Dortmund syntes i en periode at være den eneste klub, der kunne hamle op med Bundesligaens konge, Bayern München.
Bayerne har vundet hjemmeligaen de sidste 5 år og har siden årtusindeskiftet vundet den hele 12 gange.
Men så skete det, at Dortmund i deres jagt på førstepladsen – i en tid, der kom efter store omvæltninger i klubben – fik besøg af to andre konkurrenter på toppen, nemlig TSG Hoffenheim og nytilkommerne, RB Leipzig. Dortmund sluttede på en tredjeplads, hvilket af mange blev anset for acceptabelt.
Den nye konkurrence taget i betragtning er en mere realistisk tilgang til denne sæson måske at sigte efter en andenplads, snarere end førstepladsen. For en andenplads er et scenarie, hvor Dortmund formår at håndtere Leipzig og Hoffenheim, hvorimod en førsteplads vil kræve en absolut magtdemonstration i ligaen i forsøget på at skubbe Bayern af tronen.
Watzke holder fast i Dembele
Tidligere i denne artikel blev det nævnt, at Dortmund havde oplevet store omvæltninger forud for forrige sæson. Men er realiteten ikke, at Dortmund altid synes at være præget af forandringer?
Et eksempel er, hvordan mere prestigiøse klubber inden og uden for Tyskland ofte erhverve sig spillere fra Dortmund. Et eksempel, som stadig vækker smertefulde minder i enhver Dortmund-fans hukommelse, er Mario Götze, som var et resultat af klubbens interne ungdomsudvikling. Men Götze tøvede ikke med at forlade klubben til fordel for – ja, du gættede det – rivalen, Bayern.
Men i denne sæson synes Dortmund at have holdt fast i en af sine mest betydelige talenter, den 20-årige franske angriber, Ousmane Dembele.
Som sportsnyheds- og spillesiden, bet365, kunne meddele, har Dortmund afvist et tlbud fra Barcelona svarende til 750 millioner kroner. Ifølge direktør, Hans-Joachim Watzke, er dette en principiel beslutning, idet Dembele forsøgte at fremme sit salg til Barcelona ved ikke at møde op til træning i Dortmund tidligere på måneden.
Ud røg Thomas Tuchel, ind kom Peter Bosz
Når nu vi taler om forandringer, så er en væsentlig en, at Peter Bosz har erstattet Thomas Tuchel som træner.
Tuchels 2 år i klubben kan næppe siges at have været en fiasko. Men der var tydelige uenigheder mellem ham og ledelsen, hvilket i sidste ende resulterede i en fyring.
Den tidligere Ajaz-træner, Bosz, beskrives af og til som en kombination af Jürgen Klopp og Pep Guardiola. For som Klopp er han en tilhænger af hurtig, angrebsivrig fodbold og såkaldt ‘gegenpressing’ – det, at forsøge at vinde bolden tilbage efter boldtab i stedet for at falde tilbage på i defensiv position. Derudover søger han ligesom Guardiola at forøge holdets boldbesiddelse ved hjælp af hurtige afleveringer.
En ungdommelig trup
Bosz viste i Ajax en udpræget villighed til at give unge spillere tid på holdet med henblik på at fremme deres udvikling og erfaring.
Dette kunne næppe passe Dortmund bedre, da der her er tale om et forholdsvis ungt hold. Således var gennemsnitalderen blandt spillerne i forrige sæson 25,2 år.
Dette tal er interessant i kraft af to statistikker: Det var det sjette yngste hold i Bundesligaen men samtidig næsten 3 år ældre end Bosz’ Ajax-trup, hvis gennemsnitsalder var blot 22,4 år.
Så her vurderes Bosz erfaring at kunne hjælpe de yngre talenter i Dortmund og herved forhåbentlig give tyngde i kampene mod de mere aldrene hold.