerne har vært kendt for siden Heynckes-tiden. Tirsdag var der dog interessant at se, hvordan både Vidal, Kimmich og Alaba deltog i genpresset ved at bryde ud af deres bagkæde. Ofte deltog en af de tre som sidste mand i genpresset i en position som opsamler af løse bolde, der direkte blev videresent til opbygningspil. Det var kun en mulighed fordi Bayern stod ekstremt højt med bagkæden, og fordi de spillere der var valgt passede til opgaven. Det var tydeligvis en af grundene til Vidal var valgt som pivot i stedet for Alonso til opgaven.

Anden halvleg – Allegri ændrer momentum

Til anden halvleg smed Allegris tropper tøjlerne og startede deres pres højere på banen, hvorved de mistede en del af deres kompakthed. Mindre kompakthed og mere villigheden til at bringe flere folk  resulterede også i et 2-0 mål efter en omstilling fra Bayern München der flotteste vis blev afsluttet af et klassisk Robben-mål. Allegri skal dog have ros for sit mod til at gå længere frem på banen, samt for de indskiftninger han lavede i løbet af kampen. Den højere preslinje og villigheden til at bringe flere folk med i omstillingerne var nemlig med til at bringe den gamle dame tilbage i kampen. Kimmich og Alaba skulle nu pludselig finde sig i et højere pres og samtidig forsvare sig længere tilbage på banen, hvilket resulterede i at Juventus i sidste ende vendte 2-0 til 2-2.

Konklusion

Både spilmæssigt og taktisk var tirsdagens opgør en af det mest interessante i dette års Champions League. Bayerns velfungerende presspil og blodcirkulation gav ved pausen ingen indicier om Juventus avancement. Samtidig formåede Pep gennem de tre gennemgåede komponenter at beskytte sine ny opfundne stoppere i store dele af kampen. Allegri’s ændringer i pausen og gennem anden halvleg resulterede dog i, at Juventus gav dem selv en livline og håbet om at de godt kan stække Bayern når de mødes igen midt i marts.

You may also like
Bayern München, Vincent Kompany
TAKTISK ANALYSE: Vincent Kompany får Bayern til at drømme stort
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Lodtrækning til 2. runde af DFB Pokal 2024/25
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 1 efterår 2024: Kender du Arne?
Kan Bayern slå tilbage og igen vinde mesterskabet? Stream Bayerns kampe live