I nutidens sportsverden er det nemt at glemme, at der bliver spillet fodbold udenfor London, Madrid, Barcelona, München, Paris, Manchester og de andre storbyer. Alt handler simpelthen om Balon d’Or-priser, Champions League, millionkontrakter og kæmpe transfers. I takt med at rige ejere fra hele kloden har gjort deres indtog, er fodbolden blevet forretning på højt plan. Således er sporten også blevet mere og mere finpoleret, og der bliver efterhånden kigget skævt til dem, der ikke passer ind i det fine selskab.
For nogle er dette en fodbolddrøm. For nogle er det bedste i verden at se de samme få spillere i den samme håndfuld arenaer hver eneste weekend, men ikke for alle. Der er mange, der længes tilbage til enklere tider, hvor fodbolden handlede om mere end blot penge og berømmelse. Den ånd, der gjorde fodbolden til verdens smukkeste spil, er for romantikerne ved at forsvinde hos eliten. Heldigvis kan man stadig finde den lidt væk fra de største stadions, og et af de bedste steder er den tyske 2. Bundesliga. Her bliver der hver weekend spillet god fodbold foran tusindvis af passionerede fans på legendariske stadions.
Her er der plads til at være anderledes og skille sig ud, og det har gjort ligaen til en af de foretrukne for tilhængere over hele verden. Samtidig har fansene gode rammer for at udleve deres passion, hvorfor selv folk fra fodboldens fødeland, England, nu valfarter til Tyskland for at få en smag for den autentiske fodboldstemning, som de for længst har mistet.
Som fodboldelskende dansker skylder man også sig selv at besøge Millerntor, Alte Försterei, Fritz-Walter-Stadion eller et af de andre ikoniske stadions i ligaen. Har man ikke muligheden for at tage et smut til Tyskland, kan man finde et fodbold livestream og se kampe på computeren. Uanset hvad bør man ikke snyde sig selv fra en af de mest undervurderede turneringer i verden.
Fodbold i 2. Bundesliga er nemlig noget helt specielt, og der venter her store oplevelser. Dette gælder både for feinschmeckere, hipsters og helt almindelige fodboldelskere. Der er kort sagt noget for enhver smag. I denne artikel tager vi et nærmere kig på, hvorfor netop 2. Bundesliga rummer så store oplevelser og på, hvad det er, der gør den speciel.
Store klubber og stolte traditioner
2. Bundesliga er ikke umiddelbart et navn, man forbinder med store klubber. På trods af dette finder man alligevel flere af Tysklands historiske klubber i den næstbedste række.
Den måske allerstørste klub er 1. FC Nürnberg. Der Club var Tysklands rekordmeister i over 60 år indtil, Bayern München overtog titlen i 1987. I mellem 1920 og 1968 vandt Nürnberg hele ni mesterskaber og tre pokaltitler, og klubben holder i dag hjemme på Max-Morlock-Stadion, hvor der også blev spillet VM i 2006.
Faktisk skal man ikke længere tilbage end 2007 for at finde Nürnbergs sidste titel, da de vandt pokalturneringen. Samme år sluttede de i øvrigt på sjettepladsen i Bundesligaen. Finalesejren blev sikret af Jan Kristiansen efter et legendarisk langskudsmål. Derudover havde Nürnberg også profiler som Tomas Galasek, Dominik Reinhardt og Ivan Saenko i truppen.
Den anden mastodont i rækken er 1. FC Kaiserslautern. Die roten Teufel har i alt vundet fire tyske mesterskaber, og de var en vaskeægte magtfaktor i 1990erne. De blev pokalmester i 1990 og 1996, og vandt mesterskabet så sent som i 1998. Det efterfølgende år nåede de endda kvartfinalen i Champions League.
Udover Nürnberg har Fortuna Düsseldorf, Greuther Fürth, Eintracht Braunschweig og Holstein Kiel også tidligere vundet det tyske mesterskab, imens Dynamo Dresden og FC Erzgebirge Aue tilsammen vandt 11 østtyske mesterskaber.
Med så store, og succesfulde, klubber i ligaen, er det også klart, at holdene har masser af indbyrdes historie. Dette er et andet aspekt, der giver opgørene krydderi.
Udover Nürnberg har Fortuna Düsseldort, Greuther Fürth, Eintracht Braunschweig og Holstein Kiel også tidligere vundet det tyske mesterskab, imens Dynamo Dresden og FC Erzgebirge Aue tilsammen vandt 11 østtyske mesterskaber.
