bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: VfL Wolfsburg – Kan Mark van Bommel løfte Wolfsburg til et nyt niveau?

Sæsonoptakt: VfL Wolfsburg – Kan Mark van Bommel løfte Wolfsburg til et nyt niveau?

Sidste sæson:

 

Placering: 4

Da VfL Wolfsburg indledte sidste sæson, stod det ikke mejslet i stenen, at klubben skulle kvalificere sig til dette års Champions League gruppespil. Klubben fra bilbyen formåede nemlig ikke at kvalificere sig til sidste års Europa League gruppespil, da de blev elimineret af græske AEK Athen. I Bundesligaen formåede de også først at hive sæsonens første sejr i land i 5. spillerunde mod oprykkerne fra Bielefeld. Wolfsburg var i begyndelsen af sæsonen særligt hårdt plaget af skader på højre back-positionen, hvorfor de sent i transfervinduet besluttede at hente unge, men talentfulde Ridle Baku fra 1. FSV Mainz 05.

Det viste sig at være et scoop for Wolfsburg. Baku blev klubbens altmuligmand, der tilmed imponerede stort sammen med unge Maxene Lacroix og Wout Weghorst. Særligt tilgangen af Lacroix gjorde VFL-defensiven bomstærk. Anthony Brooks forløste endelig sit potentiale og spillede på et meget højt niveau, som man i glimt kunne se fra hans tid i Hertha BSC og det amerikanske landshold. Wolfsburg formåede at vende skansen, og frem til nytår havde de kun tabt en enkelt kamp mod de senere mestre fra München, og de fik byttet sæsonbegyndelsens mange uafgjorte kampe til sejre. Fra 16. til 23. spillerunde marcherede klubben nærmest igennem ligaen med seks sejre ud af syv mulige.

På trods af at Wolfsburg spillede en forrygende sæson, var der ugler i mosen med henblik på trænerdiskussionen. Sportsdirektøren Jörg Schmadtke, der har ry for at være en svær karakter, var røget i clinch med træner Oliver Glasner. Mens diskussionen om trænersædet vedtog – især pga. de mange andre trænerspekulationer og – skift i Bundesligaen – opstod der uro i VW-klubben. I sæsonens sidste syv kampe vandt de kun to opgør, mens de tabte sine direkte dueller om Champions League pladserne mod Eintracht Frankfurt og Borussia Dortmund. Til deres held snublede Frankfurt dog på målstregen, og så var fjerdepladsen en realitet.

 

Transfers:

Wolfsburg har indtil videre været relativt aktive på et ellers stille transfermarked. Allerede i forrige sæson sikrede man sig tilgangen af stjernefrøet Aster Vranckx for 8 mil. euro fra belgisk fodbold. Vranckx er blot 18 år gammel men har allerede spillet 38 kampe i den bedste belgiske liga.

I et såkaldt ”Doppelschlag” hentede klubben også belgiske Sebastian Bornauw fra 1. FC. Köln, der med sit sene hovedstødsmål i sidste spillerunde i forrige sæson sikrede Köln en plads i relegationen. Bornauw har på det seneste spillet sig i blikfeltet hos det belgiske landshold og ser ud til at være et rigtig lovende køb for 13,5 mil. euro.

På samme dag kunne Wolfsburg præsentere tilgangen af den tyske U-21 Europamester Lukas Nmecha, der ligeledes har en fortid i belgisk fodbold. Han blev købt for 8 mil. euro af Manchester City, der ejede ham. Nmecha har tidligere været på leje i Wolfsburg uden den helt store succes, hvor han nåede 12 kampe med 0 mål til følge. Han har dog senest haft en fantastisk sæson i belgiske Anderlecht med 20 scoringer i alt. Også brormand Felix Nmecha er hentet hos Manchester City.

Sidste sæsons lejesvend, Maximilian Philipp, er blevet købt fri for 7,5 mil. euro af russiske Dinamo Moskva, mens spillere som William og Elvis Rexhbecaj er hjemvendt fra lån i henholdsvis FC Schalke 04 og Köln.

