bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?

Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?

Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug

Sidste sæson: 

Nummer 13

Nordtyskerne var tilbage i Bundesligaen efter kun et enkelt år i den næstbedste række – og der var igen optimisme blandt Werders fans med den unge og inspirerende Ole Werner ved roret og en velspillende angrebsduo i form af Füllkrug og Ducksch, der gav minder om tiden med Klose og Klasnic.

Werder-mandskabet startede sæsonen flot ud og tog sin første store skalp i tredje runde med et vanvidscomeback i Dortmund, hvor 2-0 blev vendt til 2-3 i kampens sidste minutter.

Holdet fra Bremen placerede sig hurtigt i midten af tabellen med solid afstand til nedrykningspladserne. En 5-1-sejr over Mönchengladbach i oktober markerede, at Werder var tilbage.

Niclas Füllkrug var holdets store profil og blev senere ligatopscorer. Han fik sit helt store gennembrud, kom med til VM og er nu en fast del af det tyske landshold. Angrebsmakkeren Ducksch havde svært ved at finde målet i første del af sæsonen, men kom i den grad efter det i foråret og kunne i sidste ende notere sig for 12 mål i ligaen.

Dertil er det også værd at nævne Mitchell Weiser, som genfandt sig selv på Werders højre wingback, og det blev debatteret, om ikke han skulle med til VM.

Ole Werner blev rost for sin modige tilgang. Selvom resultaterne begyndte at udeblive omkring slutningen af efteråret og starten af forårssæsonen, forblev optimismen intakt.

Efteråret sluttede af med den nærmest obligatoriske nedsabling i München og et nederlag i Leipzig, mens januar bød på et ydmygende 7-1-nederlag i Köln og et efterfølgende 0-2 hjemme mod Union. Fire kampe var tabt i streg, og Werder skulle finde sig selv igen.

Foråret blev en rodet omgang med flere nederlag end sejre. Spillet var til mere, men store problemer i defensiven betød, at Werder Bremen pludselig skulle til at orientere sig mod bunden, da sæsonen begyndte at spidse til.

Faktisk fik kun Hertha færre point end Werder i foråret – og man var sågar sæsonens dårligste hjemmehold.

Den gode start på sæsonen betød dog, at man i 33. spillerunde kunne ånde lettet op. 1-1 hjemme mod Köln, og en ny sæson i landets bedste række var sikret, uden at man for alvor nåede at blive en del af bundstriden.

 

Transfers

Sommerens første store tyske transferhistorie kom fra Bremen, hvor den tidligere Leipzig-stjerne Naby Keïta blev “hentet hjem” fra Liverpool på en fri transfer.

Angrebet er styrket i bredden med tilgangen af Fortuna Düsseldorfs polske profil Dawid Kownacki, som også er kommet på en fri transfer. Han erstatter Maximillian Phillipp, der er taget tilbage til Wolfsburg efter sit lejeophold, der aldrig blev en succes. Ducksch og Füllkrug sad for tungt på pladserne.

Unge Nick Woltemade er tilbage efter en god sæson på leje i Elversberg, mens Oliver Burke er tilbage fra et endt lejeophold i Millwall. Han forventes dog at kunne skifte, hvis det rette bud lander.

Ligeledes er Nicolai Rapp tilbage fra et lejeophold i Kaiserslautern, men forventes ikke at spille en rolle på midtbanen. Senne Lynnen er hentet for 2 mio. euro i belgiske Saint Gilloise og skal øge konkurrencen på sekserpladsen, som sidste år var en af Werders svagest besatte positioner.

Ud er også gået Niklas Schmidt, der er taget til Toulouse for 2 mio. euro. Han havde egentlig en fin sæson, men udsigten til fast spilletid var begrænset i Bremen. Lee Buchanan er skiftet til Birmingham for 1,5 mio. euro, mensEren Dencki forfølger jagten på spilletid hos nyoprykkede Heidenheim.

Fabio Chiarodia er skiftet til Mönchengladbach, som har udløst hans frikøbsklausul på lige godt 2 mio. euro. Den italiensk-tyske midterforsvarer betragtes som et af de største talenter i flere år fra Werders ungdomsafdeling, og det er en transfer, man er meget ked af i Bremen.

 

Styrket/svækket:

Styrket

Dog med forbehold for, at der endnu kan ske meget på transferfronten.

