bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > David Wagner: Fra helt til helvede – hvem bliver Schalkes nye træner?

David Wagner: Fra helt til helvede – hvem bliver Schalkes nye træner?

Så gik den ikke længere for David Wagner i Schalke 04. Med en skrækkelig stime på 18 Bundesligakampe uden sejr, tog sportsdirektør Jochen Schneider og bestyrelsen en beslutning om, at tysk-amerikaneren ikke længere skulle sidde i det glohede sæde i Schalke. Men hvad gik forud for fyringen, og hvad gik der galt?

I juli 2019 offentliggjorde Schalke en ny manager på posten, og valget faldt på David Wagner. Han havde ført Huddersfield op i Premier League på mesterlig vis, og holdet overlede også den første sæson, men efter et dårligt efterår i sæson to blev han fyret i det engelske. Han måtte kun gå ledig i et halvt år, før han blev offentliggjort i Schalke, og reaktionerne var positive; her var en manager, der kunne identificere sig med klubben qua hans fortid (Schalke-spiller 1995-97) og en med erfaring fra verdens bedste liga.

Sæsonen begyndte dog også med bulder og brag, og anført af en velspillende Amine Harit, spillede Schalke en rigtig flot første halvsæson og lå og fristede en tilværelse omkring kvalifikationen til europæisk fodbold. Flere gange i løbet af efteråret havde Schalke mulighed for at bringe sig på førstepladsen for første gang i ti sæsoner, men svigtede hver gang. Endnu bedre begyndte forårssæsonen, da de direkte konkurrenter – det var de faktisk på det tidspunkt –  fra Gladbach blev besejret 2-0.

David Wagner blev lovprist som en manager, der kunne sidde i Schalke i mange år og bringe dem tilbage på det niveau, som selvforståelsen er derefter. Efterfølgende gik alt galt for Schalke og David Wagner. Startskuddet kom med et 0-5-nederlag til Bayern München og derefter fulgte forfærdelige resultater i løbet af foråret; 0-5 mod RB Leipzig, 0-4 mod Borussia Dortmund, 0-4 mod Freiburg samt 0-3 mod Augsburg og Köln.

Schalke vandt ikke én eneste kamp efter Gladbach-kampen og undgik kun at komme alt for tæt på nedrykningsstregen grundet den gode første halvsæson. Schalke var en klub i krise, og specielt da der var overhængende fare for at klubben gik konkurs i april måned, da klubberne ikke kunne få udbetalt TV-pengene på forskud og klubben deraf ikke kunne betale de løbende udgifter.

Da sæsonen var afsluttet, gik alle og ventede på en Wagner-fyring, men nyheden udeblev. Klubkassen var rungende tom, hvilket ligeledes betød, at en fyring ville være for stor en omkostning. Schalke måtte så at sige leve med det onde, de selv havde skabt, og der var heller ikke nogen mulighed for at bruge nogle penge.

Læs også: Schalke 04 – Hvor lang tid går der, før vaccinen kommer

Truppen var uændret, og forsæsonen gjorde panderynkerne endnu dybere, med nederlag til 3. Liga-hold som Uerdingen og Verl. For to uger siden, begyndte Schalke så sæsonen med en ordentlig rundbarbering på absurde 0-8 mod Bayern, som i går aftes blev fulgt op af et 1-3 nederlag på hjemmebane mod Werder Bremen. Klubben tog konsekvensen, og klokken 10 i formiddags forlod David Wagner VELTINS-Arena i civilt dress med nyheden om, at han måtte søge nye græsgange.

Men hvem skal så overtage det varme sæde i Schalke 04 – en klub hvor der gennemsnitligt kommer en ny træner ind pr. sæson?

De realistiske bud

Sandro Schwarz, 41 år (2009-10: Wehen Wiesbaden, 2011-13: 1. FC. Eschborn, 2015-2017: Mainz II, 2017-2019 Mainz)

Schwarz er nok det mest realistiske bud på en kommende Schalke-træner, hvilket skyldes flere årsager; Schalkes bestyrelse er notorisk kendt for at være pragmatikere, og ikke jagte de store navne, men løsninger der ligger tættere på klubben. Schwarz er 1) tysker, 2) kontraktløs, hvilket sikrer minimale omkostninger og 3) en træner, som vil spille attraktiv fodbold med klassiske dyder som Gegenpress.

