bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Diverse > Bundesliga: Hvordan endte det pludseligt så galt for Tyskland?

Bundesliga: Hvordan endte det pludseligt så galt for Tyskland?

Foruden det tyske landshold i uorden, der for nylig har haft deres mest pinlige kalenderår siden år 2000, så har landets klubhold gennemgået en skuffende sæson med det resultat, at ingen Bundesliga hold er at finde i Champions League kvartfinalerne, hvilket endda er første gang siden 2005-2006. Blandt flere nederlag, var selv Bayern München overgået af Liverpool, i hvad der tydeligt fremstår som en transitionssæson for Bayern München, og så er de endda stadig på rette kurs mod endnu en national sejr i Bundesligaen.

Spørgsmålet er hvordan det er kommet hertil, dels når det blot er nogle få år siden, at tysk fodbold var i top i europæisk sammenhæng og dels når tysk fodbold endda stadig producerer spillere med højt teknisk niveau?

I et vist omfang kan der være tale om en kombination af tilfældigheder og en række individuelle faktorer, såsom den spilleform og stil som de spillere, der kommer igennem på det niveau, har. Dette er en spillestil som mange kritiserer som tung, langsom og uden innovation. Selv den bedste ungdomscoaching vil på samme måde kunne give unge spillere den bedste tekniske base, men vil ikke alene på denne baggrund kunne producere en strøm af verdensklasse stjerner.

Kilder tæt på tyske akademier hævder, at fra aldersgrupper på 15 til 19 år lige nu, forventes kun en håndfuld spillere at blive virkelige elitespillere. Det er en enorm ændring fra 10 år siden, og kan afspejle en manglende evne til at ændre coaching-stil.

Der er lige nu en Tivoli bonus, hvis du føler dig heldig.

Nogle ungdomsrepræsentanter mener, at børn nu bliver overcoached, med for meget fokus på besiddelse og for meget tid i akademier. Det er alt for hermetisk forseglet. Der er færre spillere med den ekstra kant eller innovation, der kan modvirke den tunge spillestil. Alligevel er det den nuværende generation af ungdomsspillere, som man håber på vil kunne genoplive Joachim Lows landshold. Spillere som Julian Draxler, Joshua Kimmich, Leon Goretzka og Julian Brandt er uddannet både taktisk og teknisk, men sandsynligvis også lidt endimensionelt, hvilket kan vise sig at være et problem.

Tyske trænere har været bekymrede over, at de ikke længere ser de “hurtige, alsidige og afgørende spillere”. Det er én grund til at Bundesliga klubber er så interesseret i de angrebstalenter såsom Jadon Sancho og Callum Hudson-Odoi, som England i øjeblikket producerer i overflod.

En tung og langsom spilstil blandt spillerne, har også korresponderet med en opfattelse af et langsomt og tungt spil i selve i Bundesligaen, som har mistet noget af de elektriske og innovative spillevibrationer, som ligaen var berømt for et par år tilbage.

Det vil vise sig om den tyske fodbold kan genvinde sit fodfæste, herunder om tysk coaching og akademier trods kritik af manglende kant og innovation, kan producere de verdensklassestjerner som tysk fodbold har brug for. Dette vil særligt blive interessant ikke kun for Bundesligaen fremadrettet, men også mod EM 2020.