bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Borussia Dortmund > Optakt – Borussia Dortmund: Ingen angriber, men potent offensiv

Optakt – Borussia Dortmund: Ingen angriber, men potent offensiv

Sidste sæson:

Nummer 4 i Bundesligaen

Det begyndte ekstremt lovende med offensiv fodbold, et defensivt bolværk og masser af point. Efter syv runder var de stadig ubesejrede og førte ligaen med fem point ned til Bayern München. Peter Bosz lignede et geni, men da modstanderne fik læst Dortmund (og det var ikke svært), blev de løbet over ende. Både i Bundesligaen og i Champions League, hvor det kun var en bedre målscore, der gjorde, at to point var nok til trods alt at komme videre i Europa League.
Det høje genpres fungerede ingenlunde, og 4-4 kampen mod Schalke i derbyet viste, at holdet manglede ledere og rygrad foruden et decideret taktisk koncept. Efter et nederlag til Werder Bremen hjemme fik Peter Bosz sparket, og i et forsøg på at redde sæsonen gik Zorc og Watzke i en anden retning og ansatte hollænderens diametrale modsætning i Peter Stöger. Den fyrede Köln-træner skulle skabe struktur og sørge for færre indkasserede mål. Det lykkedes, men offensivt blev det aldrig nogen fest at følge Dortmund i foråret, hvor en tilbagevendt Marco Reus trods alt fik reddet Champions pladsen hjem på et hængende hår. Topscorer Pierre-Emerick Aubameyang blev i vinters sendt til Arsenal efter flere disciplinære problemer, og selvom lejesvenden Michy Batshuayi gjorde det ganske fornuftigt, så manglede de sort-gule offensiv kvalitet i foråret. I pokalen blev det til et forholdsvist hurtigt exit til Bayern München, og generelt set blev 2017/18-sæsonen ekstremt skuffende for Dortmund, der fik brugt en masse spillere, men som især i foråret var ved at smide flere års hårdt arbejde ud ad vinduet med en selvdestruktiv stil. På den positive side skal det dog nævnes, at Jadon Sancho fik et mindre gennembrud, ligesom Mario Götze til tider glimtede efter sin lange skadespause.

Transfers:

For anden sæson i træk er der skiftet ud på trænerposten, hvor vikaren Peter Stöger, nu er blevet afløst af schweiziske Lucien Favre. Den 60-årige træner har fået en to-årig kontrakt, og han skal igen gøre Dortmund til førsteudfordrer til Bayern München. Til at opnå den målsætning har holdet forstærket sig med Abdou Diallo, der kommer til fra Mainz. Den unge franske forsvarsspiller skal skabe stabilitet i defensiven og være med til at bygge spillet op i højere grad end Sokratis, der nu er skiftet til Arsenal, gjorde det.

Selvom det primært er på angriberposten, at Dortmund fortsat mangler saft og kraft, så er det på midten, at vi ser to af de største handler. Både Thomas Delaney og Axel Witsel er købt ind som ledere på et hold, der tydeligvis manglede fight og vilje i sidste sæson.

Frankfurts Marius Wolf er kommet til for 5 millioner euro, og selvom han nok primært er tiltænkt en rolle på kanten, så kan han også spille wingback, hvis Lucien Favre væger at spille med tre i bagkæden.

I målet er kampen om pladsen mellem stængerne intensiveret, efter Marvin Hitz er hentet til. Den schweiziske målvogter kommer til at give sin landsmand Roman Bürki mere modstand, end Roman Weidenfeller, der nu er stoppet, gjorde det.

Achraf Hakimi er lejet for de næste to år hos Real Madrid, mens Dzenis Burnic og danske Jacob Bruun Larsen er vendt tilbage efter deres lejeophold med VfB Stuttgart.

Udover Sokratis har Dortmund skilt sig af med yderligere et par markante navne. Andriy Yarmolenko var ønskespilleren i sidste sæson som afløseren for Dembélé, men blev aldrig den store succes, og han er nu at finde i West Ham.

