bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Diverse > Hamburg SV og VfL Wolfsburg – Tidligere tiders storklubber i forfald

Hamburg SV og VfL Wolfsburg – Tidligere tiders storklubber i forfald

Wolfsburg og Hamburg er blandt de klubber i Tyskland, som har nogle af de stærkeste økonomiske ressourcer i ryggen, alligevel har de to klubber nu i længere tid ligget og rodet rundt i den nedre halvdel af Bundesligaen. Hvad skyldes denne nedtur, og hvordan kan den forklares?

 

Udviklingen i HSV

Hamburgs årelange nedtur er på ingen måde kommet som nogen overraskelse. I de seneste syv sæsoner har HSV sluttet sæsonen af helt nede i bunden af tabellen. To gange måtte de kæmpe for at overleve i Bundesligaen. I 2012/13 sæsonen sluttede de som nummer 7, og i 2015/16 blev det til en 10. plads. Selv disse placeringer er mildt sagt middelmådige, og det er ikke just gået klubben bedre siden da.

Nu er klubben så for første gang gledet ned i 2. Bundesliga, til stor fortvivlelse for klubbens store fanbase. Det er aldrig sket siden Bundesligaen blev etableret tilbage i 1963. Man glemmer næsten helt hvor meget success Hamburg SV havde i perioden 2003 til 2011. Dengang blev det altid mindst til en 8. plads, og hele 4 gange opnåede klubben en top 5-placering.

De mange træner rotationer samt spiller udskiftninger har heller ikke hjulpet Hamburg med at opnå kontinuitet i deres spil. Frank Arnesen var træner for klubben i en overgangsperiode på 6 dage, og er den eneste træner i klubbens historie som er noteret for at have vundet 100 % af sine kampe. Han spillede og vandt en enkelt kamp for Hamburg SV tilbage i 2011. Efter Arnesens korte træner periode fulgte en relativt stabil tid under ledelse af Thorsten Fink. I denne periode opnåede Hamburg den føromtalte placering som nummer 7. Derefter gik det hastigt den forkerte vej, og en årrække med uro på trænerbænken og på direktionsgangene endte altså i år med at sende Hamburg SV ned i 2. Bundesliga.

 

Udviklingen i VfL

Den traditionsrige klub fra folkevognens hjemby er gået samme vej som Hamburg de seneste år. Ulvene fra Wolfsburg måtte kæmpe om overlevelse i 2 sæsoner (blandt andet en overlevelseskamp mod Hamburg for 3 år siden). Wolfsburgs nedtur kom dog noget hurtigere og mere overraskende end hos Hamburg. End ikke de tyske sportwetten firmaer havde forudset Wolfsburgs nedtur.

For blot 3 år siden endte klubben på en 8. plads, men i de seneste 2 sæsoner har de afsluttet sæsonen helt nede i bunden. Klubbens nedtur startede helt konkret efter at tidligere chef træner Dieter Hecking fik en skidt start på sæsonen 2016/17. Han blev fyret, og siden da har ulvene ikke rigtig formået at rejse sig. Siden dengang har Wolfsburg haft 3 forskellige trænere, som alle kun har fået et halvt år på posten.

Wolfsburgs nedtur kan dog ikke tilskrives økonomiske udfordringer. De har altid haft deres hovedsponsor Volkswagen i ryggen, og med de sportslige succeser på banen for ikke så mange år siden, var der et stort rådighedsbeløb i klubben. Faktisk havde de den 4. bedste økonomi i hele Bundesligaen. Bruttoværdien af Wolfsburgs trup før denne sæson lå på svimlende 134 millioner euro. Penge har altså aldrig været et problem i Wolfsburg, så hvad skyldes de svigtende resultater på banen?

 

Aktuelle problemer og langsigtede løsninger

En af de ting som Wolfsburg og Hamburg har til fælles, er en mangel på rutine og kontinuitet i deres trup og trænerstab. En ny træner kommer ofte med en ny spillestil, en ny filosofi og et nyt sæt taktikker som hele holdet skal vænne sig til. Denne transition kan i mange tilfælde tage måneder at indføre, men det kan ofte være svært at forklare overfor pengemændene samt overfor direktionen, som vil se resultater jetzt.

Hvad er så løsningen på de to storklubbers tiltagende problemer? Et af de mest iøjnefaldende svar er, at man bør satse på langsigtet videreførelse af de elementer som har gjort Hamburg SV og VfL Wolfsburg til storklubber, nemlig disciplin, rutine, sammenhold og ikke mindst tålmodighed.

Resultater tager tålmodighed at opbygge. At udskifte en træner efter 6 måneder er ikke et udtryk for tålmodighed. En ny filosofi og taktisk tilgang tager ligeledes tid at opbygge. De to storklubber er allerede nede og skrabe bunden. Lad os nu vælge et par trænere som har en langsigtet og disciplineret tilgang til spillet, og lad os bygge resultaterne op fra bunden igen.