bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Borussia Dortmund > Optakt: Juventus – Dortmund: Et historisk opgør

Optakt: Juventus – Dortmund: Et historisk opgør

Det er en gentagelse af finalen fra 1997, når Juventus og Dortmund i aften tørner sammen i det første opgør i 1/8-finalen i Champions League. Vi er klar med en grundig optakt og et indblik i Dortmunds muligheder for avancement, og så har vi også fået vores italienske venner fra Forzaitalia til at se på Juventus styrker og svagheder.

Med 13 point for seks gruppekampe og en målscore på 14-4 toppede Dortmund gruppe D foran Arsenal, Anderlecht og Galatasaray med præstationer, der stod i skarp kontrast til de hjemlige ditto, der lod mægtige BVB overvintre under nedrykningsstregen.

Med uafgjort ude mod Bayer Leverkusen og et nederlag hjemme mod Augsburg i de to første ligakampe i foråret så det ud til at Dortmunds nedtur skulle fortsætte i 2015, men forlængelsen med Marco Reus og tre sejre i træk har atter indgydet optimisme hos Klopps tropper.

Til kampen mod Juventus kommer Dortmund dog på forårets hidtil største udfordring, og det bliver en udfordring de skal forsøge at overkomme uden Kevin Kampl. Kantspilleren har udover muskulære problemer også været influenza ramt i så alvorlig en tilstand, at han tæt på kollapsede i flyet på vej mod Torino. Han måtte tranporteres ud af lufthavnen i en kørestol og med en trøje over hovedet. Umiddelbart ikke den bedste optakt til kampen, men måske det kan være held i uheld for Dortmund, at Kampl må sidde ude. Selvom han har gjort det fornuftigt i Bundesligaen, så har han ikke den internationale erfaring, som Kuba har, og Dortmund virker som et hold i bedre defensiv balance, når Kuba spiller foran Piszczek i højre siden.

Gentagelse af finalen fra 1997

Udover at være det på forhånd måske mest jævnbyrdige opgør i 1/8-finalen, så er Juventus-Dortmund også en historisk dyst. De to hold har godt nok ikke mødte hinanden i knap atten år, men i 90’erne dannede de to hold ramme om en række store kampe. Bedst huskes (i hvertfald set fra Dortmunds perspektiv) finalen i Champions League i 1997, hvor BVB trods rollen som undertippet besejrede Den gamle Dame med 3-1 på to scoringer af Karl-Heinz Riedle og en enkelt af Lars Ricken. En pudsig notits er, at Karl-Heinz Riedle i kraft af sin titel som ambassadør for dette års Champions League finale var manden, der trak papirlapperne med Juventus og Dortmund op af bowlen.

I Juventus husker de nok bedre finalen i Europa Cuppen i 1993, hvor de over to kampe vandt med samlet 6-1. Ved den lejlighed havde italienerne Andy Möller, Jürgen Kohler og Julio Cesar på holdet. Tre spillere der alle skiftede til Dortmund senere.

Året efter trak Juventus igen det længste strå, da de i samme turnering besejrede Dortmund med samlet 4-3 i semifinalen. Alle Dortmunds mål blev i øvrigt scoret af tidligere Juventus-spillere.

Endelig så mødtes de to mandskaber også i gruppespillet i 1996, hvor de begge vandt en enkelt kamp.

Hvilket Dortmund kommer til Torino?

Trods de tre ligasejre (over Mainz, Freiburg og Stuttgart, forstås) vokser træerne ikke ind i himlen for Dortmund og krisesituationen er langt fra overstået. Det bliver derfor interessant at se, hvilket Dortmund-hold der møder op mod Juventus. Over hele sæsonen har der været en mærkbar forskel i præstationerne og spillet alt afhængigt af, om man har spillet i Bundesligaen eller i Champions League.

Forklaringerne på forskelligheden har været mange: er det et tegn på at de tyske hold har luret Dortmund? Er man i større grad i en underdog-rolle i Europa? Får man mere plads på banen? Eller er man bare sat mere op til de europæiske kampe?

Et kig i tallene kan hjælpe med at forstå forskellen. I Bundesligaen har man gennemsnitligt været i boldbesiddelse 55% af tiden, mens det tal for Champions League er på 52%. Det betyder næppe så meget, men med en afleveringssucces på 82% i CL-regi kontra 76% i ligaen betyder det, at kvaliteten af Dortmunds boldbesiddelse har været bedre i Europa. Man er i stand til at skabe nogenlunde lige mange chancer (17 skud på mål i ligaen, 16 i CL), men i ligaen har man kun kunne omsætte 6% til mål mens dét tal i CL er helt oppe på 14%. Især interessant er det, at man i 21 ligakampe kun har scoret tre gange på omstillinger mens man i seks CL-gruppekampe allerede har scoret fire gange på kontrachancer.

