bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bundesliga optakt: Bayern vinder guld, men hvem rykker ned? Del 1

Endlich wieder Bundesliga. Efter en god måneds vinterpause er det igen tid til fodbold fra det tyske. Vi tager temperaturen på samtlige hold, gennemgår deres transferaktivitet og spår hvilke hold, der overrasker positivt, og hvilke der skuffer.

Vi gennemgår i første del de ni klubber nederst i tabellen, og senere følger så en gennemgang af Bundesliagens top.

Paderborn
Bundesligaens svar på Hobro har gjort det over al forventning i efteråret. Defensiven, der primært består af reserver fra andre Bundesliga-klubber, har holdt vand, og i front har Kachungas mål været nok til, at de kunne overvintre på en tiendeplads. Ingen af de sidste syv kampe har dog resulteret i sejr, og med kun to point ned til stregen er Paderborn stadig favorit til at rykke ned. Det er tidligere set, hvordan oprykkerhold spiller over evne i begyndelsen af sæsonen for så at tabe dampen i anden halvdel, og det kommer også til at ske for Paderborn.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Viktor Maier (Alemannia Aachen)

Bud på slutplacering: 18

 

1 FC Köln
Til trods for Anthony Ujahs seks sæsonmål, så var det især i angrebet, at Köln havde det svært i efteråret. 17 scoringer er næstdårligst i Bundesligaen, så det er ikke uden grund, at klubben jagter offensive forstærkninger. I skrivende stund er der ikke hentet nogen ind, men flere medier melder, at den tidligere Hoffenheim-spiller Carlos Eduardo skulle været tæt på at skrive under med gedebukkene. Det vil i givet fald være en tiltrængt forstærkning. Defensivt holder Köln et fint niveau, og selvom de formentlig bliver en del af bundstriden, så bør der være så meget kvalitet i truppen, at de ikke ryger ud.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Tomas Kalas (Endt leje)

Bud på slutplacering: 10

 

Mainz 05
En fornem start der bød på otte kampe uden nederlag blev vendt til en skidt afslutning der blev til ni kampe uden sejr. Bemærkelsesværdigt er det, at den dårlige stime begyndte, da Jonas Hofmann blev skadet. Sammen med Okazaki var han om nogen omdrejningspunktet i offensiven, og hans tilbagekomst bliver vigtig, hvis ikke Hjulmand for alvor skal mærke presset fra den tyske presse. Der venter allerede holdet en nøglekamp i den første kamp efter pausen, når Paderborn kommer på besøg. En sejr giver ro, mens et pointtab for alvor sætter både Hjulmand og Mainz under pres.

Transferaktivitet:
IND: Christian Clemens (Schalke, leje), Pierre Bengtsson (FC København), Nicolas Castillo (Club Brügge, leje)
UD: Philipp Wollscheid (endt leje), Julian Koch (St. Pauli, leje)

Bud på slutplacering: 15

 

Hertha Berlin
Holdet har lukket alt for mange mål ind – 35 stk – og det må være Luhukays første prioritet at få ændret på. En anden stor udfordring for hovedstadsklubben bliver at få styr på al den uro, der har været i efteråret. Luhukay har selv bidraget til urolighederne med diverse udtalelser, ligesom Kalou har erklæret sin utilfredshed. Holdet har bestemt ikke imponeret i sine venskabskampe, og det er derfor altafgørende, at de får en god sæsonstart. I de første fire kampe venter tre formodede nedrykningskandidater, og der skal point på bordet. Sker det ikke, kan det blive en lang sæson for Hertha, til trods for at deres trup burde være stærk nok til ikke at rykke ned.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Hany Mukhtar (Benfica)

Bud på slutplacering: 14

 

Hamburger SV
Sølle ni scoringer er det blevet til i efteråret, og havde det ikke været for en stærk defensiv, så var Bundesligaens dinosaur under stregen. HSV har i vinterpausen primært brugt penge på at købe stadionnavnet tilbage, så det igen hedder Volksparkstadion fra næste sæson. De penge er godt givet ud, men en endnu bedre handel er, at det er så godt som lykkedes at hente gode, gamle Olic tilbage til klubben. Angriberen er muligvis oppe i årene, men han kan stadig score mål, og så er hans arbejdsraseri, erfaring og lederegenskaber tre ting, der kan være med til at sirke HSV endnu en sæson i ligaen. Men med en uprøvet Zinnbauer på trænerbænken, så vil holdet formentlig kæmpe mod nedrykning frem til sidste spilledag.

Transferaktivitet:
IND: Ivica Olic (Wolfsburg)
UD: Tolgay Arslan (Besiktas)

Bud på slutplacering: 13

 

VfB Stuttgart
Et af få hold der har hentet flere point ude end hjemme. På eget græs er det kun lykkedes at score fire gange, hvilket har givet sølle fem point som udbytte. Det skal der naturligvis ændres på, hvis Stuttgart ikke skal rykke ud af Bundesligaen for første gang siden 1977. Det kræver først og fremmest, at holdet bliver bedre til at forsvare en føring, og det kan Ibisevic muligvis hjælpe med. Bosnieren er tilbage efter en længere skadespause, og han var om nogen manden, der reddede holdet fra nedrykning i sidste sæson. Af de store traditionsklubber, er Stuttgart umiddelbart det hold, der får sværest ved klare sig.

