bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Bayer Leverkusen – De evige to’ere jagter den store triumf

Sæsonoptakt: Bayer Leverkusen – De evige to’ere jagter den store triumf

Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen

Sidste sæson:

Nummer 6

Bayer Leverkusen fik en forfærdelig start på sæsonen. 0-1 i premieren ude mod Dortmund var der som sådan ikke noget at indvende mod, men herefter fulgte de dårlige resultater som perler på en snor, og efter otte runder lå die Werskelf faktisk under stregen. Det betød et farvel til Gerardo Seoane, og ind kom i stedet Xabi Alonso, som blev lokket væk fra Baskerlandet og til sit første store trænerjob.

Forventningerne var store, og de blev ikke mindre efter en 4-0-sejr over Schalke i premieren, men herefter fulgte seks kampe i træk uden sejr, og så faldt hypen om spanieren voldsomt. Et par flotte sejre mod blandt andet Union Berlin inden VM-pausen viste dog, hvad holdet besad af kvalitet, og indikerede også, hvad der var i vente i foråret.

For særligt fra februar og frem fandt de melodien. Det blev blandt andet til sejr over Bayern München, og efter exit i Champions League viste de sig fint frem i Europa League, hvor de gik hele vejen til semifinalen, inden Mourinho stoppede sin tidligere spiller i semifinalen.

Spillet var ekstremt opløftende, og med Wirtz’ tilbagekomst begyndte det hele at falde i hak. I sådan en grad at der allerede i slutningen af foråret blev spekuleret i, hvorvidt Bayer Leverkusen kunne holde på Alonso til den kommende sæson. I sidste ende blev det dog lige ved og næsten for Leverkusen, som det jo rent historisk gør, men det flotte forår giver håb om mere frem mod den kommende sæson.

Læs også: Vizekusen – et studie i gummiben

Transfers:

Leverkusen har været tidligt ude, og de har gjort det med en helt klar plan. At hente Grimaldo på en fri transfer fra Benfica ligner allerede nu en af sæsonens bedste handler, ligesom en erfaren Granit Xhaka til midtbanen også kommer til at styrke dem på en position, hvor de til tider har haft det lidt svært. Måske prisen var lidt i overkanten, men det koster at være ambitiøs, og det har Leverkusen været denne sommer, hvor de også har hentet Jonas Hofmann i Gladbach. Det tidligere Dortmund-talent var blandt die Fohlens bedste i sidste sæson og kan også dække en wingback, og så kommer han med én fart og kreativt i omstillingerne, som Alonsos mænd godt kan bruge, ligesom han er en væsentlig anderledes type end eksempelvis Wirtz.

Samtidig har man taget konsekvensen af Patrik Schicks mange skader ved at hente den 22-årige angriber Victor Boniface, der er rekordindkøb denne sommer. Boniface leverede flot europæisk med Union St Gilloise, hvor han viste sig godt frem i kampene mod netop Bayer Leverkusen, og nu håber die Werkself så, at han tager det næste skridt i sin udvikling.

Endelig har man også hentet brasilianske Arthur i América-MG, og selvom succesraten med unge brasilianere i Leverkusen er lidt 50/50, så skal det blive spændende at se, om han med tiden kan erobre en plads i startopstillingen.

Grimaldos ankomst til venstre wingback betyder også, at der er blevet luet lidt ud på den position, da både Mitchel Bakker og Daley Sinkgraven er sendt videre til henholdsvis Atalanta og Las Palmas. Derudover er der også taget afsked med klubikonet Karim Bellarabi, der ikke fik kontrakten forlænget.

Mest markante afgang er dog utvivlsomt Moussa Diaby, der for hele 55 millioner euro er skiftet til Aston Villa. Diaby var på sine bedste dage en af Bundesligaens bedste offensive spillere, og hans fart kommer Leverkusen til at savne.

 

Styrket/Svækket:

Styrket

Der er blevet investeret forholdsvist markant i truppen forud for denne sæson på positioner, hvor der har været Luft nach oben. Naturligvis er det ikke sådan bare at afløse Diaby, men den lynhurtige franskmand havde også udfald i løbet af sæsonen og samlede en farlig masse gule kort til sig, og så fik man en flot pris for ham,

Sådan går det Bayer Leverkusen i denne sæson:

Det er svært at mindes et mere markant transfervinduet fra Leverkusens side. Truppen er blevet polstret på flere positioner, og fremstår markant styrket, ser vi også på bredden. Med Diabys afgang har man muligvis mistet en del fart og en mand, der kunne score mål, men Hofmann er trods samme manglende spidskompetence bestemt et godt alternativ og vel også en bedre kombinationsspiller end Diaby.

Xhaka viste i Arsenal, at han stadig har masser af god fodbold i sig, og han giver pondus på en midtbane, der har skreget på det i et par sæsoner, og så er man med Boniface dækket ind, hvis ellers Schick ikke bliver sine skader kvit. Nigerianeren er naturligvis uprøvet på den helt store scene, men han viste i først Bodø Glimt og senest Union St Gilloise, at han kan score mål i Europa.

Størst tvivl er der faktisk derfor på målmandsposten. Lukas Hradecky er ekstrem vellidt i truppen og kan have nogle helt fantastiske kampe, men han koster også op til flere mål i sæsonen. Han er ikke den bedste i spillet med fødderne og har nogle blundere, der kan vise sig kostbare, og som kan gøre, at Leverkusen ikke for alvor kan blive en trussel mod Bayern, som truppen ellers har sin berettigelse til.

Bud på placering:

2-4

 

Bud på idealopstilling hos Leverkusen:

3-4-3

Hradecky – Tapsoba, Andrich/tah, Hincapié – Frimpong, Palacios, Xhaka, Grimaldo – Hofmann – Schick/Boniface, Wirtz

 

Hold øje med:

Florian Wirtz

Nogle frugter er så lavthængende, at de næsten rører jorden. Florian Wirtz er Leverkusens store stjerne, og Bundesligaens næste store kæmpe salg. En korsbåndsskade holdt ham ude i store dele af sidste sæson, men i foråret begyndte han igen at ramme sit niveau fra tidligere. Han har nu haft en helt optakt til at komme i form og på et Leverkusen-hold, der spiller en form for fodbold, der er skræddersyet til ham, kan det kun blive godt.

Xabi Alonso ved godt, hvor stor forskel der er på Bayer Leverkusen med og uden den unge Florian, og der er ingen grund til at tro på, at han ikke skal kunne fortsætte den udvikling, der meget vel kan kaste en startplads af sig, når Tyskland om under et år indleder EM på hjemmebane.

You may also like
Tilskuersnit for Bundesligaen
50+1 reglen og Bayer Leverkusen – Pandoras pilleglas?
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Top 12 – Bundesligaens største talenter i 2024
Leverkusen, stadion
Optakt: Bayer Leverkusen – Gladbach: Gamle bekendte mødes i Leverkusen