bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Dayot Upamecano: Med raketfart mod stjernerne

Dayot Upamecano: Med raketfart mod stjernerne

Til sommer forlader Dayot Upamecano RB Leipzig, da han har skrevet kontrakt med Bayern München frem til 2026. I sin ungdom var franskmanden dog ikke et stort talent, men siden da har han med lynets hast spillet sig hele vejen til toppen af europæisk fodbold.

Historien kender vi alle sammen. Talentfuld spiller skifter til tysk fodbold, han imponerer stort for sit hold og skifter sidenhen til Bayern München. Die Rekordmeister henter de bedste spillere i Bundesligaen, og Dayot Upamencano var nu endt på den hylde, som gjorde ham attraktiv for giganterne fra Bayern.

Skiftet til de tyske mestre er dog gået rigtig stærkt for Upamecano. VI skal nemlig ikke så lang tid tilbage i tiden, før VI havde med en ung franskmand at gøre, der ikke var bygget til europæisk topfodbold.

Dayot Upamecanos vej til verdenstoppen har ikke været som de flestes, da han i raketfart har taget springet fra de franske lavere divisioner til at skulle repræsentere Bayern München.

Her kan i læse om, hvordan en genert fransk knægt tog turen til Østrig og sidenhen udviklede sig til et af Europas største forsvarstalenter.

Ikke det naturlige talent

Som så mange andre fodboldspillere var det på gaden, at Upamecano blev forelsket i sporten og først begyndte at sparke til bolden. I gaderne i Évreux i det nordlige Frankrig var Upamecano altid at finde på diverse fodboldbaner, hvor han brugte alt sin fritid.

I 2009 blev han indlemmet i byens fodboldklub, Évreux FC 27, men det var umiddelbart ikke en kommende storspiller, der nu var kommet til klubben, faktisk langt fra. I en alder af 11 år var Upamencano nemlig ikke en spiller, der havde det store talent.

Han var da en dygtig fodboldspiller, men de kvaliteter han har i dag, blev først grundlagt, efter han skiftede til Évreux FC 27. Det udtalte hans tidligere træner, Romaric Butel, til Bundesliga.com

Han var ikke et naturligt talent. De evner, som han har nu, var der ikke, da han kom til os. Han har arbejdet hårdt og lyttet. Han arbejdede endda med os efter træningerne, hvor vi trænede hans boldkontrol, hurtighed og taktiske elementer af spillet. Det var sådan, han kom efter sit oprindelige niveau, fortalte Romaric Butel.

Og den store udvikling hos Évreux FC 27 gav pote, da han i 2013 blev hentet til Valenciennes FC’s ungdomshold. Her fortsatte Upamecano sin imponerende udvikling, hvor han nu også kom ind omkring de franske ungdomslandshold.

I 2015 blev det også til en udtalelse til det franske U17-landshold, da Upamecano blandt andet “elskede at forsvare og tage bolden fra modstanderne” ifølge ungdomslandstræneren Jean-Claude Giuntini.

Det gav også fuld gevinst i 2015, da Frankrig, med en storspillende Upamecano, blev U17-europamestre. Upamecano havde været i en klasse for sig selv, og det betød samtidig, at han i løbet af kort tid nu var kommet på radaren hos storklubberne rundt i Europa, uden han overhovedet havde fået seniordebut for Valenciennes.

Jagtet af alle de store

Dayot Upamecano stod efter EM-triumfen i en situation, hvor han selv kunne vælge, hvem han skulle skifte til. Bayern München, Juventus, Arsenal og Manchester United var blandt andet ude efter forsvarstalentet, men trods den store interesse blev det Red Bull-koncernen, der trak det længste strå.

Det skyldes især Ralf Rangnicks taleevner, da han fik overbevist Upamecano om, at RB Salzburg ville være det perfekte valg for den unge franskmand. De to parter skrev derfor under på en treårig kontrakt, hvor Upamecano først skulle udlejes til FC Liefering.

Det blev dog kun en kort periode i Erste Liga i Østrig, da Upamecano hurtigt blev hentet tilbage til Salzburg. Blot 16 kampe skulle der til, før Upamecano havde bevist, at han hørte til på førsteholdet hos Salzburg.

Her gik der heller ikke lang tid før, at franskmanden også havde gjort indtryk på klubbens manager, Oscar Garcia, som hurtigt fik et godt øje til Upamecano. Han blev derfor en fast del af Salzburgs startellever på rekordtid, hvor han både begik sig på den defensive midtbane samt i bagkæden.

Her blev Upamecano en profil, der nærmest var umulig at komme forbi for angriberne i den østrigske liga. Men endnu en gang blev det til et kort visit for Upamecano, da han blot nåede en enkelt halv sæson i den østrigske Bundesliga.