Transferaktivitet:
IND: Ingen
UD: Raphael Holzhauser (Austria Wien), Marco Rojas (FC Thun, leje)

Bud på slutplacering: 16

 

Werder Bremen
Første hold lige under stregen er Werder Bremen. Nordtyskerne skiftede ud på trænerposten i løbet af efteråret, og selvom konstellationen af Skripnik, Kohfeldt og Frings er speciel, ser det ud til at virke. I hvert fald var det et mere aggressivt Werder mandskab, der samlede en håndfuld point sammen i de sidste par kampe. Klubben er desuden en af få, der har været særdeles aktive i pausen. Elia og Petersen er begge sendt videre, og selvom især sidstnævnte kunne have været en vigtig brik i kampen for at undgå nedrykning, så virker det fornuftigt at skille sig af med et par folk, der har været utilfredse i længere tid. Ind er blandt andet kommet Jannik Vestergaard, der først og fremmest skal kæmpe med Galvez og Lukimya om spilletid. Positivt for Werder er, at Selke viste sit potentiale i de sidste par runder inden jul, og med Di Santo på vej tilbage og en Fin Bartels liggende bagved, bør fansene ikke være så bekymret for, om Werder får scoret nok.

Transferaktivitet:
IND: Koen Casteels (Wolfsburg, leje), Levin Oztunali (Leverkusen, leje), Michael Zetterer (SpVgg Unterhaching), Jannik Vestergaard (Hoffenheim)
UD: Ludovic Obraniak (Caykur Rizespor), Eljero Elia (Southampton), Nils Petersen (Freiburg, leje), Oliver Hüsing (Hansa Rostock, leje)

Bud på slutplacering: 12

 

Borussia Dortmund
Efterårets helt store skuffelse. Den var gal både i defensiven og angrebet, men der er grund til at være optimistisk på Dortmunds vegne. Kevin Kampl er hentet til, og bedømt ud på de få træningskampe han har spillet, ligner han en klar gevinst for holdet. En endnu bedre nyhed for Die Schwarz-Gelben er, at Marco Reus er tilbage. Han er om nogen manden, der kan spille Dortmund op i tabellen. Desuden lysner det gevaldigt på skadeslisten, ligesom Kagawa og Aubameyang er vendt tidligt hjem fra henholdsvis Asien og Afrika, så der er grobund for at tro, at holdet kommer væk fra nedrykningspladserne, om end det bliver svært at kvalificere sig til Europa i næste sæson.

Transferaktivitet:
IND: Kevin Kampl (RB Salzburg)
UD: Dong-Won Ji (Augsburg)
Bud på slutplacering: 8

 

Freiburg
Bundesligaens bundprop skal finde trøst i, at de med Streich på bænken har en dygtig træner og ikke mindst, at de før har spillet godt i foråret. Klubben har klogelig valgt at forstærke sig i pausen, hvor især Nils Petersen kan blive en gevinst. Med kreative spillere som Darida og Mehmedi liggende bag ham, skal han nok formå at score en håndfuld mål i foråret. Spørgsmålet er så, om det er tilstrækkeligt for Freiburg, der har et forholdsvist svært startprogram og derfor kan risikere at være hægtet af, inden forårssæsonen nærmest er fløjtet i gang.

Transferaktivitet:
IND: Nils Petersen (Werder Bremen, leje), Mats Møller Dæhli (Cardiff)
UD: Philipp Zulechner (Austria Wien, leje), Sebastian Freis (Greuther Fürth), Sebastian Kerk (Nürnberg, leje)

Bud på slutplacering: 17

 

 

Tre hold der skuffer:

  • Paderborn
    Det er måske lidt uretfærdigt at putte Paderborn på listen her, men det er bare svært at se, hvordan de skal kunne overleve. En øjeblikkelig tiendeplads er en fornem præstation, men med fire point til en sidsteplads, kan de meget hurtigt ryge ned under stregen, og truppen har ganske enkelt ikke nok kvalitet til at forblive i ligaen.

 

  • Mainz
    Set med danske briller vil det være rart, hvis vi også i næste sæson havde en dansk træner i Bundesligaen, men det er langt fra sikkert. Mainz sluttede skidt af med ni kampe uden sejr, og Hjulmand er stadig uprøvet på det her niveau.

 

  • Hannover
    Klubben ligger lunt til i forhold til de europæiske pladser, men de bør snarere kigge ned end op. Et gammelt udtryk lyder, at ”tabellen aldrig lyver”, men det Hannover må være undtagelsen, der bekræfter reglen. Holdet har ikke niveau til at være med i toppen, og kommer de først ind i en stime uden sejre, kan det blive en lang sæson for klubbens fans.

 

You may also like
VfL Bochum, Ruhrstadion, fodboldrejse, optakt
VfL Bochum – Was für ein Comeback
Hansa Rostock, fodboldrejse, guide, Ostseestadion
Optakt til 34. og sidste runde i 2. Bundesliga – Hansa eller Wehen og dåseølsderbyet
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 17 – Was Erlaube Bayern?
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 30 i 2. Bundesliga: Er St. Pauli gået i stå og Nordderby i Hamburg