Indtil videre har Wolfsburg kun måtte vinke farvel til Felix Klaus og Jeffrey Bruma, der begge ikke har spillet nogen stor rolle i klubben de senere år.

Som så mange andre bundesligaklubber har Wolfsburg også skiftet ud på trænersædet. Glasner er skiftet til ligarivalen fra Frankfurt am Main, og ind er kommet en gammel kending fra München. Den hollandske ”aggressive leader” med det fantastiske navn, Mark Peter Gertruda Andreas van Bommel, er blevet præsenteret som ny træner i folkevognsklubben.

 

Styrket/svækket:

 

Styrket

Wolfsburg går styrket ind til den nye sæson af den simple grund, at de ikke har mistet stjernespillere som Weghorst eller Lacroix, som der ellers ugentligt florerer transferrygter om. Især Lacroix er et varmt emne i Rasenballsport ”RB” Leipzig, og skulle han drage videre, er situationen selvfølgelig en anden

Det er slet ikke givet på forhånd, at nogle af de nytilkomne spillere kommer til at blive en fast del af startelleveren i Wolfsburg, men de vil allerede til den kommende sæson kunne få en masse minutter i benene, da Wolfsburg i perioder kommer til at spille tre kampe om ugen. De vil altså kunne styrke bredden i truppen.

 

Sådan går det VfL Wolfsburg i denne sæson:

 

Mark van Bommel er lidt af en ”Wundertüte”, som man kalder det på tysk. Det vil sige, at man ikke ved, hvad man går ind til. Han er relativ ”uprøvet” som træner, omend han selvfølgelig var træner i PSV Eindhoven med relativ stor succes (16 ud af 17 mulige sejre i efteråret 2018), hvor han i en årrække havde været anfører som spiller. Udefra set synes det at ligne, at van Bommels filosofi er ”my way or no way”, hvilket kan være svært, når sportsdirektøren er en mindst lige så stor alfahan som træneren selv. Giver man ellers den tyske podcast Phrasenmäher et lyt, hvor Mark van Bommel gæstede, dengang har var jobsøgende, virker det til, at han som træner er en helt anden type end som spiller, hvor han ifølge landsmanden Rafael van der Vaart mildest talt godt kunne virke som et ”dumt røvhul”.

Mark van Bommel er præget af den hollandske skole. I Eindhoven stillede han primært op i en 4-3-3 formation med to defensive 6’ere, mens han i Wolfsburg i træningskampene indtil videre har stillet op i en 4-5-1 formation. Van Bommel er kendt for at være en kontrolfreak, og han finder inspiration fra sine tidligere trænere som eksempelvis Felix Magath og Louis van Gaal. Holdet skal spille disciplineret og samtidig være topfit. Han har øje for detaljen og vil gerne praktisere hollandsk fodbold med ”Kurzpassspiel”, men det kræver dog, at han har holdet bag sig, og at de er villige til at gå hans vej.

Wolfsburg har et ret overkommeligt startprogram. I de første fire spillerunder møder de oprykkerne fra Bochum & Fürth, sidste års grå mus fra den vestlige del af Berlin og RB Leipzig. På papiret bør det blive til tre ud af fire mulige sejre. Spørgsmålet er bare om klubben til den tid har fået van Bommels spillefilosofi indunder huden.

Det er langt nemmere at vinde kampe, når man har en vis selvtillid i rygsækken. En god start på sæsonen kan sætte kræfter fri, og holdet kan spille mindre ubekymret, da de ikke på samme måde føler funktionærernes og fansnes store pres på skulderne, som hvis de havde en række nederlag i bagagen. Holdets gennemsnitsalder er nemlig kun 24,5 år. Til sammenligning havde Leipzig i 2019/2020-sæsonen den laveste gennemsnitsalder af alle bundesligahold med 24,5 år. En god start på sæsonen kan være med til at give holdet en vis grundstabilitet og selvtillid. Indtil videre har Wolfsburg tabt fire ud af fem træningskampe. Mark van Bommel mener, at holdet viser en masse engagement og vilje, men at formen endnu ikke er, hvad den bør være, og det skal der arbejdes på i træningslejrene inden sæsonstart.

