bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt: Borussia Dortmund – Schalke 04: Det 99. Revierderby i Bundesligaen

Optakt: Borussia Dortmund – Schalke 04: Det 99. Revierderby i Bundesligaen

Optakt, BVB, Borussia Dortmund, spilletidspunkter

Efter en sæson uden er det endelig tid igen: Die Mutter aller Derbys er tilbage, når Dortmund og Schalke 04 mødes i syvende spillerunde i Bundesligaen. Dortmund har vundet de seneste tre indbyrdes opgør – endda i overbevisende stil – men alt kan ske i et derby, hvor Schalke dog ikke regnes de store chancer.

 

Kampfakta

Spillested: Signal-Iduna-Park, Dortmund
Kamptidspunkt: Lørdag, kl. 15.30
TV: See og Viaplay

 

Dortmund

 

Et Revierderby er altid noget særligt, og denne gang er ingen undtagelse. Lørdagens opgør er således det første Revierderby siden 20/21-sæsonen, hvor Dortmund vandt med overbevisende 4-0. Men tager vi et kig i historiebøgerne, så er det faktisk forbavsende tætte kampe, som de to ærkerivaler har spillet.

I alt er der spillet 106 Revierderbys, hvoraf Dortmund har vundet 38 kampe, Schalke har vundet 36 kampe, mens 32 kampe er endt uden en vinder. I lørdagens 107. udgave, som er den 99. udgave i Bundesliga-sammenhæng, er det BVB, der er storfavorit af flere indlysende årsager.

BVB tabte godt nok et skridt i toppen i den seneste spillerunde, da Marco Rose fik revanche mod sin tidligere klub med RB Leipzig, som vandt med hele 3-0 over Dortmund. Derudover blev det til et nederlag, dog et lidt mere forventet et af slagsen, da Manchester City vandt 2-1 i Champions League i midtugen. Dortmund gjorde dog en god figur på Etihad Stadium, hvor Jude Bellingham også bragte BVB foran, og de tyske gæster havde flere gode muligheder for at udbygge føringen.

Men Dortmund ved bedre end nogen andre, at når Erling Haaland er på holdkortet, så kan alt ske. Og netop Haaland sørgede også for Citys sejrsmål kort før tid med et vildt, vanvittigt og akrobatisk mål ved bagerste stolpe.

Dortmund kunne alligevel tage fra Manchester med oprejst pande, selvom det endte med et nederlag. Men Edin Terzic’ mandskab har brug for at slå tilbage i Bundesliga-sammenhæng efter det tunge nederlag til Leipzig, og hvilken bedre måde at gøre det på end mod Schalke 04.

Læs mere om rivaliteten mellem de to klubber her

Et Revierderby er altid noget specielt, især fordi det er to klubber, der begge er arbejderklubber, vil gøre alt for at give lidt tilbage til deres fans.

Og der har Dortmunds fans haft mest at juble over de senere år. De tre seneste opgør mod Schalke er nemlig endt hhv. 4-0, 3-0 og 4-0, hvilket også placerer favoritværdigheden hos die Schwarzgelben denne lørdag.

Ydermere har Edin Terzic igen Thorgan Hazard til rådighed, ligesom både Malen og Adeyemi fik spilletid i midtugen, hvilket bringer flere offensive kort i spil. Til gengæld må BVB se bort fra Schlotterbeck, som også sad ude til at begynde med grundet rygproblemer mod Manchester City. Foruden midtstopperen er Bynoe-Gittens, Dahoud, Kobel og Morey også ude af truppen med skader.

 

Schalke 04

Schalke har lagt fornuftigt fra land i dette års Bundesliga, hvor det kun er blevet til to nederlag i de første seks kampe. Til gengæld er det så også kun blevet til en enkelt sejr, og den kom i den seneste spillerunde hjemme mod Bochum, der står noteret for nul point. Derudover er det blevet til tre uafgjorte resultater, og den matematikstærke læser vil dermed kunne regne ud, at Schalke står noteret for seks point i seks kampe.

Det må siges at være godkendt for et oprykkerhold, men der er ikke langt fra top til bund, når man ligger i midterfeltet, som Schalke pt. gør. Et nederlag i lørdagens Reviererby kan bringe holdet ned på en af de nederste pladser, mens en sejr omvendt vil kunne give lidt mere luft.

En sejr ser dog på papiret svær ud, og klicheen med at alt kan ske i et derby, skal Schalke forsøge at udnytte til deres fordel. De har før været underdogs – og taget de tre point med hjem i den korte bustur, som de senest gjorde i 2019.

Generelt er Dortmund mod Schalke altid garant for masser af mål, og hvis vi ser tilbage på de seneste otte kampe, er der scoret intet mindre end 30 mål, hvor Dortmund dog står noteret for størstedelen af dem.

Men hvor der hos BVB er flere spillere, som har erfaringer med et Revierderby, så er sagen en helt anden for Schalke-spillere. For hos Frank Kramers mandskab er der ingen spillere i den potentielle startopstilling, der tidligere har spillet et Revierderby.

Det kan både være godt og skidt.

For på den ene side kan de gå ud og gribe kampen an som enhver anden, men på den anden side er der også en risiko for, at de 11 startende hos Schalke bliver blæst bagover af et propfyldt Signal-Iduna-Park, der vil gøre alt for at få en Derbysieg. Det samme vil Schalkes trofaste fans i modsatte ende.

Schalkes fans kommer dog til at kigge langt efter midterforsvar Marcin Kaminski, der er skadet, hvilket betyder, at det igen bliver Maya Yoshida og Liverpool-lejesvenden Sepp van den Bergh, der skal være ankeret i Schalke-defensiven.

 

Karantæner

BVB: Ingen
Schalke: Ingen

 

Bud på startopstillinger

BVB: Meyer – Wolf, Hummels, Schlotterbeck, Guerreiro – Bellingham, Özcan – Reyna, Reus (c), Brandt – Modeste
Schalke: Schwolow – Matriciani, van den Berg, Yoshida, Ouwejan – Flick, Krauß, Zalazar – Drexler, Terodde (c), Bülter

 

Vidste du, at..:

Dortmund ikke har vundet fire derbies i træk siden 1960´erne, men en sejr i lørdagens duel vil sikre netop det?

 

Dom:

De seneste tre Revierderbys er det kun Dortmund, der er kommet på tavlen, og det kan godt blive tilfældet igen. Vi tror dog på, at Schalke nok skal kunne score, men når alt kommer til alt, må BVB være for stor en mundfuld i øjeblikket. 3-1 til BVB.

Få spiltips til Bundesligaen hos SpilXperten

You may also like
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 17 – Was Erlaube Bayern?
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 30 i 2. Bundesliga: Er St. Pauli gået i stå og Nordderby i Hamburg
Hannover, optakt, højdepunkter
Optakt til runde 29 i 2. Bundesliga: Derby i Niedersachsen!