Læs en taktisk analyse af ottendedelsfinalen mellem Dortmund og Benfica i Champions League.
Af Matias Gabay
Dortmund havde i den grad noget at revanchere, efter tyskerne i første kamp havde meget svært ved at få bolden over stregen, heriblandt et brændt straffe. En hovedaktionær i den præstation var den brasilianske målmand Ederson i Benfica målet, der holdt hele 16 Dortmund forsøg fra at krydse stregen. Det medførte blandt andet, at han blev en del af det Brasilien hold, som skal møde Uruguay og Paraguay i slutningen af marts.
Det blev en kamp som Dortmund trods visse problemer i løbet af 1. Halvleg, kom sikkert videre fra med et samlet resultat på 4-1.
Startopstillinger
Op til kampen var det spændende at se, hvilken startopstilling Benficas træner Rui Vitória ville vælge. Der var blandt andet blevet spekuleret i 4-4-2, 4-2-3-1 samt 4-3-3. Samtidig var der også spænding omkring, hvem Thomas Tuchel havde tænkt sig som Marco Reus’ erstatning, i og med at han blev skadet i weekendens 6-2 sejr over Leverkusen.
Til aftenens brag havde Rui Vitória således valgt at stille op i en lidt mere kompakt 4-5-1,
hvor der var to ændringer i forhold til, hvilke spillere der var blevet valgt. Her var Andreas Samaris kommet ind i stedet for Ljubomir Fejsa, som var ude grundet en ankelskade, og Franco Cervi fik pladsen ved siden af Mitroglou i stedet for Rafa Silva, som slet ikke var med i truppen.
Rui Vitória håbede, at han med en kompakt 4-5-1 ville kunne stå imod det store tryk som Dortmund ville komme med, men samtidig også have trusler oppe foran, som ville kunne skaffe det vitale udebanemål.
Thomas Tuchel havde valgt, at den blot 18-årige Christian Pulisic skulle erstatte Marco Reus i Dortmunds startopstilling. Pulisic udnyttede sin store mulighed i weekenden, da han erstattede Reus i Leverkusen kampen, hvor han kom ind og scorede og lavede en assist. Udover Pulisic havde Tuchel valgt at benytte sig af de samme spillere som i sidste opgør, hvor han stillede op i en lidt mere offensiv 3-6-1.
Dortmunds holdpres
Thomas Tuchels tropper havde den klare idé, at så længe bolden var under deres vinger, kunne det ikke gå galt. Det resulterede i et hurtigt og veloplagt holdpres, hvor alle på holdet hjalp til.
Ofte så man flere af Dortmunds spillere deltage i presset, så snart de var i nærheden af bolden.
Det betød at Benfica i starten af kampen havde meget svært ved at finde fodfæstet.
Det var ofte vanskeligt for Benfica at sammensatte serier på mere end fem-seks afleveringer ad gangen, før Dortmunds pres lykkedes, og de fik bolden igen. Efterhånden som halvlegen skred frem, og Dortmund fik scoret til 1-0, blev presset stille og roligt mindre. Det gav Benfica muligheden for at spille bolden lidt rundt og få lidt af pusten igen.
Værd at bemærke var det, at Dortmund på trods af 54% boldbesiddelse, havde løbet 111,75 km kontra Benficas 106,98 km, Det skyldes blandt andet Dortmunds hårde pres i starten af kampen, som gjorde at alle spillerne fra Dortmund skulle være klar til at presse.
Benficas forreste var meget bevægelige
Det var tydeligt, at Rui Vitória havde fortalt sine forreste, samt sin midtbane, at de skulle lukke ned for spillet gennem kæderne. De fem midtbanespillere hjalp konstant Mitroglou med at sætte pres på Dortmunds bagkæde. Det resulterede i, at de ofte hurtigt måtte skille sig af med bolden ved lette og korte løsninger.
Ofte kunne man se Mitroglou presse bolden over højre eller venstre, hvorefter enten Eduardo Salvio eller André Almeida skyndte sig op for at presse boldholder.