Lykkes det for holdet og træneren hurtigt at finde hinanden, vil Wolfsburg kunne få en god start på sæsonen, hvor de skal forsøge at sætte stjerneangriberen Weghorst i scene. Den hollandske målmaskine skal enten fodres med indlæg fra kanterne eller agere som en opspilsstation, som kan holde og forvalte på bolden, indtil resten af mandskabet rykker frem i banen. På egen hånd mangler han de tekniske færdigheder for at kunne afdrible modstanderens forsvar, så sammenholdet og strukturen på holdet er altså vigtig.

Den forrige træner havde dog allerede gjort sportsdirektøren opmærksom på, at der manglede fart og dybde på kanterne, men om Baku kan udfylde det tomrum, må den kommende sæson vise. Altmuligmanden har i hvert fald benzin i tanken til at løbe op og ned ad fløjen og servicere Weghorst centralt.

 

 

Bud på placering:

5-9

Udfordringen for en atlet bør være at forbedre sig”. Mark van Bommel sigter altså mod en placering i top 3. Meget skal gå Wolfsburgs vej i denne sæson, for at det skal kunne lade sig gøre, men det kan også være at holdet bliver overhalet af andre subtophold som fx Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach eller Eintracht Frankfurt, hvor tidligere træner Oliver Glasner nu leder tøjlerne.

Grundet den tætte subtop har det været undertegnedes vurdering, at helgardere sig med et bredt bud på en slutplacering. Det tætte kampprogram med champagnebold i midtugen (Champions League) og arbejderfodbold i weekenden (fx kampe mod Bochum og Bielefeld) kan være en svær spagat at mestre for et ungt Wolfsburg hold, der i forrige sæson udelukkende kun havde den hjemlige liga og pokal at fokusere på eftersom de ikke mestrede at kvalificere sig til Europa League. I den tid hvor Wolfsburg spillede kvalifikationskampe til Europa League, formåede de ej heller at vinde mange kampe i Bundesligaen.

 

Bud på idealopstilling:

 

4-3-3 eller 4-5-1

Casteels – Mbabu, Brooks/Bornauw, Lacroix, Roussilion – Guilavogui, Schlager – Brekalo, Philipp, Baku – Weghorst

Mark van Bommel har i venskabskampene forsøgt sig med femmandsmidtbane, men det kan være, vi ser et skifte til 4-3-3 senere på sæsonen, når EM-deltagerne er tilbage i form efter deres ferie og har lært trænerens filosofi at kende. Arnold er her udeladt fra idealopstillingen grundet de Olympiske Lege, men så snart han er hjemvendt (forhåbentlig med en guldmedalje om halsen), spiller han også.

 

Hold øje med:

 

Josip Brekalo

Hollænderen Mark van Bommel har i sin tid i Eindhoven primært spillet med to fløjangribere og en spidsangriber. Brekalo kan blomstre i en mere offensiv rolle, hvor han ikke behøver at have den samme taktiske defensive disciplin, som under den tidligere træner Glasner. I Eindhoven lykkedes det Mark van Bommel at udvikle fløjspillere som Donny Malen, Cody Gakpo, Steven Bergwijn og Hirving Lozano til et internationalt højt niveau. Potentialet til et internationalt gennembrud har Brekalo under alle omstændigheder også.

 

Foto: www.vfl-wolfsburg.de

You may also like
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg? 
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Optakt: Wolfsburg – Union Berlin: Danskermøder i Wolfsburg inden stor CL-aften for Union
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Sæsonoptakt: VfL Wolfsburg – Kovac eller kaos