bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Kan Dortmund for alvor udfordre Bayern?

Kan Dortmund for alvor udfordre Bayern?

Dortmund var for første gang siden 2012 en seriøs rival til mesterskabstitlen i forrige sæson af Bundesligaen. Med 78 point og i alt 82 mål under den nye træner, Thomas Tuchel, sikrede de sig en 2. plads, hvilket var en umådelig forbedring efter at have sluttet på en 7. plads året inden.

Men på trods af en nærmest perfekt sæson for Dortmund, sluttede de alligevel 10 point efter Bayern, som erobrede sit fjerde Bundesligatrofæ på stribe.

I kølvandet på sidste sæson har der fundet mange interne forandringer sted i Dortmund. De har blandt andet måtte skille sig af med klubkaptajnen Mats Hummels, den dybtliggende playmaker Ilkay Gundogan og midtbanespilleren Henrikh Mkhitaryan.

For de Bundeliga-fans, som håber på en mere åben og uforudsigelig sæson, er det afgørende spørgsmål måske, hvorvidt tabet at disse nøglespillere vil forhindre Dortmund i at spille på samme høje niveau som i sidste sæson. Eller kan Dortmund finde en vej gennem denne forandringsrige tid og forblive en seriøs rival til Bayern i løbet af den kommende sæson?

I det følgende giver vi dig vores karakteristik af Dortmund-holdets nuærende situation. Mens du venter på den nye sæson, kan du som altid holde dig opdateret her på Bulibold om de seneste Bundesliga-nyheder. Derudover kan du også få slukket din Bundesliga-tørst ved at spille et af de mange online fodboldspil, blandt andet Karamba’s nye mobil casino spil Champions Cup, hvor du kan vælge at spille som en af Bundesliga-holdene. Husk derudover at abboner på Bulibold på iTunes for at få de seneste analyser i vores podcasts.

Tabet af ægte kærlighed

Lige siden klubben i 2013 mistede Mario Götze til Bayern, synes der at have været en særlig fortælling knyttet til mange Dortmund-fans oplevelse af spillerskifte. På en humoristisk måde opsummerer Travis Timmons i Bundesligafanatic denne med sætningern: ”Ægte kærlighed er død”.

For der virker til, at være en klar tendens til at populære Dortmund-spillere hurtigt skifter til mere prestigiøse klubber – enten på grund af økonomiske årsager, muligheden for at komme tættere på en af de store trofæer, eller få lov til at spille for en træner af højere status.

Dortmund synes ofte at blive anset som værende et ”springbræt” eller ”karrieretrin”, snarere end en permanent platform for individuelle spilleres udvikling.

Transfervinduet havde da også blot været åbent i en uges tid, inden både Hummels, Gundogan og Mkhitaryan var blevet solgt til henholdsvis Bayern, Manchester City og Manchester United.

Hummels udtalte: ”Hvert år, hvor jeg ikke vinder en titel, er jeg tættere på at gå på pension. Champions League er et mål for mig under alle omstændigheder. Jeg sigter efter at vinde den titel.”

Dortmunds træner, Tuchel, kommenterede også på disse spilleres holdskifte: ”Spillerne skiftede til andre klubber, fordi de altid sigter efter det bedste. På grund af de type spillere, som de er, tager de imod udfordringer, som topklubberne tilbyder”. Han udtalte yderligere: ”Vi var nødt til at indse, at der er andre klubber, som ligger højere end os, både økonomisk og prestigiøst.”

Touchels strategi: Holddynamik frem for enkelte spillere

Så hvordan har Tuchel tænkt sig at erstatte disse tre nøglespillere?

Det synes, at han ikke har tænkt sig at erstatte dem én for én, men i stedet skabe en ny holddynamik, som er en kombination af Dortmunds eksisterende holdkultur og nye spilleres spillestil. I den forbindelse har Dortmund købt 5 unge spillere: Marc Bartra, Emre Mor, Raphael Guerreiro, Mikel Merino og Ousmane Dembele.

I den forbindelse har Bundesliga.com skrevet en rigtig spændende analyse af Touchels holdstrategi og hvordan han vil udnytte sine eksisterende ressourcer.

Derudover er Dortmund om nogen kendt for at have en finpudset træningsmaskine for nye spillere. Det bliver derfor spændende at følge med i, hvordan disse spilleres potentiale vil blive udviklet inden for Dortmunds rammer i løbet af de næste sæsoner.

Götze vender tilbage

Lad os for et øjeblik vende tilbage til historien om Mario Götze. At tænke tilbage på denne kan få mange Dortmund-fans til at blive hvis ikke ophidsede så i hvert fald en smule irriterede.

I 2013 var den dengang 21.-årige spiller blandt de mest interessante profiler i verden. Han blev ofte omtalt som Tyskland’s egen Messi. En spiller, som siden han var 8 år havde spillet i Dortmund og været igennem hele deres træningsmaskine, forventedes nu at skulle hjælpe med at løfte klubben op på det allerhøjeste niveau.

Men dette år valgte Götze at marche videre til Bayern – et træk, de færreste Dortmund-tilhængere havde set komme. Et skifte, som kom ud af den blå luft. Det blev opfattet som en form for klubsforræderi, idet fans følte at deres passion for Dortmund ikke var gengældt, men snarere kasseret til fordel for et karrieretræk.

Nu – 3 år efter dette skifte – har Götze meldt sin hjemkomst til Dortmund. Ovenstående taget i betragtning er det ikke overraskende at fans har været splittede i deres reaktion. ”Selvføgelig har vi lagt mærke til, at nogle fans ikke er glade over hans hjemkomst”, udtalte Dortmunds administrerende direktør, Hans-Joachim Watzke. ”Men størstedelen er glade.”

Touchel udtrykte også optimisme angående Götze tilbagevenden. Han lagde særligt vægt på, at Dortmund klubkultur muligvis er hvad, Götze har brug for på nuværende tidspunkt. ”Han havde lyst til at Borussia. Han havde lyst til at komme tilbage til den her atmosfære [i klubben]”, udtalte han. Du kan se flere af Touchels udtalelser i denne video:

Götze har været igennem et par år med adskillige skader i Bayern, men ifølge både Watzke og Tuchel kan komme tilbage til sin tidligere form og blive en velintegreret og afgørende spiller i den nye holddynamik. Læs derudover ESPNFC’s fulde beretning om Götze forhold til Dortmund, som også går i dybden med hvilken rolle han muligvis vil indtage på holdet i denne sæson.

Mange faktorer spiller ind

Hvordan Dortmund klarer sig i næste sæson synes at afhænge af adskillige faktorer.

Den stadig forholdsvis nye træner, Tuchel og hans forsøg på at udnytte de ressourcer, som klubben har til rådighed, til at konkurrere på højeste niveau. En trup spillere, som har mistet 3 centrale spillere, men forhåbentlig kan revitaliseres af nogle af de nye, unge profiler. Og sidst men ikke mindst Götze, som Dortmund-fans håber kan genfinde sin tidligere form tilbage i klubbens rammer og under Tuchels ledelse.