bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Borussia Dortmund > Den tabte uskyld

Dortmund – RB Leipzig blev et sort kapitel i den ellers stolte tyske fanfortælling. En gruppe af hjemmeholdets supportere kastede sten efter Leipzig-fans, frarøvede børn og kvinder deres merchandise og viste usmagelige bannere op til kampstart. Dortmund har efterfølgende været ude at tage afstand fra aktionerne, men måske Waztke og resten af ledelsen bør kigge indad. De er i hvert fald ikke helt uden skyld i lørdagens optøjer, hvor den gule væg på et par timer blev forvandlet til skammens væg.

Dortmund lørdag den 4. februar.

Allerede ved ankomsten til Signal-Iduna Park kan man fornemme, at det ikke bare er en hvilken som helst almindelig fodboldkamp, som det kæmpestore fodboldstadion skal danne ramme om senere samme aften. Flere steder omkring stadionet og rundt om i selve Dortmund er der adskillige plakater med mishagsytringer rettet imod RB Leipzig og deres måde at drive fodboldklub på.

Red Bull? Skrid med jer. Fodbolden tilhører os! Lyder skriften på et par af de plakater, der er klistret op på lygtepæle rundt om i byen. En af mange fanprotester, som Dortmunds ultras har varslet op til kampen, og som blot viser sig at være en meget lille del af, hvad der er i vente denne aften.

I takt med at kampstart nærmer sig, stimler flere og flere Dortmund og Leipzig fans sammen foran de forskellige boder og restaurationer for at lade op til kampen ude foran stadion. Flere af de medrejsende gæstefans må lægge øre og krop til flere protester fra hjemmeholdets fans. Selv familier med kvinder og små børn går ikke fri og bliver genstand for flere verbale udfald af mindre pæn karakter, som hverken tåler oversættelse eller gengivelse her. Enkelte får endda stjålet deres merchandise.

Omkring to timer før kickoff tager urolighederne til. Omkring 400-500 Dortmund ultras tropper op ved nordtribunen, hvilket er yderst usædvanligt, da de normalt hører til på sydtribunen. Politiet indsætter hurtig ekstra mandskabskræfter i håb om at stoppe urolighederne, men da de medrejsende fans fra Leipzig ankommer mandsopdækket af politiet, eskalerer volden. Sten, flasker, fyrværkeri og dåser flyver gennem luften i retning mod gæsternes fans. Også politiet bliver genstand for Dortmund fansenes vrede, og en enkelt bliver så hårdt ramt, at han må på hospitalet. De sort-gules fans har et budskab. RB Leipzig hører ikke til i tysk fodbold.

I alt kommer ti Leipzig fans og fire politifolk samt en politihund til skade. Betjentene er nødt til at bruge peberspray og trække stav for at holde de aggressive Dortmund-tilhængere på afstand. Set udefra kan det virke som en parentes i forhold til, hvad der sker rundt om i andre ligaer i Europa, hvor vold er en del af det at gå til fodbold. Men for Tyskland er det næsten uhørt. Bundesligaen er kendt for sin stærke fankultur, hvor de to holds supportere kan tage U-bahnen sammen ud til stadion og efterfølgende diskutere kampens resultat over en fadøl i midtbyen.

En indsatsleder som var til kampen har udtalt, at urolighederne og volden har Revierderby dimensioner, som hidtil har været den største høj-risiko kamp i Tyskland, og han har aldrig set så hadefulde ansigter, som han gjorde i lørdags.

Skammens væg

Den voldelige stemning fortsætter også inde på stadion, og ifølge Bild er der op til flere overfald i gæsternes fan-blok, ligesom en Sky Sport medarbejder er tæt på at blive ramt af en aluminiumsstang, der bliver kastet fra tribunen. Dortmunds gule mur viser sin tydelige utilfredshed med ”firmaklubben” RB” med talrige bannere. De fleste er i sig selv harmløse og går på, at RB ødelægger fodbolden og Dortmund er, hvad man ikke kan købe for penge, mens andre går langt over stregen. Burnout-Ralle. Hæng dig! Står der således på et banner, der af uforklarlige årsager får lov at hænge længe på tribunen. En besked til Sportschef Ralf Rangnick, der måtte stoppe som Schalke-træner i slutningen af 2011, da han gik ned med stress og psykiske problemer. Et lignende banner blev i øvrigt spottet kort før vinterpausen, da RB Leipzig var på besøg i Berlin.

