bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Bundesliga > Optakt – VfL Wolfsburg: En ny begyndelse

Optakt – VfL Wolfsburg: En ny begyndelse

Sidste sæson:

Nummer 16 i Bundesligaen.

Hvis sidste sæson var en karriere i FIFA, havde man trykket genstart og startet forfra for at spille om de sjovere pladser, man selv følte sig berettiget til.
Sæsonen 2016/17 var en stor skuffelse for Wolfsburg, hvor de kun lige akkurat reddede livet i Bundesligaen. Efter en nervepirrende sæsonafslutning skulle kampen om play-off pladserne afgøres i sidste kamp mellem HSV og Wolfsburg i en direkte duel.

De grønblussede ulve kunne nøjes med et uafgjort resultat, og da de kom foran, virkede eksistensgrundlaget i den bedste række til at være sikret. HSV ville det dog anderledes og scorede sejrsmålet til 2-1 i kampens sidste minutter, hvilket sendte Wolfsburg en tur til Braunschweig i en play-off om, hvem der skulle spille i Bundesliga. Wolfsburg sejrede to gange 1-0 og blev dermed i ligaen på det yderste mandat. Fansene kan således ikke klage over spændingen i sidste sæson, men havde formentlig regnet med at det skulle foregå i den modsatte ende af tabellen.

Die Wölfe startede ellers sæsonens første tre runder med at holde clean sheet og være ubesejrede, men rendte derefter ind i det første smertefulde nederlag, da de tabte 5-1 til Dortmund på hjemmebanen Volkswagen Arena. Resultatet var et af mange kollaps, som ligeledes bød på to nederlag til Bayern der blev tabt 5-0 og 6-0, mens de også tabte 4-1 til Schalke 04. Holdets defensiv har altså svigtet for ofte, dette trods af at holdets defensive målscore burde række til en midterplacering. Offensiven har derimod været for tynd, og de har været for afhængig af Mario Gomez’ præstationer. Den tyske forward agerede enemand i angrebet og scorede 16 ud af 34 mål for de nordtyske ulve, altså et mål fra halvdelen. Dette betød, at det kun var Darmstadt og HSV som samlede scorede færre mål, men det skaffede Gomez en flot femteplads på topscorerlisten.

Symbolet på Wolfsburgs krise afspejles af, at de nåede at have tre trænere og en utilfreds stjernespiller, der blev upopulær blandt fansene. Dieter Hecking blev fyret i oktober efter at haft trænersædet i 3½ år og ikke at have vundet i seks kampe. Han blev erstattet af den tidligere Bayern München spiller Valérien Ismaël, som blev hentet fra Wolfsburgs andethold. Efter en måned som midlertidig træner blev han fastansat, hvilket dog kun varede i knap fire måneder, hvorefter Andries Jonker blev træner sæsonen ud og stadig er det i den kommende sæson.

Sidst men ikke mindst, var der Julian Draxler, som kom til klubben med store forhåbninger, men måtte forlade klubben til fordel for PSG i vinterens transfervindue. Han kom til med forhåbningen om at spille Champions League i en topklub, men forlod en klub på vej mod bunden. Draxler lagde ikke skjul på at han gerne ville væk, hvilket førte til at han blev buh’et ud af klubbens fans.

Transfers:

Wolfsburg har fået ryddet en smule ud i truppen og fået bragt nyt ungt energi i holdet. Den mest bemærkelsesværdige afgang må være Ricardo Rodriguez, der er taget til storsatsende AC Milan for €18 millioner euro. Derudover har man sagt farvel til Luiz Gustavo for €10 millioner euro til Marseille, mens man ikke forlængede kontrakten med Ashkan Dejagah og Diego Benaglio, som i sidste sæson blev degraderet til reservemålmand. På venstre back har man solgt Johannes Horn til FC Köln for €7 millioner euro, mens lejeaftalerne med Philipp Wollscheid og Borja Mayoral ikke er blevet fornyet.

