Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
Pokaldræberne fra Sportfreunde Lotte - bulibold.dk
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > bulibold.dk > Pokaldræberne fra Sportfreunde Lotte

Pokaldræberne fra Sportfreunde Lotte

Regionen Nordrhein-Westfalen byder på flere klubber med stor betydning i tysk fodboldhistorie, og så byder regionen også på en klub som Sportfreunde Lotte. I dette års DFB-Pokal har den lille klub med et finurlige navn på mirakuløs slået store hold ud, og de er blevet stort samtaleemne i det tyske. Vi ser nærmere på klubben, der i de seneste år har taget store spring op i divisionerne.

Af Jeppe Krarup-Nielsen og Nicolai Lisberg

Det er en af klubbens største kampe nogensinde. Efter at have besejret både Leverkusen og Werder Bremen, har Sportfreunde Lotte spillet sig frem til 1/8 finalen i den tyske pokalturnering. Traditionsklubben 1860 München er aftens modstander, men kampen er i fare for at blive aflyst. Der er sne på banen. Ikke bunkevis af sne, men for en klub og et stadion der er ligeså godt rustet til sne, som Englands infrastruktur, så er det et problem. Klubben har ikke midler nok til at få fjernet det hvide klæde inden kampstart, så der må tænkes alternativt. Og det bliver der. En kommunikationsmedarbejder henvender sig via klubbens Facebook profil til de lokale fans og beder om deres hjælp. ”Medbring gerne jeres egen sneplov”, lyder det i opslaget der hurtigt bliver delt og får fansene til at stimle sammen for at rydde banen, så kampen til sidst kan afvikles.

Historien er meget kendetegnede for Sportfreunde Lotte, der kommer fra den westfalske by Lotte. En klub der har fristet hele sin tilværelse i de lavere rækker, men nu befinder sig midt i rampelyset. Indtil for nylig har klubben mest været kendt for det lidt spøjse navn Sportfreunde Lotte, der faktisk er en væsentlig forkortelse af det fulde navn Verein für Laufspiele Sportfreunde Lotte e. V. von 1929. Klubben, der efter en del år med kontinuerlig succes holder til i den tredjebedste række, spiller sine hjemmekampe på Frimo Stadion, hvor der er plads til ca. 10.000 tilskuere. Et stadion, der ikke har varme i banen og derfor fire gange i denne sæson har måtte aflyse kampe. Senest for et par uger siden, da pokalopgøret mod Dortmund måtte aflyses i sidste øjeblik. For at udgå en gentagelse er aftenens opgør flyttet til nabobyen Osnabrück.

Inden den planlagte kamp havde Benedikt Fernandez ellers udtalt, at ”når Gonzo (Gonzalo Castro, red) ser vores bane, mister han lysten til at spille.” Fernandez er ligesom sin tidligere holdkammerat i Leverkusen, Castro, halvt tysk halvt spansk og har været med på Sportfreunde Lottes rejse siden 2015.

Facebookopslaget forud for kampen mod 1860 München, hvor klubben beder fansene om hjælp til at fjerne sneen fra banen

Det var også i 2015, at holdets nuværende træner, Ismail Atalan, kom til. Træneren, som har kælenavnet “Isi”, er en mand, der kræver hårdt arbejde fra sine spillere og efterlever mottoet: “Tabere stopper, når de er trætte, vindere stopper, når de er færdige”.

Det er den indstilling og mentalitet, der har bragt et lille hold, fra det Nordrhein-Westfalen lige omkring grænsen til Niedersachsen, til pokalturneringens 1/8-finale. En vaskeægte sensation i en turnering, hvor de helt store overraskelser efterhånden ligger langt tilbage. Jo, Kiel fra den fjerde bedste række var i kvartfinalen i 2012 og Duisburg fra 2. Bundesliga kom hele vejen til finalen i 2011, men ellers har det været småt med de store overraskelser i de senere år.