En anden ting som Benfica mandskabet gjorde for at gøre det sværere for Dortmunds bagkæde at spille den op var at danne en diamant på midten. Dermed fik de lukket ned for de fleste fremadgående afleveringer.
Samtidig trak de deres bagkæde helt op og lukkede rummene mellem kæderne, hvilket tvang Dortmund til enten at søge dybt eller bredt.
Derved kunne Benfica også sætte pres på, når de erobrede bolden omkring midten, da de oftest havde flere folk oppe omkring midten. Det resulterede i flere farlige forsøg til Benfica blandt andet til Cervi i det 46. minut.
Dortmund udnyttede Benficas taktik
Det udnyttede Dortmund ved netop at spille bolden ud i siderne, for derved at spille udenom om den massive midterakse. Når bolden så ikke kunne spilles ud på kanten, valgte bagkæden i stedet at true med lange høje bolde op til Aubameyang, som var lysår hurtigere Luisão.
Derved tvang Dortmund Benfica til også at holde øje med Aubameyang, hvilket åbnede op for kanterne. Det skulle vise sig at være en god idé. Mange af Dortmunds chancer og ikke mindst mål kom ved spil ude på kanterne. Hjørnesparket der førte til 1-0 målet kom efter spil ude på venstrekanten. Målet til 3-0 kommer efter en høj bold bliver slået ud på Schmelzer, som slår den første gang på tværs til Aubameyang. Statistikker fra kampen viser tydeligt, at Dortmund foretrak at spille bolden ud i siderne. Ud af Dortmunds i alt 469 afleveringer i kampen, var næsten 54% af dem rettet mod en af siderne.
2. halvleg: Benfica taber koncentrationen
Benficas taktik havde i størstedelen af første halvleg virket som den skulle.
Dortmund havde svært ved at komme igennem, hvor Dortmund demonstrerede hvilke komplikationer der kan være ved at benytte sig af zoneopdækning som Benfica gør ved dødbolde. Så snart bolden bliver headet videre fra forreste stolpe, er det meget svært for forsvarsspillerne at skulle justere sig til nye positioner. Bortset fra det, havde Benfica fået lukket godt ned for Dortmunds midtbane.
Alt dette ændrede sig i 2. halvleg, da det så ud til, at Benfica simpelthen tabte fokus.
De havde svært ved at få lukket midtbanen ned ved hjælp af deres diamant.
Det skabte dermed mere plads til de flade stikninger, som Dortmund kunne benytte sig af, når de har så hurtig et angreb. Det kunne blandt andet ses ved målet til 2-0, hvor Benfica ikke var hurtige nok til at komme op og lukke for midten. Det gav plads til Piszczek, der kunne spille den fladt i dybden til Pulisic, der elegant lobbede den over Ederson.
Konklusion
Spillemæssigt kunne kampen til tider godt stå lidt stille, da Dortmund i visse dele af kampen havde svært ved at komme med gennemslagskraft, og Benfica på det tidspunkt ikke ville ofre sig og åbne op for dermed at give de helt store chancer væk. Ikke desto mindre så man i løbet af kampen glimt af Dortmunds stærke offensiv. Resultatet kan dog godt virke lidt misvisende, da Benfica rent faktisk var med i store dele af kampen, og sågar havde enkelte store chancer for at komme på tavlen.
Hvad kan Dortmund forbedre og tage med sig til næste runde?
Ethvert hold der trækker Dortmund i næste runde, kan ikke andet end frygte det momentum de har for tiden. Siden den første kamp i Portugal har Dortmund scoret 16 mål i fire kampe.
Ikke nok med det, har de haft 15 forskellige målscorere i årets udgave af Champions League, hvilket viser, at målene kan komme mange steder fra. Thomas Tuchel må imidlertid gruble lidt over, hvad der skal til for, at Dortmund bliver bedre til at bryde igennem en kompakt midtbane.
Møder de et hold som i højere grad kan holde koncentrationen i længere tid end Benfica, samt sætte større pres på en bagkæde, der ikke har set alt for sikker ud, kan det ende i problemer for Dortmund.