Mikel Merino er nu officielt fortid i klubben efter at have været i Newcastle i sidste sæson, mens Gonzalo Castro er skiftet til Stuttgart, da udsigten til spilletid i Dortmund var begrænset.

Rekordindkøbet André Schürrle er sendt på leje hos Fulham, mens Weltmeister Erik Durm er skiftet transferfrit til Huddersfield. Felix Passlack er nu på leje hos Norwich, mens Michy Batshuayi er tilbage i Chelsea efter endt lejemål.

Styrket/Svækket:

Styrket

Denne sæson:

Watzke vil ikke presse Lucien Favre for meget og taler igen, igen om en sæson, hvor man skal finde sig selv, men tilbage står, at Dortmund har holdet til at angribe Bayern. I hvert fald på ti af positionerne. For selvom Maximilian Philipp er en ganske fin angriber, og både Marco Reus og Mario Götze tidligere har spillet på toppen, så mangler Dortmund fortsat en topangriber. Alexander Isak er eneste rendyrkede angriber i truppen, men svenskeren er fortsat for klejn og uerfaren til at kunne gøre sig gældende over en hel sæson.
Lucien Favre har eksperimenteret lidt med diverse opstillinger i optakten, men umiddelbart virker 4-1-4-1 formationen til at være den, der har vundet mest indpas. Resultaterne i venskabskampene, og måske vigtigere, selve spillet, har været opløftende. Boldomgangen virker til at være blevet hurtigere, kombinationerne flyder bedre, og individualisterne får mere plads at udfolde sig på, end tilfældet var det under Stöger.

Individualister er der i det hele taget nok af, særligt på kanterne, hvor kunsten for Favre bliver at rotere sine spillere, uden at det går ud over rytmen. På midten af banen må både Witsel og Delaney være i plads til en startplads, men den tidligere Gladbach-spiller Mahmoud Dahoud virker også til at være tiltænkt en større rolle i denne sæson.

Rent defensivt bliver det også spændende at følge, om Diallo og Akanji trods begrænset Bundesligaerfaring kan skabe en defensiv base, som Dortmund har sukket efter siden afgangen af Mats Hummels.

Bud på placering: 1-5

 

Bud på idealopstilling: 4-1-4-1

Bürki – Piszczek, Diallo, Akanji, Schmelzer – Witsel – Dahoud, Götze, Reus, Pulisic – Philipp

Hold øje med – Mahmoud Dahoud

Det var bestemt ikke alt, der lykkedes for Dahoud i hans første sæson hos Dortmund, men han var en af få, hvor man om ikke andet sad med en fornemmelse af, at han trods alt havde ideer, når han modtog bolden. Har fået godt med spilletid under Favre, der kender ham fra deres tid i Gladbach, og han kan få den samme rolle som Gündogan havde, hvis eller han får tilliden. Lidt afhængig af formation og modstander kan han ligge som dobbelt sekser, selvom han ideelt set er otter. Det kan sagtens blive det store gennembrud for den unge tysker i denne sæson.

Drømmer du om en tur til Dortmund for at se Thomas Delaney tørne ud foran den gule mur, så se her, hvordan du får billetter til Borussia Dortmunds kampe

You may also like
Bundesligamanager, holdet.dk, Golden Boy 2022
22 Bundesliga-spillere nomineret til Golden Boy 2022
Optakt, Borussia Dortmund, fodboldrejse, spilletidspunkter, sæsonkort
Optakt: Borussia Dortmund – Hertha BSC – Redder Magath Hertha fra Relegation, når Erling Haaland takker af?
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund: Bayern kan sikre sig mesterskabet i Der Klassiker
Optakt, VfB Stuttgart
Optakt: Stuttgart – Borussia Dortmund: Visner Rosen mod Stuttgart?