Sidste sæson:
Nummer 11
Sæsonen forinden havde Baumgart ført Köln til en syvendeplads, og det betød, at de denne sæson skulle prøve kræfter med europæisk fodbold efter de lidt hakkende kom videre fra deres kvalkamp til Conference League. Generelt var sæsonbegyndelsen lidt hakkende, da de også allerede i første runde røg ud af pokalen mod Jahn Regensburg, mens de omvendt kom ganske fint fra land i Bundesligaen og gik ubesejret igennem i de første fem runder, indtil de indkasserede et nederlag hjemme mod Union Berlin.
Herfra var det som om, at gassen gik lidt af ballonen. En flot hjemmesejr mod Dortmund i ottende runde blev faktisk startskuddet til klubbens dårligste periode med syv nederlag i 11 kampe, før der kom en tiltrængt VM pause, efter det også var blevet til exit i gruppespillet i Conference League.
Pausen gjorde godt, for allerede i den første kamp i det nye år rullede Köln sig ud i sæsonens vel nok bedste kamp, da de smadrede Werder Bremen med 7-1. Herefter fulgte fine resultater mod både Leipzig og Bayern, men det var også det. Köln var aldrig i fare for at rykke ned, men heller aldrig for alvor tæt på at nå europæisk gruppespil.
De fik dog en afgørende rolle i mesterskabskampen, da de i omtrent syv minutter så ud til at sende mesterskabet til vennerne fra Dortmund, indtil Jamal Musiala dukkede op og sikrede Bayern titlen i Jonas Hectors sidste kamp for gedebukkene.
Transfers:
Köln er beviset på, at man ikke behøver bruge mange penge på overgangssummer for at have haft et aktivt transfervindue. Faktisk er der i skrivende stund kun udskrevet en check på 2,5 millioner euro, og den er sendt til klubkassen i Sampdoria, hvor man til gengæld har fået midterstopper Julian Chabot, efter han i et par sæsoner har været på leje i Köln
Ellers er det ud i kunsten at hente transferfrie spillere, at gedebukkene har excelleret indtil videre. Set fra et dansk perspektiv er det mest interessante navn Jacob Christensen, der er kommet til fra FC Nordsjælland. Han skal forsøge at lukke hullet efter Ellyes Skhiri, der er rejst videre til Eintracht Frankfurt, efter i et par sæsoner at have været Kölns bedste spiller.
Köln, der som bekendt har en historisk forkærlighed for danske spillere, har også hentet Rasmus Carstensen til på leje i Genk, og så har man ellers forsøgt at dække sig ind på målmandsposten med den aldrende Philipp Pentke fra Hoffenheim, samt den noget yngre Jonas Nickisch, der kommer fra RB Leipzigs U19-hold. Årsagen til, at de to er hentet ind til at konkurrere, eller måske snarere komplementere Schwäbe i buret, er, at klublegenden Timo Horn er søgt videre.
En anden klublegende har helt valgt at stoppe karrieren. For kort før sidste sæsons afslutning meldte Jonas Hector ud, at det nu var tid til at lægge støvlerne på hylden. Den 33-årige Hector, der kom til Köln i 2010 og som forblev loyal over for sin klub ved seneste nedrykning, til trods for en rolle som landsholdsspiller, vil blive savnet af alle i og omkring Köln.
Udover de to ikoner, er der også taget afsked med Ondrej Duda, der har indbragt 2,7 millioner euro efter sit skifte til Hellas Verona. Derudover er Kingsley Schindler taget til Samsunspor, mens Sebastian Andersson fortsat leder efter en ny klub.
I forhold til tilgange skal det også nævnes, at Köln har hentet det tidligere stortalent Luca Waldschmidt på en lejeaftale fra Wolfsburg, ligesom Leart Paqarada er kommet til fra St. Pauli.
Styrket/svækket:
Svækket
Afgangen af klubikonet og anfører Hector svækker både på og udenfor banen, ligesom det nok er tvivlsomt, at Jacob Christensen ligefrem skal kunne træde ind fra første dag og udfylde den rolle, som Skhiri havde på dette Köln-hold. Luca Waldschmidt er lidt jokeren i forhold til at give Köln mere fylde i angrebet.
Sådan går det 1. FC Köln i denne sæson:
Med Baumgart ved roret, ved vi præcis, hvad vi får fra Köln. Masser af intensitet, fight og en modig tilgang, men også svingende resultater heraf. Og så er spørsmålet vel, hvilken kvalitet truppen reelt besidder. Kan Paqarada virkelig løfte arven efter Hector? Og er Martel god nok til at dirigere spillet som Skhiri, der var en af få spillere på dette mandskab, der forsøgte og formåede at ændre tempoet undervejs?
Helt fremme kan man med rimelighed også spørge sig selv, hvem der skal score målene. Davie Selke scorede godt nok tre gange i de sidste fire kampe i den forgangne sæson, men nu har vi i snart ti år ventet på, at stortalentet skulle blive en stabil målscorer, og det er endnu ikke sket, så det er svært at se, at det for alvor skulle kunne ændre sig i denne sæson, hvor ti mål virker højt sat, da han de sidste fem år blot har scoret 17 mål i alt.
Luca Waldschmidt har tidligere vist, at han evner at lave mål, men det ligger også lidt tid tilbage, og Adamyan og Tigges er heller ikke deciderede skarprettere med mange mål i støvlerne.
Der er forsvundet rigtig meget erfaring på dette mandskab denne sommer, så det er svært at se, at det skulle blive meget bedre end sidste års 11. plads. Måske Köln ligefrem skal kigge mere ned end op i tabellen, og får de en dårlig start på sæsonen, kan presset godt kollapse internt i truppen, som vi har set det tidligere for Köln, der ikke er ubekendte med det at rykke ned i den næstbedste række.
Bud på placering:
12-15
Bud på 1. FC Köln idealopstilling:
4-2-3-1
Schwäbe – Schmitz, Hübers, Chabot, Paqarada – Lubicic, Martel – Maina, Uth, Kainz – Selke
Hold øje med:
Dejan Ljubicic
Østrigeren er den største stjerne på et efterhånden profilfattigt hold, og han skal sammen med Martel, eller muligvis Jacob Christensen, forsøge at tage over fra Skhiri fra sin position på den defensive midt.
Ljubicic er faktisk en ganske habil målscorer sin position taget i betragtning, og da Kölns hovedbrud meget vel kan blive de manglende mål, skal han gerne ramme en håndfuld mål i denne sæson. Kainz har fået anførerbindet efter Hectors farvel, men Ljubicic er på mange måder lederen for dette Köln-hold og skal forsøge at holde styr på kæderne i Baumgarts ofte kontrollerede kaosfodbold.