Fantastiske fans
Der er altså propfyldte trofæskabe og stolte traditioner i hele ligaen, og det derfor bestemt ikke uden grund, at opbakningen fra tribunerne er i topklasse.
Overalt i ligaen finder man fyldte stadions, og i 2016/2017-sæsonen besøgte hele 6.650.993 personer de 18 2. Bundesliga stadions. I gennemsnit blev kampene besøgt af 21.735 tilskuere ifølge Worldfootball.net, hvilket er mere end for eksempel de bedste rækker i Portugal, Belgien og Rusland.
I denne sæson, hvor storklubberne VfB Stuttgart og Hannover 96 er tilbage i den bedste række, er gennemsnittet en smule lavere med 16.701. Dette ændrer dog ikke på, at stemningen stadig er i top.
Når man besøger de fyldte stadions, kan man mærke, at fansene virkelig brænder for sagen. Passionen er enorm, hvilket også kommer visuelt til udtryk. Uge efter uge bliver der disket op med farverige tifoer og fansene bløder virkelig for klubberne.
Nogle gør det endda bogstavelig talt. I 2004 kom Union Berlin i så store økonomiske vanskeligheder, at klubbens fans igangsatte ”Blød for Union”-kampagnen. Her donerede de blod til lokale hospitaler, hvorefter de gav deres indtjening til klubben.
I 2009 ofrede fansene sig endnu en gang for klubben, da godt og vel 2.500 tilhængere moderniserede Stadion an der alten Försterei. Hele 140.000 arbejdstimer blev der investeret helt friviligt, og forholdet mellem klub og fans er altså unikt. Den dag i dag står der faktisk stadig en statue foran klubbens stadion til ære for de hårdtarbejdende fans.
At Union Berlins fans er noget for sig selv har den danske målmand Jakob Busk også erfaret. Han skiftede til klubben fra FC København i 2016, og fandt sig straks til blandt de passionerede fans.
– […] Union Berlin er en helt speciel klub med en masse historie og traditioner og nogle helt vanvittigt gode fans, udtalte han til Tipsbladet nogle måneder efter skiftet.
Busk sammenlignede derudover stemningen ved Unions hjemmekampe med de danske derby-kampe mellem FC København og Brøndby IF.
I 2. Bundesliga er fansene således ikke blot forbrugere, der ukritisk forventes at købe den nyeste spillertrøje og hundedyre billetter. De er i stedet en integreret og afgørende del af klubben. Dette bliver naturligvis også forstærket af den tyske 50+1-regel, der sikrer fansene medbestemmelse i klubbens drift.
Masser af drama og god fodbold
En ting er dog aktionerne udenfor banen, noget andet er selve fodboldspillet. Også her leverer 2. Bundesliga underholdning i topklasse.
De fyldte stadions kombineret med en fornuftig TV-aftale har sikret klubberne et godt indtjeningsgrundlag. Derfor har selv de mindre klubber råd til at bruge pæne beløb på dygtige spillere fra hele verden. For eksempel hentede Ingolstadt 04 spillere for næsten fem millioner euro i sommer.
Derudover er det en meget ligeværdig turnering, hvor der er ikke er langt fra top til bund. En enkelt sejr kan således rykke et hold flere positioner opad i tabellen, imens et nederlag kan være katastrofalt. Ved vinterpausen, lige over halvvejs inde i sæsonen, er det således blot 12 point, der adskiller Heidenheim på 15. pladsen og Fortuna Düsseldort på førstepladsen.
I disse dage er en af profilerne i 2. Bundesliga den tidligere Randers FC-angriber Michael Ishak. Den 24-årige svensker har lavet 12 mål i de første 18 kampe, og han er derfor topscorer i ligaen. På trods af Ishaks mange mål ligger Nürnberg dog stadig kun på ligaens tredjeplads. Alt andet end en oprykning vil være en stor skuffelse for storklubben, men det er som altid et tæt felt.
I den anden ende af tabellen finder man Kaiserslautern. Den detroniserede storklub vandt blot to kampe i efteråret, hvor det også kun blev til sølle 14 mål. Kaiserslautern er derfor under hårdt pres inden foråret, da de er i akut fare for at måte forlade 2. Bundesliga for første gang nogensinde.