bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bundesligaen kan blive presset til at ændre 50+1 reglen

Bundesligaen kan blive presset til at ændre 50+1 reglen

De tre klubber er havnet i en penibel situation, der i værste tilfælde kan betyde, at de ikke længere kan være en del af Bundesligaen.

50+reglen. Grundlaget for tysk fodbolds succes, men en regel der til stadighed skaber mere og mere debat.

I korte træk går reglen ud på, at 50+1 procent af stemmerne skal tilhøre klubben/fansene, hvorfor en investor aldrig kan overtage magten i en klub, som man ser det i blandt andet Italien, England og Spanien. Der er dog en undtagelse, og det er den, der nu truer med at hive tæppet væk under Wolfsburg, Bayer Leverkusen og Hoffenheim. For har et firma eller en privatperson været storinvestor i 20 sammenhængende år, kan de overtage kontorollen med klubben. Dette er således tilfældet i Wolfsburg og Leverkusen, hvor Volkswagen og Bayer sidder på magten, mens Hoffenheim ejes af mæcenen Dietmar Hopp.

Fra det tyske liga forbunds, DFL, side har man ingen problemer med den undtagelse, men nu har det tyske Bundeskartellamt, der skal sikre lige konkurrencevilkår i Tyskland, meldt sig på banen, for de mener kun, at reglen kan gælde, hvis alle er underlagt de samme regler.

De har opfordret DFL til at få styr på 50+1 reglen, så der ingen undtagelser er, og det vil i givet fald betyde, at Wolfsburg, Leverkusen og Hoffenheim, ville skulle ændre deres ejerforhold, hvis ikke de vil miste licensen.

Alle tre klubber har dog licens til og med sommeren 2022, så der kommer uanset hvad ingen konsekvenser i denne sæson, men de tre klubber er gået sammen om at sende et brev til både det tyske ligaforbund og konkurrencemyndigheden, hvor man opfordrer til at behandle sagen med solidaritet.

De 36 klubber i 1. og 2. Bundesliga mødes sammen med DFL i juli måned, hvor 50+1 reglen forventes at være på dagsordenen.

Når RB Leipzig ikke behøver frygte noget, så skyldes det, at de teoretisk set er ejet af medlemmerne, men med det ikke ubetydelige Aber dabei, at der er ganske få medlemmer, og at de alle har bånd til Red Bull.

Wolfsburg, Leverkusen og Hoffenheim er alle i top 5 over aktuelle klubber med flest sammenhængende sæsoner i Bundesligaen efter Borussia Dortmund og Bayern München.

Læs også: Oversigt over de tyske ejerforhold

You may also like
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold
Optakt til runde 15 i Bundes Manager: Sats på Leverkusen
Arminia Bielefeld, rejse, fodboldsrejse, fodboldweekend
Spilletidspunkter fastlagt frem til runde 18 i 1. og 2. Bundesliga 
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Lodtrækning til ⅛-finalerne i DFB Pokal 2023/24
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg?