bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > FC Schalke 04 > Schalke 04: Time to… Reis?

Schalke 04: Time to… Reis?

Schalke 04, maskot, Comebacks

”Definitionen på sindssyge er at gøre det samme og samme igen og forvente et andet resultat”. Ordene kom fra den verdenskendte videnskabsmand Albert Einstein, og selvom fysikeren er af tysk oprindelse, er det ikke alle i den tyske befolkning, som har forstået den underliggende præmis i udtalelsen. Endsige bestyrelsen i den stolte Ruhr-klub Schalke.

For da Schalke blev ekspederet ud med 1-5 mod Hoffenheim i pokalturneringen i sidste uge, var det sidste gang, at Frank Kramer ledte de kongeblå spillere på banen, da den 50-årige manager efterfølgende blev afskediget. 13 kampe med dårlige resultater var nok til, at Peter Knäbel og co. sagde farvel til træneren, som efterlod Schalke under nedrykningsstregen.

Trænerjagten gik hurtigt ind. Den gamle kending Domenico Tedesco blev nævnt blandt mange fans, men rygtet blev hurtigt afblæst. Det samme gjorde navne som Bruno Labbadia, Vladimir Petkovic og andre mulige kandidater. Det største chok kom dog i indeværende uge, hvor den karismatiske og dygtige sportsdirektør Rouven Schröder sagde op efter 18 måneder som sportsdirektør.

Farvel til Rouven Schröder

Udmeldelsen kom som lyn fra en skyfri himmel. For selvom hovedpersonen selv siger, at det skyldes personlige årsager, kan det ikke fortænkes, at der er noget mere på spil. Rouven Schröder er af mange anset som billedet på en succesrig turnaround og oprykning fra 2. Bundesligaen i første instans. Men pilen peger også på selvsamme, når spillermateriale og cheftræner ikke er kompetent nok. Selv for et galehus som Schalke, er kontraktophævelser med en succesrig sportsdirektør og en de facto fyring af den syvende manager på blot to år lige hård nok kost, og der gik et ramaskrig gennem fansene, da Rouven Schröder stoppede. For hvad gør en økonomisk trængt klub nu, hvor hovedpersonen bag en stram økonomisk styring og næse for billige handler er væk?

En ny cheftræner er ikke altid løsningen. I Schalkes tilfælde er det nok nærmere som at sætte et plaster på et åbent benbrud. Men en ny cheftræner er nu forudsætningen for at klubben kan udvikle sig, og dermed blev Thomas Reis præsenteret torsdag i Schalke.

Den 49-årige manager ankommer med en lang spillerkarriere i Bochum, ligesom han stod i spidsen for selvsamme klub i perioden 2019-2022. Men derudover har han ikke den store erfaring med trænergerningen på seniorniveau. Hvad kan man forvente? Det er svært at sige.

Økonomiske problemer

Schalke er en klub i strukturel ubalance. Dårlig økonomi, kaos på ledelsesgangene, konstante fyringer af cheftrænere, direktører, bestyrelsesmedlemmer og den evindelige hvisken i krogen fra kontroversielle Clemens Tönnies, som altid lurer i baggrunden med økonomisk kapital og en hjælp til klubben.

Sidstnævnte udfordrer klubbens moralske kompas og identitet, som dog til tider deler fangrupperinger, når enderne har svært ved at mødes i økonomien. Og det har de lige nu. Den trup, som klubben har fået sammensat over sommeren, er ikke så ringe som den præsterer for nuværende, men det er tydeligt for enhver, at specielt defensiven skal styrkes. Det kræver knaster i klubkassen, og man skal ikke have fuldført fem år på CBS for at se, at klubbens økonomiske situation er kritisk. Lig dertil en kritisk fanskare, som både kræver økonomisk ansvarlighed, attraktiv fodbold, langsigtede løsninger og konstante ændringer, og du har en cocktail på en klub, hvor de strukturelle udfordringer er så indlejret, at man ikke kan se skoven for bare træer. Hvad kan en ny cheftræner dog gøre ved dette?

Betaler af egen lomme

Thomas Reis skal først og fremmest få skrabet så mange point ind som muligt i de sidste fire kampe. Dernæst skal han bruge VM-pausen til at lave et taktisk fundament, der har et klart udtryk. Defensiven bør styrkes, og der bør være en tydelig spillestil, som både træner og spillere køber ind på. Det har helt klart været det benspænd, som Kramer gav sig selv og endegyldigt kostede ham tjansen.

Dernæst skal Thomas Reis formå at tænde den helt specielle ’Schalke-gnist’. Den kan bedst beskrives som et samsurium af følelser, sang, passion, fodbold og samhørighed mellem fans og spillere, når de elleve mænd på banen kæmper, så taget på VELTINS-Arena løfter sig. Noget kan tyde på, at Thomas Reis måske har de egenskaber, da han er kendt som en passioneret mand med følelserne ude på tøjet. Lig dertil, at han selv har finansieret op mod €100.000 af egen lomme for at blive fri for sin resterende kontraktuelle forpligtelser i Bochum og dermed har fået en ganske pæn start ved de krævende Schalke-fans, før den første kamp er spillet.

Der er mange store udfordringer for Thomas Reis, men hvis han kan lykkedes med at forbedre spillet på banen, kan det blive et lille lys i mørket for et trængt publikum.

You may also like
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 31. runde i 2. Bundesliga – Kiel Ahoi
Schalke 04, maskot, Comebacks
Schalke: (Kon)Kurs mod 3. Liga?
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 7. runde i 2. Bundesliga: Er HSV igen HSV?
Optakt, Schalke
Bæredygtig stilstand i Schalke 04