Nu kaldte moderskibet fra Leipzig nemlig, da de havde udset sig Upamecanos kvaliteter til Bundesliga-mandskabet, og i en alder af blot 18 år blev han i januar 2017 så skippet videre til den tyske del af Red Bull-koncernen, og det var med god grund ifølge Ralf Rangnick.

I hans alder, med sit potentiale og spillestil, passer han perfekt ind i vores klub og filosofi, fortalte Rangnick, da skiftet til RB Leipzig faldt på plads.

Det var virkelig gået hurtigt for Dayot Upamecano, siden han skiftede fra fransk til østrigsk fodbold. Og til trods for alle de store tilbud fra klubber som Bayern München og Manchester United, så viste det sig alligevel, at turen til Østrig var det bedste, der kunne ske for den unge franskmand.

Jeg lærte næsten alt i Salzburg. Jeg udviklede mig, jeg lærte at gå med i det offensive og at tilpasse mine bevægelse bedre. Som person var jeg lidt genert tidligere, men på det område voksede jeg også her. At forlade Frankrig var gavnligt for mig. Jeg ville ikke skifte til en storklub alt for tidligt, har Upamecano siden udtalt om sit ophold hos RB Salzburg.

Bedste midterforsvarer i Bundesligaen

Rejsen fra Évreux’ gader til den tyske Bundesliga er sket i kanonfart for Dayot Upamecano. Han havde siden barnsben drømt om at spille for mange tilskuere, og det fik han i den grad mulighed for i sin debut for RB Leipzig.

Med 24 minutter tilbage af opgøret mod Borussia Dortmund den 4. februar 2017 blev Upamecano endelig smidt på banen til sin debut. Foran et udsolgt Signal Iduna Park skulle han nu stå sin prøve, og selvom RB Leipzig tabte 0-1, var det alligevel en drøm, der gik i opfyldelse for vores franske hovedperson.

Jeg var så begejstret, fordi der var så mange tilskuere. Jeg havde aldrig spillet foran så mange tilskuere før, har Upamecano siden udtalt om starten på hans nye karriere.

I starten havde Upamecano brug for en tilvænningsperiode hos RB Leipzig, da niveauet i toppen af Bundesligaen var noget helt andet, end hvad han tidligere havde prøvet. Det gik stærkt på Ralph Hasenhüttls mandskab, og derfor var han ikke en fast starter fra begyndelsen.

Dayot Upamecano fandt sig dog til rette i slutningen af 2016/2017-sæsonen, hvor han i de sidste fire kampe spillede fuld tid og imponerede stort for Die Roten Bullen. Her var franskmanden en del af et Leipzig-mandskab, der fik sin bedste placering i Bundesligaen med en andenplads.

Siden sin debutsæson har Upamecano gjort det forrygende for Die Roten Bullen, hvor han har markeret sig som et af de absolutte største forsvarstalenter i rækken, og Upamecano havde da også imponeret sine holdkammerater.

Han er den bedste midterforsvarer i Bundesligaen. Han er en topspiller, som er hurtig og klog i duellerne. Han er utrolig svær at komme forbi, fortalte danske Yussuf Poulsen om Upamecano.

Læs også: Top 10: Bundesligaens bedste forsvarsspillere

Også den tidligere målkonge i Leipzig, Timo Werner, blev hurtigt imponeret over Upamecano, og han var glad for at have franskmanden i Leipzigs bagkæde.

Jeg har aldrig set en midterforsvarer være så hurtig før. Han har en utrolig fysik. Han kan blive lige så god som Jerome Boateng, hvis han fortsætter med at forbedre sig, har Timo Werner udtalt om Upamecano.

Det er store ord om en stadig ung forsvarsspiller, men det viser blot, at Dayot Upamecano har taget RB Leipzig med storm trods sin korte tid i klubben.

Debuten på det franske landshold

Dayot Upamencano fortsatte sin massive udvikling hos RB Leipzig, hvor han ikke blot blev en af holdets bedste, men også en af de bedste stoppere overhovedet i Bundesligaen. Og det fandt den franske landstræner, Didier Deschamps, også ud af.

Upamecano havde længe haft ambitioner om at blive en del af det franske A-landshold, da forsvarskæmpen havde været igennem alle lag af de franske ungdomslandshold, og i 2020 kom forløsningen så for Upamecano, da han blev udtaget til UEFA Nations League-kampene mod Sverige og Kroatien i efteråret.

Og Upamecano havde i den grad fortjent landsholdsudtagelsen, da han over en længere periode havde imponeret Deschamps.

– Han er en af de spillere, hvor der altid er en chance for, at han bliver udtaget. Han er meget atletisk, han er hurtig og god i duellerne. Han har heller ingen problemer med bolden, selvom han nogle gange skal være forsigtig grundet hans størrelse.

– Han er stadig meget ung. Jeg følte, at det var på tide at forberede ham på det. Nu er det op til ham at opretholde sit niveau, men han er stadig nødt til at udvikle sig, udtalte Didier Deschamps, da han udtog Upamecano til landsholdet.

Og man må nok sige, at den unge stopper greb chancen i Nations League. Han spillede fuld tid i begge opgør, hvor han endda mod Kroatien formåede at score sit første landskampsmål. En ny stjerne var nu stemplet ind på det fransk landshold i en alder af kun 21 år, og han kan blive en vigtig brik for det franske landshold i fremtiden.

RB Leipzig er min klub

Selvom det først var i september måned, at Upamecano kom på landsholdet, så var franskmanden allerede et af de helt store salgsemner hos RB Leipzig i løbet af 2020. Det kørte meget godt for Upamecano, der havde hele verden for sine fødder, og den var i den grad klar til at tage imod ham.

De europæiske klubber begyndte nu virkelig at spille med de økonomiske muskler for at lokke Upamecano til klubben. Her var alle de store klubber ude efter franskmanden, hvis kontrakt stod til at udløbe i sommer 2021.

Hovedpersonen selv fortalte også, at der var mange klubber, der ligefrem elskede ham og ville gøre alt for at hente ham. Men alt imens snakken faldt på, hvad Upamenacanos næste karriereskridt ville være, så skrev han i sommer 2020 i stedet under på en ny kontrakt med RB Leipzig.

Jeg var aldrig i tvivl om, at jeg ville blive i klubben. Forhandlingerne blev skubbet lidt grundet coronavirussen, og selvfølgelig ville jeg da også lige tale med min familie og agent om min fremtid.

For mig var det dog altid klart. Jeg ville blive her. RB Leipzig er min klub, og jeg kan udvikle mig godt her, fortalte Dayot Upamecano, da forlængelsen blev gjort officiel. En handel hvor der dog belv skrevet en ikke ubetydelig frikøbsklausul ind i kontrakten,

Så selvom Upamecano nu havde erklæret sin kærlighed og fremtid til Die Roten Bullen, så gik der ikke længe, før historien i tysk fodbold gentog sig på ny. Og her siger vi velkommen til Bayern München i vores fortælling.

Velkommen til topklubben

I februar måned 2021 faldt der en bombe, da Bayern Münchens sportsdirektør, Hasan Salihamidzic, fortalte i et interview med Bild, at Dayot Upamecano nu var på vej til Die Rekordmeister. En udtalesele der faldt vej til offentligheden midt under en Leipzig kamp mod Augsburg.

Her udtalte Salihamidzic, at aftalen var faldet på plads efter flere gode snakke med Upamecano gennem en periode på flere måneder.

Et par dage efter blev handlen så gjort officiel blandt begge parter, og det uundgåelig var nu sket. Dayot Upamecano var på vej til Bayern München.

I Leipzig var der sorg at spore, da Leipzig-sportsdirektør Markus Krösche satte ord på skiftet.

Dayot er blevet en hjørnesten på vores hold. Han har udviklet sig til en enestående forsvarsspiller og er en god fyr. Det er en skam for Leipzig, at han forlader os, men det var forventet, fortalte Markus Krösche ifølge Bundesliga.com.

Og netop det citat kendetegner Dayot Upamecano, der siden barndommen har taget hastige skridt mod verdenstoppen, hvor han år efter år har udviklet sig til at blive en endnu bedre fodboldspiller.

Det er altså ikke mere end seks år siden, at en ung Upamecano gjorde opmærksom på sig selv til EM-slutrunden for U17-landshold. Til sommer stempler han så ind på Säbener Strasse, hvor han skal tage over for David Alaba og Jerome Boateng, der har kontraktudløb.

Men Bayern-fansene skal dog ikke være urolige for, at det bliver Upamecano, der kommer til at lede bagkæden hos de forsvarende tyske mestre. Hvis franskmanden blot fortsætter den massive udvikling, som han har gjort hidtil, bliver han guld værd for Bayern München.

22-årige Dayot Upamecano er nemlig et af Europas største forsvarstalenter, og med tiden vil franskmanden med sikkerhed blive blandt verdens bedste på sin position. Hurtig, forudseende og stærk i duellerne. Det bliver nu endnu hårdere for resten af Bundesliga-mandskaberne, når de tørner sammen med Bayern München.

Inden skiftet skal Upamecano dog lige slutte ordentligt af i RB Leipzig-trøjen. Det kan han passende gøre ved at stjæle mesterskabet for næsen af Bayern München, da det ville blive til endnu et stort højdepunkt i en karriere, der stadig er meget ung for Dayot Upamecano.

Foto: www.diereotenbullen

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt Bundes Manager runde 10: Har du penge, så kan du få – dem fra Bayern som du peger på
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud