bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt – Mainz: Fuld fart fremad  

Optakt – Mainz: Fuld fart fremad  

 

Sidste sæson

Nummer seks i Bundesligaen

Der er næppe meget uenighed om, at Mainz imponerede stort i sidste sæson. I første halvdel af sæsonen lå Mainz ikke til ret meget, men de fik kæmpede sig op og endte på en flot 6. plads. Det er en præstation, der især skal tilskrives målmand Loris Karius og midtbanespiller Julian Baumgartlinger, som begge gjorde en flot figur i store dele af sæsonen.

Mest imponerende er nu nok Mainz’ sejr på Allianz Arena i foråret. 2-1 på udebane mod Bayern München er i sig selv lidt af en bedrift, men det bliver lige lidt vildere af, at Mainz faktisk var det eneste hold i sidste sæson, der formåede at slå Bayern München på udebane.

Kilden til Mainz’ succes skal formentlig findes hos træner Martin Schmidt. Han stiller rigtig høje krav til sit hold, sætter stor pris på højt pres, og så kan han lide, at spillerne løber. Meget. Det er benhårdt at spille for hr. Schmidt, men helt ærligt: Når det ender med en 6. plads, kan man næsten ikke sige manden imod.

Transfers

Jeg fik nævnt både Karius og Baumgartlinger som nøglepersoner hos Mainz i sidste sæson. Ironisk nok er begge spillere væk. Baumgartlinger er skiftet til Bayer Leverkusen, mens Karius nu slår sine folder i Liverpool. Sidstnævnte skifte kan blive rigtig spændende. Liverpools målmandspost har ikke just været godt besat de senere år, så det kan ikke udelukkes, at Karius kan manifestere sig på en af europæisk fodbolds helt store scener.

På indkøbsfronten har Mainz fået flere spillere ind. Og dog. For to af deres vigtigste indkøb er faktisk spillere, som allerede i sidste sæson var på lån i Mainz. Først og fremmest er der Jhon Córdoba, som Mainz har hentet i Granada. Han scorede ikke vanvittigt mange mål i sidste sæson, men han er stadig ung, og der må være mere at hente i ham.

Christian Clemens gjorde allerede sidste sæson en god figur i Mainz, hvor han var på lån fra Schalke. Det er udmundet i en fast kontrakt, og det bliver spændende at se, om Clemens igen i den kommende sæson kan blive en vigtig brik på Mainz’ højrefløj.

Sidst, men bestemt ikke mindst, har Mainz hentet danske Jonas Lössl i Guingamp. Det ser ud til, at Lössl er en direkte erstatning for Karius, og sådan som Lössl har gjort det i først FC Midtjylland og siden Guingamp, kan han meget vel vise sig at blive meget interessant at følge.

Styrket/svækket

Uændret

Denne sæson

Om Mainz kan imponere igen i den kommende sæson er meget svært at sige. Der er flere ting, der peger på, at de kan få svært ved at gøre det lige så godt.

Den vigtigste faktor, der taler imod Mainz’ succes, er Europa League. Med sin sjetteplads kvalificerede Mainz sig direkte til gruppespillet i Europa League. Økonomisk er det selvfølgelig rigtig godt for klubben, men det er før sket, at små klubber har knækket nakken på at spille europæisk fodbold.

Omvendt er det jo ikke fordi, at Mainz er kommet ud af sommerferien som et svagere hold. De spillere, der er væk – Karius og Baumgartlinger især – er blevet erstattet. Hvis bare de nye spillere på holdet kan falde godt til, er der ingen god grund til, at Mainz ikke også kan levere en god sæson nu.

Bud på placering

8-12

Bud på idealopstilling

4-2-3-1

Lössl

Donati – Bungert – Bell – Bussmann

Latza – Gbamin

Clemens – Malli – Samperio

Córdoba

Hold øje med – Jonas Lössl

Han har i mange år været en af de bedste danske målmænd. Om han ligefrem står klar i kulissen, når Kasper Schmeichel engang takker af på landsholdet, er svært at sige, men der er ingen tvivl om, at Jonas Lössl skal tages seriøst.

Det skal han ikke mindst i kraft af sit skifte til Mainz. En ting er at spille i Guingamp i den bedste franske liga. Det er som sådan stort nok, men Mainz og Bundesligaen er lige lidt større. Pludselig kan han vise sig frem i en af Europas tre største ligaer og samtidig spille Europa League-bold.

Karius’ sko er store, men Lössl er en god mand – mon ikke han kan fylde dem ud?

(Foto: philmensch, flickr)