Pokaldræbere med 1400 medlemmer

For at forstå, hvor stor en bedrift, det ret beset er, at Lotte overhovedet er kommet så langt, så kan det fortælles, at der i Lotte er ca. 14.000 indbyggere, og byen har en befolkningstætheden på 376 indbyggere pr. kvadratkilometer. Byen er omtrent på samme størrelse som Korsør, klubben har blot 1400 medlemmer og alligevel har de formået at sende både Werder Bremen, Bayer Leverkusen og senest 1860 München ud af pokalturneringen i denne sæson. Werder blev besejret i første runde med 2-1, inden Leverkusen i runden efter måtte sige farvel med et nederlag efter straffe. I 1/8-finalen var det så 1860 München, der måtte sande, at Frimo Stadion kan være et svært sted at spille, da de forholdsvis klar blev sendt hjem til det sydtyske med et 2-0 nederlag.

Nu håber Sportfreunde Lotte så, at de kan levere endnu et mirakel mod Dortmund, og træner Atalan har allerede varslet, at det bliver et Lotte hold, der kommer blæsende fra start. ”Tabere stopper, når de er trætte, vindere stopper, når de er færdige”….

Et af holdets varemærker i denne sæson har været angrebsduoen Bernd Rosinger og Kevin Freiberger. De to spillere har en god arbejdsfordeling, hvor det typisk er Bernd Rosinger, som står for en masse hårdt arbejde, mens Freiberger er den mere kyniske angriber, der har større sans for mål med foreløbig ti sæsontræffere til sit navn indtil videre i sæsonen. Som supplement til angriberne har de Andre Dej på den centrale midtbane, der udover at sætte sine medspillere godt op, også selv har bidraget med seks mål.

I mål finder vi tidligere omtalte Benedikt Fernandez, der som nævnt har en fortid hos Bayer Leverkusen, som han var med til at sende ud på straffe tidligere i turneringen. I fabriksbyen blev det dog ikke til mere end seks kampe på seks år som reserve for henholdsvis Adler og Leno, og han virker til at have fundet sin rette hylde i Lotte, der har nydt godt af den reaktionsstærke målmands præstationer de senere år. I midterforsvaret finder vi holdets 25-årige kaptajn Gerrit Nauber, der udover at være Atalans forlængede arm også er en reel trussel på dødbolde. En ikke uvæsentlig faktor at notere sig forud for mødet med Dortmund, der notorisk set, har mere end svært ved at få styr på de defensive standardsituationer.

En klub på vej frem:

Uanset hvordan tirsdagens kamp udarter sig, så har DFB-Pokalen og ikke mindst de senere år været et stort eventyr for Sportfreunde Lotte. For 29 år siden spillede de i den syvende bedste række, indtil de i 1990 rykkede op i hvad, der dengang svarede til landets sjette bedste række. Her brugte de seks år på at tage det næste skridt, inden der skulle gå yderligere otte år, før de lykkedes at rykke op igen. Sidste år formåede de så at rykke op i 3. Bundesliga for første gang i klubbens historie. Det var ventet, at de her ville komme til at kæmpe for at undgå nedrykning, menher to-tredjedele inde i sæsonen har Sportfreunde Lotte komfortabel afstand til bunden. Faktisk er placeret på en aktuel tredjeplads og kan overhale Magdeburg, hvis de vinder deres udsatte kamp.

Oprykningen har også øget interessen for holdet i lokalområdet markant. Så sent som i sidste sæson havde de et tilskuergennemsnit på sølle 874, mens der i denne sæson gennemsnitligt kommer 2.295 tilskuere på stadion, når Sportfreunde spiller hjemmekampe.

Når klokken nærmer sig 18:30 tirsdag aften forventes det, at mere end 16.000 mennesker møder op for at se deres lokale helte møde storklubben Dortmund. Og denne gang behøver de forhåbentlig hverken at medbringe egen sneplov eller frygte endnu en aflysning. Vejrmeldingerne siger 10 grader med en lille risiko for byer, til det der uden tvivl er pokaldræberne fra Lottes største kamp nogensinde.

You may also like
Kickerne fra Offenbach – den glemte traditionsklub ved Main
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Lodtrækning til 1. runde i DFB Pokal 2024/25
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Bochum: Sanchos tilbagekomst