Afgangene har givet plads til forstærkninger, hvor iøjnefaldende tilgange er forsvarsspilleren John Brooks fra Hertha BSC for €17 millioner euro og den centrale midtbanespiller Ignacio Camacho der er hentet i spanske Malaga for €15 millioner euro. Camacho kan agere direkte erstatning for Luiz Gustavo, mens man har hentet Gian-Luca Itter op fra egne række som erstatning for Horn. Klubben har ligeledes hentet tiltrængt forstærkning til angrebet, hvor 19-årige Kaylen Hinds er kommet til fra Arsenals akademi og formentlig er købt til fremtiden, mens Nany Landry Dimata er købt for €10 millioner euro i belgiske KV Oostende kan agere backup for Gomez.

Dimata er 19 år og slog i sidste sæson igennem med 14 mål i 34 kampe. Derudover har de hentet forstærkning til højre back i form af 22-årige William i brasilianske Internacional, mens de har også har hentet den 19-årige midterforsvar Ohis Felix Uduokhai fra kriseramte 1860 München og Dynamo Dredsens venstre kant Marvin Stefaniak. Samlet set har transfervinduet indbragt €35 millioner euro, mens man har brugt i omegnen af €50 millioner euro.

Styrket/svækket: Uændret

Denne sæson:

De nordtyske ulve skal bruge denne sæson på at starte forfra og skabe et fundament til fremtiden. Sidste sæson skal ud af glemmebogen, så man kan arbejde mod nye mål, hvor man tager tingene skridt for skridt og får genetableret et hold i toppen af tysk fodbold. Fundamentet og potentialet burde være til mere end endnu en kamp om nedrykning, så man skal sørge for ikke at lave en “HSV” og ikke kæmpe så konstant for klubbens overlevelse.

Klubben har mistet et par profiler, som havde brug for nye udfordringer, og de nye erstatninger skal finde sin plads i truppen. Man har hentet forstærkning på højre back der manglede bredde, så Blaszczykowski ikke skal spille på den uvante position. Derudover har man har fundet konkurrencedygtige erstatninger for Rodriquez og Gustavo i Brooks og Camacho. Det friske blod i truppen burde udmønte sig i fornyet energi i truppen, så klubben kan bevæge sig væk fra nedrykningsstregen.

Den helt store udfordring for holdet i sidste sæson var manglen på mål, så man skal sørge for at have gang i andre end kun Gomez. Hvis man kan blive mindre afhængig af Gomez mål og undgå de store og unødvendige nederlag, er der håb for en stabil sæson. Fordelen for Wolfsburg kan være, at der er flere nye hold, der deltager i de europæiske turneringer, hvilket kan give en ubekendt reaktion hos disse hold og gøre dem mere ustabile. Wolfsburg er overordnet et svært hold at vurdere, da de i sidste sæson spillede som dag og nat, men de burde og bør klare sig bedre end i den kommende Bundesliga, men det skal der hellere ikke meget til at overgå. Umiddelbart er der dog andre trupper, som synes bedre rustet til at deltage i kampen om placeringerne i toppen af tabellen.

Bud på placering: Det er altid svært at spå! men en midterplacering synes realistisk. Nummer 7-11.

Bud på idealopstilling: 4-2-3-1

Casteels – William, Brooks, Bruma, Gerhardt – Camacho, Guilavogui – Blaszczykowski, Malli, Ntep – Gomez

Hold øje med – Mario Gomez

Holdets topscorer i sidste sæson var afgørende for, at Wolfsburg fik endnu en sæson i Bundesligaen. Han plejer at være garant for to-cifrede antal mål, hvilket han har opnået i alle sine sæsoner med undtagelse af sin første sæson i Bundesligaen og hans to sæsoner i Italien. Gomez har rundet de 32 år, og spørgsmålet er om han kan lave en “Klose” og blive ved med at score mål til hans karrierestop. Bedømt ud fra seneste sæson er han fortsat en topklasse angriber, som også i næste sæson kommer til at blive en trussel for de andres forsvar. På trods af sin høje alder har han stadig en stor styrke i boksen og kommer de rigtige bolde til ham skal han nok ramme målet, så må resten være op til modstanderens målmand.

Relateret
You may also like
Optakt: Borussia Dortmund – RB Leipzig
Optakt: Hertha BSC – Schalke 04
Optakt: FC Bayern München – SC Freiburg
Optakt: Hertha BSC – FC Bayern München