Spørgsmål et er så, om Dortmund kan få lov til at spille på sine styrker mod Juventus? Startende på fremmed græs vil vi formentlig se et tysk hold, der står lidt længere tilbage og spiller en anelse mere afventende end det er i tilfældet i Bundesligaen. Igen og igen er man kommet bagud i den hjemlige liga og har skulle jagte en udligning, det vil man for alt i verden undgå mod et velorganiseret italiensk mandskab. Kan de hurtige folk som Reus og Aubameyang iscenesættes – og kan man minimere de personlige fejl i defensiven – er det bestemt muligt for Dortmund at få noget med hjem fra Torino.Spændene bliver det også at se, hvordan Dortmund vil forsøge at stække Juventus centrale midtbane med Marchisio og ike mindst Pirlo og Pogba. Sahin har gjort det fornuftigt i de sidste par kampe, men når han spiller ved siden af Gündogan på den centrale midtbane, mangler Dortmund noget nærkampsstyrke. En Bender i kampform vil formentlig have startet i Torino, men da han først lige er kommet tilbage fra skade, må han nok tage plads på bænken til at begynde med.

Bud på startopstilling: Weidenfeller – Piszczek, Hummels, Subotic/Sokratis, Schmelzer – Sahin, Gündogan – Kuba, Kagawa, Reus – Aubameyang

Læs mere om Dortmunds finaletriumf i vores portræt af Ottmar Hitzfeld
Del 1
Del2
Optakt leveret af Forzaitalia 

Juventus startede dette års Champions League med en pligtsejr på 2-0 over Malmø hjemme i Torino, men efterfølgende led de to nederlag på udebane til henholdsvis Atletico Madrid og Olympiakos. En sejr i det omvendte opgør mod Olympiakos var derfor en nødvendighed, hvis Juventus skulle gøre sig forhåbninger om videre avancement.
Pirlo bragte først Juventus på sejrkurs, men med to mål i henholdvis det 24. og 61. minut, så var grækerne pludselig foran 2-1.

Llorente fik en gylden mulighed for at udligne, da han modtog en perleaflevering fra Pirlo. Hans forsøg ramte desværre stolpen, men som en ægte flipper-maskine, så ping-pongede bolden sig fra stolpen ind på keeper Robertos ben, og dernæst ind i kassen – 2-2!
Minuttet efter afgjorde Pogba kampen til slutresultat 3-2, da han i vanlig stil, hamrede den ind i kassen lige udenfor feltet.

Vedrørende Pirlo så er flere eksperter af den overbevisning, at han er hjertet i Juventus’ korpus, og hvis man skal slå dem, så skal man lukke Pirlo ned. Jeg er ikke uenig i dette , men når det er sagt, så har Juventus også mange andre tangenter at spille på. I denne sæson har Paul Poga blandt andet stået for seks mål i ligaen og lavet tre assists. I støvlelandet er han på alles læber, og Beppe Marotta er ikke bleg for at give franskmanden et prisskilt i omegnen af en halv millard kroner.

I de sidste to kampe mod Malmø og Atletico Madrid blev det til 4 point, da Juventus slog svenskerne 2-0 og spillede 1-1 mod de spanske mestre. ”Den Gamle Dame” sluttede dermed af med 10 point i gruppe A, og fik sikret sig den vigtige 2. plads.
Juventus formåede kun at score syv mål i deres seks Champions League-kampe, men lukkede til gengæld kun fire ind. Netop den defensive tilgang er noget Allegri praktiserer. Forleden dag blev den tidligere Milan-træner hængt ud i de tyske medier, da han havde udtalt, at det primære fokus var ikke at lukke nogle mål ind på tirsdag. Allegri uddybede dog sin udtalelse og sagde, at selvfølgelig skulle de frem og score mål, men at han naturligvis foretrak 0-0 fremfor 1-1.

”I bianconeri” er det eneste tilbageværende italienske hold i Champions League. Roma røg som bekendt ud, da de blev 3’er i ”dødens gruppe”, og Napoli klarede aldrig deres Champions League-kvalifikation.
For et par år siden mistede Italien deres 3. og sidste direkte kvalifikationsplads til Champions League, så det er ekstremt vigtigt, at Juventus går videre, og får hentet nogle point hjem på den konto også.
Jeg tror på, at Juventus kan slå et kriseramt Dortmund-mandskab, men det bliver bestemt to svære kampe. Jeg husker eksempelvis hvordan, Juventus i sidste års udgave af Champions League var helt fra den. De klarede aldrig videre avancement fra gruppespillet, selvom de havde overkommelige modstandere i form FCK og Galatasaray. Derimod var de fuldstændig overlegne i den hjemlige liga, og sprang alle rekorder, da de vandt ”scudetto’en” med hele 102 point. Jeg håber inderligt, at Juventus kan få vendt den negative stime af dårligt-spillede europæiske kampe fra italienske hold.

Bud på startopstilling:
Buffon; Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra; Pogba, Pirlo, Marchisio; Vidal; Tevez, Morata

Læs meget mere om italiensk fodbold hos Forzaitalia

You may also like
Hannover, optakt, højdepunkter
Optakt til runde 29 i 2. Bundesliga: Derby i Niedersachsen!
HSV, Optakt, 2. Bundesliga 2021/22
Optakt til runde 28 i 2. Bundesliga: “En storkamp fra 80’erne”
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
HSV, Hamburger SV, Nur der HSV
Optakt til runde 26 i 2. Bundesliga: St. Pauli på vej mod oprykning og Baumgart som en moderne Churchill