Efter kampen forbliver det dog relativ roligt, hvilket nok også skal ses i lyset af, at hjemmeholdet ikke ufortjent vinder kampen med 1-0. Leipzig får faktisk udlignet dybt inde i overtiden, men scoringen annulleres for offside, hvilket får en del politifolk til at ånde lettet op. Flere Leipzig-fans udtaler, at de faktisk er glade for at målet bliver annulleret, da de ellers ville have frygtet for deres helbred.

Det ender med 28 anholdelser og et tocifret antal fans, der må forbi hospitalet med større eller mindre skader. Dortmund har ikke været sen til at tage afstand fra lørdagens begivenheder, men ledelsen med Hans-Joachim Watzke i spidsen bærer selv en del af skylden for, at det gik så galt, som det gjorde.

Tid til selvransagelse

Det kan godt være, at de ikke direkte er ansvarlige for, at en gruppe fans gik langt over stregen, men de kan heller ikke tillade sig at danne kø ved håndvasken. Særligt direktør Hans-Joachim Watzke har været utrolig frembrusende i sin kritik af RB Leipzig og den måde, som de driver fodboldklub på i ugerne op til kampen. Det gør ham naturligvis ikke til hovedansvarlig for tåbelige fans’ handlinger, men det kan ikke undgås, at når en så markant skikkelse udtaler sig, at det forplanter sig hos primitive fans og gør atmosfæren mere anspændt og betændt end højest nødvendig.

At Dortmund til kampen mod RB Leipzig havde ændret skriften på stadiontavlen, så det lignede noget fra 70’erne var et budskab om at værne om traditionen i tysk fodbold. Igen, isoleret set en harmløs protest/bemærkning, men når klubben så aktivt signalerer, at RB Leipzig er ødelæggende for fodbolden, så forplanter den tanke sig naturligvis også hos klubbens fans. Herunder også de mere primitive af slagsen, der ikke behøver meget rygdækning for at kunne forsvare deres aktioner.

Udover Watzke har træner Thomas Tuchel også være meget i medierne både før og efter kampen. Ved Aubameyangs scoring, der bragte Dortmund i front, stormede han ind på banen og jublede voldsomt, imens han forsøgte at opildne de allerede begejstrede fans. Derudover gestikulerede han hånligt med hænderne overfor Leipzig-bænken, da det tidligere omtalte mål blev underkendt i overtiden. Selvfølgelig må og skal en træner vise passion – det var det, vi elskede Klopp for – men igen tegner der sig et billede af en klub, hvor de mest markante profiler i ugevis har både savet og båret brænde til det bål, der for alvor blev fyret op lørdag.

Da rivaliteten og hadet mellem Schalke og Dortmund var på sit højeste for nogle år tilbage, blev Kevin Großkreutz af Dortmunds ledelse bedt om at holde lidt igen med sin åbenmundende kritik af Schalke. Måske ledelsen også selv bør lægge bånd på sig selv fremover?

Kampen får formentlig en eller anden form for efterspil, også selvom DFB ikke har mulighed for at straffe Dortmund for urolighederne udenfor stadion, da det som sådan ikke har noget med fodboldforbundet at gøre. I stedet kan de give bøder eller lukke enkelte fan-afsnit helt ned i et par kampe. For noget skal der ske. DFB-Præsident, Reinhard Grindel, har allerede været ude at sige, at lørdagens kamp får konsekvenser for fodbolden i Tyskland, for den gode fankultur skal tilbage. Lørdagens episoder må ikke blive normen. Afslutningsvis er det naturligvis vigtigt at pointere, at langt de fleste af Dortmunds fans kunne godt finde ud af at opføre sig ordentlig. Således er det gudskelov kun et fåtal, som valgte at ty til vold for at vise sin utilfredshed med RB Leipzig.

Læs også: RB Leipzig – Hadet sprænger alle grænser

You may also like
Optakt runde 34: Afgørelsens time
De 11 største kampe mellem Bayern og Dortmund
Optakt og spiltips runde 28: Der Klassiker – Bundesligaens største kamp i mange år
Optakt og spiltips runde 27: Mesterskabskamp og oprykningsduel i 2. Bundesliga