bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Optakt: Tyskland – Ghana

Optakt: Tyskland – Ghana

VM 1990, Tyskland

Læs vores optakt til Tysklands anden kamp under VM med taktisk oplæg, bud på startopstillinger, skadesnyt og spændende matchups.

Tyskland skal forsøge at følge op på den flotte indledning, når det lørdag aften gælder Ghana, der efter nederlag mod USA har kniven for struben. De to hold mødtes også ved VM i 2010, og ved den lejlighed vandt Tyskland med 1-0 på en fremragende scoring af Özil. Kampen er samtidig også et opgør mellem de to brødre, Kevin-Prince og Jerôme Boateng.

Taktisk oplæg

Joachim Löws flade 4-3-3 viste sig at være en stor succes i den første kamp, hvor tyskerne, også inden Pepes udvisning, var i klart overtal på midten af banen. Som vi beskrev det i vores efterfølgende analyse af sejren, så var Kroos en mere dybdeliggende playmaker, end vi tidligere har set eksempelvis Özil være det. Selvom Ghana råder over et par velkendte navne i offensiven, så har Kroos formentlig færre defensive pligter i denne kamp, hvorved han kan søge mere med i det offensive spil og komme på skudhold.

For godt nok skal Ghana have point, og helst tre af slagsen, men de kommer ikke buldrende fra første fløjt. Mod USA indkasserede de VM’s foreløbigt hurtigste mål, og sker noget lignende mod tyskerne, ved de godt, at det bliver svært at vende.

I stedet vil vi se et mere kompakt ghanesisk mandskab, der på papiret ventes at stille op i en 4-2-3-1, men som godt kan vise sig at blive en 4-5-1, når tyskerne er i angreb. Har Kwesi Appiah set bare lidt af kampen mod Portugal vil han vide, hvor farlige tyskerne er i omstillingsfaserne, når Götze, Müller og Özil modtager bolden på kanterne. Ghanas to kantspillere vil derfor også få til opgave at falde tilbage i banen og bakke holdets to backs op.

Efter kampen mod Portugal blev begrebet Rhythmuswechseln nævnt i flere tyske medier. Det hentyder til den bevægelighed, der eksisterer blandt de tre forreste, og mod Ghana vil vi igen se de tre i front flyde ind og ud af hinandens positioner. Skal det blive en ny succes, kræver det, at Özil rammer et højere niveau end mod portugiserne. Arsenal-spilleren fungerer bedst, når han har plads omkring sig, og den ekstra plads er Toni Kroos tiltænkt at skulle skabe. Kunsten for Löw og tyskerne bliver at finde den rigtige balance, så Kroos kan bidrage til offensiven, uden at de kommer i undertal på midten af banen.

I defensiven bliver det interessant at følge, hvor meget de to backs får lov at komme med frem. Særligt Höwedes var meget stationær i første halvleg af kampen mod Portugal, mens Boateng ved enkelte lejligheder søgte med frem for at skabe overtal. Hvis Löw ønsker mere offensive backs, kan Durm komme i spil til en plads i startopstillingen. De sidste par år har netop defensiven dog været tyskernes akilleshæl, og det virker derfor ikke videre sandsynligt, at den konservative Löw vil ændre på noget, der fungerede så godt i den foregående kamp.

Matchups

Gyan vs. Mertesacker

Ghaneseren er en utrolig bevægelig angriber, og han kommer formentlig til at lægge sig tæt op ad Mertesacker, der ikke altid har det lige let med den type spillere. Mertesacker, der i øvrigt spiller sin kamp nummer 100, skal forsøge ikke at blive trukket for meget væk fra sin position.
Mod USA blev Gyan først for alvor sat i scene i anden halvleg, og så lang tid har Ghana ikke råd til at vente igen.

Götze vs. Opare

Meget af fokus var med rette på Thomas Müller efter den første kamp, men Mario Götze var en af de store åbenbaringer i den kamp. For første gang for Die Nationalelf blev han valgt til startopstillingen til en af de helt store kampe, og den 22-årige kreatør greb chancen til fulde. Hans bevægelighed og spilintelligens bliver igen afgørende, og den direkte mod Daniel Opare kan meget vel blive nøglen til sejr for Tyskland. Götze havde et par gode forsøg i den første kamp, og selvom Opare – med tilnavnet den ghanesiske Cafu – er en hæderlig forsvarsspiller, så er han til tider en smule udisciplineret rent taktisk.

Skader og startopstillinger

Hos Tyskland er der fortsat tvivl om Mats Hummels, der måtte udgå i kampen mod Portugal med en blodsamling i låret. Forsvarsspilleren har endnu ikke kunne træne sammen med holdet, og på pressemødet forud for kampen fortalte den tyske stab, at der først træffes en endelig afgørelse tæt på kampstart. Hvis han ikke kan spille, er eneste deciderede centerforsvar Matthias Ginter med blot to landskampe i bagagen. Löw har muligheden for at rykke enten Boateng eller Höwedes ind centralt og sætte Durm, Mustafi eller Grosskreutz på backen. Lahm ryger ikke retur til backen, da Löw tidligere har udtalt, at han helst ikke vil rotere alt for meget under en slutrunde. Boateng har også haft lidt problemer med den ene hånd og har fået en skinne på tommeltotten, men hans indsats er ikke i fare.

Screen Shot 2014-06-20 at 12.19.25

Ghana har alle mand klar til kampen, hvor de er presset til at få point, hvis deres VM-drøm skal leve videre. Mod USA sad både Essien og Boateng på bænken, men begge kom dog ind i anden halvleg. Det havde en klar effekt på holdet, og træner Appiah kan meget vel tænkes at starte begge mod tyskerne.

Screen Shot 2014-06-20 at 12.46.51

You may also like
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 17 – Was Erlaube Bayern?
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 30 i 2. Bundesliga: Er St. Pauli gået i stå og Nordderby i Hamburg
Hannover, optakt, højdepunkter
Optakt til runde 29 i 2. Bundesliga: Derby i Niedersachsen!
HSV, Optakt, 2. Bundesliga 2021/22
Optakt til runde 28 i 2. Bundesliga: “En storkamp fra 80’erne”