bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bundesligaen og det ”gratis” guld – De kontraktfrie spillere
Kontraktfrie spillere

Med indgangen til januar og det nye år har en lang række Bundesliga-spillere seks måneder tilbage af deres respektive kontrakter i deres respektive klubber. Det betyder, at disse spillere nu har lov til at lave kontraktforhandlinger med andre klubber. Det giver forskellige klubber både i Bundesligaen og andetsteds fra mulighed for at lave nogle tidlige handler til næste sæson, og i denne anledning har vi valgt at stille et hold af nogle af de bedste kontraktfrie spillere spillere i Bundesligaen.

Målmand: Rafal Gikiewicz, 1. FC Union Berlin, 32 år.

Union Berlin har været en af ”Hinrundens” helt store overraskelser, og en stor del af denne ære skal tilskrives holdets polske målmand Rafal Gikiewicz. Han har i løbet af efteråret hevet flere flotte redninger op af hatten, når holdet har haft brug for det, og han har vist sig som en rigtig dygtig shot-stopper. Hvis Rafal Gikiewicz skal ud og finde sig en ny arbejdsgiver, er det bestemt en mulighed, at der kunne være en anden Bundesliga-klub, der kunne være interesseret. Selvom han har vist sig godt frem i efteråret, bliver det dog nok stadig en klub i den lavere ende af Bundesligaen, der i givet fald ville være interesserede. Gikiewicz kan måske godt finde en klub i den bedre del af ligaen, men det kommer nok til at kræve, at han kan affinde sig med at være andetvalg. Ellers bør han måske i virkeligheden overveje, om det ikke ville være bedst for at prøve at få forlænget sin kontrakt med ”die Eisern”. Det ligner et samarbejde, der er godt både for klubben og spilleren, og med gode muligheder for en ny Bundesliga-sæson på ”Stadion An Der Alten” bør dette scenarie bestemt også være attraktivt for Gikiewicz selv.

Højreback: Lukasz Piszczek, Borussia Dortmund, 34 år.

Siden daværende Dortmund-træner Jürgen Klopp hentede den polske højreback til sit hold i 2010, har Lukasz Piszczek fået en plads i Dortmund-fansenes hjerter. Selvom han ikke har været den type spiller, der laver det største trøjesalg, så har han gennem ti års tjeneste skaffet sig en betydelig plads i Dortmunds historie, hvor han bl.a. har været med til at vinde mesterskaber, pokaltitler og spille en Champions League-finale. I de sidste par år er det dog begyndt at blive lidt mere begrænset med spilletid for den 34-årige højreback, og oprindeligt sagde han ved sidste kontraktforlængelse, at han ville stoppe karrieren denne sommer. Siden er han dog begyndt at trække lidt i land, og da Morey endnu ikke virker klar til at overtage pladsen og Hakimis fremtid er usikker, kan det måske ende med en forlængelse for yderligere et år

Midterforsvarer: Sebastian Langkamp, SV Werder Bremen, 31 år.

Med en fortid Hamburger SV, Karlsruher SC, Augsburg, Hertha BSC og en nutid i Werder Bremen må man sige, at Sebastian Langkamp er en mand, der har været rundt omkring på det tyske landkort. I det seneste halvandet år, hvor klubben har heddet Werder Bremen, har Langkamp dog ikke fået så meget spilletid igen. Det har både skyldtes skader, og så har han ofte også bare siddet på bænken. Langkamp er ikke nogen dårlig forsvarsspiller, men han er heller ikke en fantastisk en af slagsen. Med de 31 år har han nået en alder, hvor man ikke nødvendigvis er garanteret, at man kommer til at bade i kontrakttilbud fra andre klubber, så hvis han har mulighed for at forlænge sin aftale med Werder, bør han stærkt overveje det. Ellers hvis han er interesseret i at være garanteret mere spilletid, kunne det være, at han skulle kigge efter muligheder i 2. Bundesliga eller kigge efter en af næste sæsons oprykkere til Bundesligaen.

Midterforsvarer: Robin Knoche, VfL Wolfsburg, 27 år.

Konkurrencen i Wolfsburgs defensiv er blevet hårdere, og Robin Knoche har derfor haft sværere ved at få spilletid end før. Med elleve Bundesliga-optrædener i ”Hinrunden” ville det dog også være forkert at sige, at han er stagneret ude på bænken. Han er fortsat en betydelig spiller for ”die Wölfe”, og klubben vil nok gerne forlænge med ham, men spørgsmålet er, hvad Knoche vil? Forsvarsspilleren, der tidligere har været udtaget til det tyske A-landshold, har spillet hele karrieren i Wolfsburg. Med en alder på 27 år er han i sin bedste fodboldalder, og måske vil han gerne bruge den et sted, hvor han er garanteret spilletid. Han er en dygtigt forsvarsspiller, og der er flere klubber, der godt ville kunne bruge ham.

Venstreback: Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach, 34 år.

Gladbachs venstreback har efterhånden nået en alder på 34. Die Fohlen hentede sidste sommer algerieren Ramy Bensebaini, der ligner en fin erstatning for svenskeren, og det kunne godt se ud til, at Wendts tid i Gladbach er ved at nærme sig sin udløbsdato. Hvis Wendts kontrakt bliver forlænget, kommer det nok ikke til at ske med mere end et år. Der sidder nok nogle FCK-fans, der håber på et comeback til svenskeren, som før skiftet til Gladbach leverede toppræstationer uge efter uge på venstrebacken. Wendts niveau er dog stadig højt nok til, at dette scenarie måske ikke er det mest realistiske. Der er nok flere klubber i Bundesligaen, der kunne være interesserede i at skrive en kontrakt med den svenske venstreback, og det er nok heller ikke urealistisk, at Gladbach forsøger at forlænge kontrakten med et år.

Højrekant: Daniel Caligiuri, Schalke 04, 31 år.

Schalkes Daniel Caligiuri har på rimelig anonym vis formået at gøre sig selv til en rimelig profileret Bundesliga-spiller. Med relativt fremtrædende roller i klubber som Wolfsburg og Schalke, hvor han både har lavet en pæn håndfuld mål og assists, har han skabt sig et pænt flot cv, men alligevel er han ikke en spiller, der har skabt de store overskrifter.

Caligiuri har nok spillet på alle de positioner, man kan spille på i højre side af banen. Han er ikke en spiller, der klager over at blive sat ned på højrebacken, men i stedet gør han altid det bedste for holdet. Schalke burde kraftigt overveje at forlænge Caligiuris kontrakt, for selvom han ikke er den absolutte stjerne på holdet, så er han bestemt en spiller, der har meget at bidrage med, og så kunne det da være rart, for en gangs skyld ikke at se en profil forlade klubben på en fri transfer. Men hvis det ikke lykkes ”die Königsblau” at forlænge højrekantens kontrakt, så bør der være et væld af Bundesliga-klubber, der står klar til at få ham på en fri transfer. Ellers hvis man skulle kigge uden for Tysklands grænser, så kan vi også godt lege lidt med tanken om, om han kunne være et emne i engelske Southampton.

Den tidligere Ingolstadt- og Leipzig-træner Ralph Hasenhüttl, der er træner for Southampton, har allerede i sin tid på den engelske sydkyst bragt et par spillere ind fra Bundesligaen, og højresiden er ikke det sted på banen, hvor de ser allerstærkest ud. Caligiuri kan som sagt spille både højrekant og højreback, niveaumæssigt bør han godt kunne begå sig i Premier League, og han kan også tilvænne sig spillestilen. Caligiuri er blevet 31 år, så hvis han gerne vil prøve noget andet Bundesligaen, kunne det godt ske, at det er ved at være tid.

Central midtbane: Janik Haberer, SC Freiburg, 25 år.

Janik Haberer har været en vigtig spiller på et Freiburg-mandskab, der har overrasket i denne sæson. Hvis det ikke lykkes holdet fra Baden-Württemberg at forlænge med den 25-årige midtbanespiller, så er der nok flere klubber, der gerne vil skaffe hans underskrift. 25 år er en fantastisk alder for en fodboldspiller, og med det han har leveret i denne sæson, så skal man nok regne med, at hvis han skifter klub næste sæson, så kommer han til at tage et skridt opad. Et bud på en ny klub kunne eventuelt være Bayer Leverkusen eller Borussia Mönchengladbach.