 

Marc Wilmots, 51 år (2003: Schalke, 2004-05: Sint-Truiden, 2012-2016: Belgien, 2017: Elfenbenskysten, 2019: Iran)

Et andet realistisk bud er Marc Wilmots. Den belgiske hardhitter gik under det mindre flatterende kaldenavn ”Kampfschwein” og var en del af det legendariske Eurofighter-hold, som vandt UEFA Cuppen i 1997. Wilmots har erfaring fra øverste hylde med Belgien og Elfenbenskysten, men har også haft et kort ophold som midlertidig manager for Schalke. Wilmots ville være et ekstremt populært valg ved fansene og ville være en god måde for bestyrelsen, at købe lidt ’goodwill’ ved fansene, ved at hente en manager med ’Schalke DNA’.

 

Ønskescenariet

Ralf Rangnick, 62 år (1083-85: FC Viktoria Bangnang, 1985-87: Stuttgart II, 1987-88: TSV Lippoldsweiler, 1988-90: SC Korb, 1995-97: Reutlingen 07, 1997-99: Ulm, 1999-2001: Vfb Stuttgart, 2001-2004: Hannover 96, 2004-2005: Schalke 04, 2006-2011: Hoffenheim, 2011: Schalke 04, 2015-2016 og 2018-2019: RB Leipzig)

En af de mere verserende rygter, er tilknytningen af rutinerede Ralf Rangnick. Rangnick er en legende i tysk fodbold med en lang trænerkarriere, men også med en kæmpe aktie i opbygningen af RB Leipzig til den storklub, som de er i dag. Rangnick har haft flere ophold i Schalke, og Schalke-fans vil håbe på at få ham i trænersædet, da han på kort tid i 2011 både sikrede dem en CL-semifinale mod Manchester United og en Super Cup-sejr over Dortmund. Man kunne dog forestille sig at Rangnick krævede en væsentlig hyre, som klubben ikke ville være villig til at betale.

 

Raul Gonzalez Blanco, 43 år (2019-: Real Madrid Castilla)

En vaskeægte angriberlegende har taget hul på managerkarrieren, som er startet på Real Madrids B-hold. Real Madrid-legenden kom til Schalke i sommeren 2010 i et gigantisk transferscoop, og den spanske angriber blev en fanfavorit fra dag et og var en central stjerne på et fremragende Schalke-hold i perioden frem til 2012. Rauls erfaring er stærkt begrænset og han har aldrig trænet et seniorhold, men han ville helt sikkert være et populært valg hos de krævende Schalke-fans, selvom han dog nok ser sin karriere andetsteds, trods alt.

 

Outsideren

Alexander Zorniger, 62 år (2004-2009: 1. FC Normannia Gmünd, 2010-2012: SG Sonnenhof Grossaspach, 2012-2015: RB Leipzig, 2015: VfB Stuttgart, 2016-2019: Brøndby IF)

De fleste danske fans kender nok primært Alexander Zorniger fra hans tid i Brøndby IF, men træneren har også en stor erfaring fra RB Leipzig og Stuttgart. Rygterne om en mulig Zorniger-ansættelse i Schalke har taget fart i de seneste par dage, men primært i de danske medier og ikke de tyske, hvilket sår tvivl ved troværdigheden omkring historien. Zorniger og Schalke kunne dog blive et mismatch, da hans spillestil kræver en høj disciplin og hans egne spillere – to ting han ikke får tilgang til i Schalke 04.

Foto: www.schalke04.de

You may also like
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 31. runde i 2. Bundesliga – Kiel Ahoi
Schalke 04, maskot, Comebacks
Schalke: (Kon)Kurs mod 3. Liga?
1. FC Kaiserslautern, Relegation, 2. Bundesliga 2022/23
Optakt til runde 27 i 2. Bundesliga: Sidste chance for Alexander Zorniger og Fürth?
Fodboldcitat, ejerforholdene
Holder Mainz 05 Mainz ophørsudsalg med ansættelsen af Bo Henriksen?