Hvad der sker med Füllkrug bliver afgørende for Werders sæson. Forlænger han, eller bliver han solgt? Hvis Naby Keïta kan holde sig skadesfri og genfinde noget af niveauet fra Leipzig-dagene, er han en stor forstærkning til midtbanen. Men Werder ser stadig noget tynde ud i defensiven.

 

Sådan går der Werder Bremen i denne sæson:

Optakten til sæsonen har været præget af uro. Og Werder går ind til den nye sæson med flere spørgsmål end svar.

Om Füllkrug bliver eller ej, har fyldt meget. Også for meget. Det er stadig ikke afklaret, om han bliver. Men han er holdets talisman, som offensiven er bygget op om. Forsvinder han, skal meget gentænkes.

Ole Werner har blandt andet brugt opstarten på at kunne veksle sit system fra 352 til en 343-variant i håbet om et mere offensivt udtrykt. Generalprøven på dette blev dog spoleret, da man i første runde af pokalturneringen tabte til upåagtede Viktoria Köln med 3-2. Efter 11 minutter modtog Amos Pieper det røde kort, og så måtte Werner sadle om.

Efter kampen var Füllkrug ude at kritisere sine holdkammerater i defensiven. Ikke ligefrem den slags man har brug for inden sæsonstart. Men Füllkrug har en pointe. For defensiven har vaklet længe. Og hvis træneren vil genfinde de offensive takter fra sin første sæson i 2. Bundesliga, kræver det forstærkninger.

 Læs også: Få rabat på quiz om tysk fodbold 

Bagkæden og midtbanen har ikke været stabil nok til, at Ole Werner har kunnet praktisere den offensive stil, han ønsker. I stedet har han måtte kompensere for en hullet defensiv ved at spille langt mere afventende og kontrabaseret.

De sidste uger i transfervinduet bliver derfor afgørende for, hvor Werder Bremen står forud for den nye sæson. Et af fokuspunkterne har været at kunne styrke defensiven. Netop for, at Werder kan spille mere offensivt.

Her ser man gerne, at man kan få en stabiliserende sekser, som kan løfte niveauet fra Christian Gross.

Her er Lynnen kommet ind, der har spillet fast i toppen af den belgiske liga og i Europa League for Saint Gilloise. Han er dog et ubeskrevet blad i Bundesliga-regi, og spørgsmålet er, om ikke man vil forsøge at hente yderligere en midtbanespiller ind, samtidig med at man forsøger at styrke bredden på backs og midterforsvaret.

Kan Werder forstærke sig yderligere defensivt, holde på Füllkrug og få Keïta op i omdrejninger, ser det fornuftigt ud. Keïta kan blive afgørende, særligt i de kampe, hvor modstanderen står lavt. Her havde Werder sidste år svært ved at åbne modstanderen – og det kastede mange unødvendige pointtab af sig. Werder skal blive bedre på bolden i den sidste fase, hvis den dårlige hjemmebanestatistik skal forbedres.

Men på nærmest tragikomisk vis blev Keïta skadet under opvarmningen forud for sin første testkamp – og det har derfor ikke har været muligt at spille ham ind på holdet.

Lander Werder en back og eventuelt en ekstra midterforsvarer og central midtbanespiller, ser det godt ud. Men lykkedes det ikke, ser truppen noget tynd ud.

 

Bud på placering: 

10-13

 

Bud på idealopstilling:

Pavlenka; Pieper, Stark, Friedl; Weiser, Keita, Lynnen, Stage, Jung; Füllkrug, Ducksch

 

Hold øje med: 

Naby Keïta

Han er tilbage i Bundesligaen. Men der er også en grund til, at den nye adresse hedder Bremen og ikke Bayern.

Han er dog kun 28, og kan han holde sig fri for skader, kan han blive manden, Werder kan bygge sin midtbane op om. Desværre blev han allerede skadet i opstarten og misser de første kampe i den nye sæson.

Har man fulgt Bundesligaen de sidste sæsoner, er der dog ingen tvivl om, at hvis Keïta genfinder bare lidt af sit niveau fra sidst, han spillede i tysk fodbold, har Werder Bremen fået en spiller, der kan føre klubben skridtet op.

You may also like
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 8: Undskyld, Harry
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Bochum: Sanchos tilbagekomst
Leverkusen, stadion
Optakt: Bayer Leverkusen – Gladbach: Gamle bekendte mødes i Leverkusen