Freiburg satser dog ihærdigt på at forlænge kontrakten, og de håber blandt andet at opførelsen af det nye stadion kan være med til overbevise Haberer om, at hans fremtid fortsat skal være i Freiburg.

Central midtbane: Charles Aranguiz, Bayer 04 Leverkusen, 30 år.

Den chilenske midtbanespiller har i de sidste par år fået en vigtigere og vigtigere rolle for ”die Werkself”, og vi tænker derfor, at det mest sandsynlige er, at ham og Leverkusen forlænger samarbejdet. Også selvom der i følge hans agent er massiv interesse i Aranguiz. I Argentina skulle Boca være klar med en kontrakt, men agenten har indikeret, at det mest sandsynlige er, at Aranguiz bliver i Europa uden dog at komme yderligere ind på, om det i givet fald fortsat bliver hos Leverkusen.

Central midtbane: Tobias Strobl, Borussia Mönchengladbach, 29 år.

Tobias Strobl, der har spillet for ”die Fohlen” siden 2016, har i denne sæson ikke fået særlig meget spilletid, og det kunne derfor godt ligne, at hans kontrakt ikke bliver forlænget. Strobl er dog en udmærket spiller, og der bør være god mulighed for ham for at finde en ny klub. Hvis det lykkes HSV at sikre oprykning fra 2. Bundesliga, så tænker vi, at det kunne være et godt bud på en ny arbejdsgiver. Tobias Strobl ville blive genforenet med sin tidligere træner i Gladbach Dieter Hecking, og det ville samtidig også være en god handel for HSV, hvis de kunne få en dygtig spiller med noget erfaring.

Venstrekant: Bastian Oczipka, Schalke 04, 30 år

Bastian Oczipka er godt nok som udgangspunkt venstreback, men kan også fungere som venstrekant, og vi har simpelthen ikke kunne udelade Oscar Wendt og Bastian Oczipka fra holdet. Siden skiftet fra Eintracht Frankfurt til Schalke 04 i sommeren 2017 har venstrebacken etableret som en vigtig spiller på holdet, og han har i de sidste par sæsoner været en af ligaens dygtigste venstrebacker. Han har et fantastisk venstreben, der både gør ham til trussel ved indlæg og skud fra distancen, og med det materiale Tyskland har haft på venstrebacken i de sidste par år kan man godt undre sig over, at Bastian Oczipka stadig har sin landsholdsdebut til gode. Schalke burde overveje at få skaffet den tyske venstrebacks underskrift for en ny aftale, for ellers er der helt sikkert andre klubber, der godt kunne bruge ham.

Angriber: Mario Götze, Borussia Dortmund, 27 år.

Siden Mario Götze blev matchvinder i VM-finalen 2014, har det været begrænset med opture for den tyske offensivspiller. Götzes karriere har de seneste par år været præget meget af skader, hvilket har været en af grundene til stjernespillerens deroute. For tre og et halvt år siden skiftede Götze tilbage til Dortmund for at få karrieren tilbage på rette køl, men Mario Götze har ikke vist det samme niveau, som han viste i sin første tid i Dortmund og i sine første par år i Bayern München. Selvom han ikke har haft den succes, man havde håbet på i Dortmund, så var der særligt sidste forår glimt af international klasse.

BILD har meldt skråsikkert ud, at det allerede ligger klart, at kontrakten ikke bliver forlænget, da de to parter ikke kan blive enige om en lønnedgang, men Zorc har for nyligt kommenteret, at de stadig forhandler. En eventuel kontraktforlængelse afhænger nok også af Lucien Favres fremtid i klubben, men her og nu tyder det mest på, at Götze og Dortmund skilles til sommer.

Hertha meldes med deres store planer og mange penge interesserede, men her og nu er det stadig meget løst, og Götzes fremtid kan sagtes komme til at trække ud. Peter Bosz var glad for Götze, da de to var sammen i Dortmund, men det er ikke sikkert, at de kan matche hans løn, og det kan i sidste ende lokke Götze på et udenlandseventyr.

 

Læs også: Bundesligaen bruger færrest penge af alle

You may also like
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg? 
Optakt, Bayern München
Optakt: Bayern München – Bayer Leverkusen: Mesterskabsduel i München 
Øl, stadionplatte, promillegrænse
Bundesligaen indfører en promillegrænse for den kommende sæson