bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Borussia Dortmund eller Bayern München – hvem bliver tysk mester 2023?

Borussia Dortmund eller Bayern München – hvem bliver tysk mester 2023?

Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester

For første gang i fire sæsoner er der spænding om mesterskabet, som meget vel kan blive afgjort på sidste spilledag. Sidst det skete var i 2019, hvor Nico Kovac og Bayern München kom fra baghjul og knuste Dortmunds mesterskabsdrømme. Vi ser nærmere på den dramatiske afslutning på Bundesligaen.

Thomas Tuchel fik en perfekt start på livet som Bayern München-træner.

Vi indleder med at skrue tiden en måned tilbage, nærmere betegnet den 1. april 2023.

Thomas Tuchel er få dage forinden blevet ansat i Bayern som afløser for Julian Nagelsmann. Bayern var presset i ligaen, hvor Dortmund faktisk indtog førstepladsen for en stund.
Den førsteplads, som Bayern de seneste 11 år nærmest har haft patent på.

Bayern havde dog muligheden for selv at rette op på den uorden i Tuchels debutkamp mod netop Dortmund på Allianz-Arena.

Bayern München udspillede Borussia Dortmund specielt i første halvleg, og det endte med en drømmestart for Tuchel. Bayern vandt 4-2, og de overtog igen førstepladsen i ligaen, mens de også havde den mentale overhånd.

Men den mentale overhånd og det mentale overskud er på kort tid forsvundet ud af hænderne på Tuchel og co. Og den mulighed har Edin Terzic og Dortmund ikke ladet forpasse.

De har ligget på lur som en jæger, der lige har skullet se sit bytte an, fordi han tidligere har fået nogle knobs i det møde. Men så er der kommet andre jægere, der har hjulpet til, byttet er blevet svagere, og så kunne man selv slå til – og sætte kniven ind.

Kniven er dog ikke helt inde endnu i gabet på byttet endnu, for der resterer stadig fem kampe i Bundesligaen, og alt er stadig åbent.

Normalt på denne tid af sæsonen har de fine herrer i skjorte og hvidt så småt kunne begynde at indgravere navnet på den tyske mester. Den indgravering kender de efterhånden. De har brugt den samme de seneste ti år, men måske skal det skiftes ud i år.

Den kan stadig starte med B, men for første gang siden 2012 er det ikke sikkert, at det efterfølgende bogstav skal være a, men derimod o som starten i Borussia Dortmund.

Dortmund ligner et mesterskabshold

Dortmund står nemlig noteret for 60 point, mens Bayern har 59 point med fem kampe tilbage.

Det er dog kun anden gang i sæsonen, at Dortmund sidder på førstepladsen, og det vil de nok klø sig selv lidt i skægget over. Mulighederne har i hvert fald været der flere gange i 2023, hvor Dortmund har været Bundesligaens bedste hold.

Samtidig har Bayern været utrolig gavmilde, da de har smidt point flere gange, og Thomas Tuchel har ikke formået at vende skuden – tværtimod. For siden tyskeren tog over for Julian Nagelsmann har Bayern kun vundet to ud af syv kampe, og det er kritisabelt, når det er i april og maj måned, at Bayern plejer at være bedst.

En mavepuster af dimensioner i Stuttgart

Dortmund har dog tidligere haft muligheden for at klatre til tops i Bundesligaen og også få det mentale overtag.

Den mulighed var i den grad inden for rækkevidde i 28. spillerunde, hvor Bayern smed point mod Hoffenheim på hjemmebane. I samme spillerunde var Dortmund draget til Stuttgart, hvor meget så ud til at flaske sig for die Schwarzgelben.

En 2-0-føring efter 33 minutters spil og en mand i overtal i en godt en time lignede opskriften på en sejr, men sådan gik det som bekendt ikke.

Dortmund smed føringen væk, og efter 84 minutters spil fik Stuttgart udlignet. Det lignede længe en skuffende pointdeler for BVB, men i to minutters overtid sendte Giovanni Reyna den forløsende scoring i nettet.

Dortmund lignede nu for alvor en seriøs mesterskabskandidat, når man kan score så sene mål.

Men.

I dommerens syvende tillægsminut fik Stuttgart udlignet, og så blev resultatet 3-3, mens Dortmund igen måtte erkende, at de ikke kunne udnytte Bayerns pointtab.

Dortmund virkede som et såret dyr, hvis vi skal vende tilbage til indledningen af denne artikel.

Men de vågnede op igen.

Signal-Iduna-Park skal være Dortmunds nøgle til mesterskab

For i weekenden formåede Edin Terzic’ mandskab at sætte tingene på plads, da man kom bragende ud mod Frankfurt. Inden kampstart vidste BVB, at hvis de vandt kampen, så ville de klatre forbi Bayern i tabellen, og det var de 80.000 tilskuere på Signal-Iduna-Park også godt klar over.

Tilskuerne bar BVB frem, og ved pausen førte Dortmund 3-0, mens de efter pausen scorede yderligere en gang. En 4-0-sejr og en førsteplads. Bedre kunne det ikke være for die Schwarzgelben, der også sang ”Wer wird Deutscher Meister, BVB Borussia” efter slutfløjt.

Det er dog endnu for tidligt at drage den konklusion, men man kan kun lette på hatten for det, som Edin Terzic har gjort ved Dortmund i indeværende sæson, og han ligner faktisk en mand, der kan trække det så berømte sværd op af stenen.

En til tider sløj, sej og svær kamp, som Thomas Tuchel,  Peter Bosz, Peter Stöger, Lucien Favre og Marco Rose tidligere har forsøgt sig med, siden Jürgen Klopp senest formåede det i 2012.
Ja, faktisk har Edin Terzic også forsøgt sig en enkelt sæson, da han var i spidsen den sidste halvdel af 2020/2021-sæsonen, men også dengang var det uden held.

Næste kamp er et lokalbrag mod VfL Bochum, og der er næppe noget, som Bochum hellere vil end at stikke en kæp i hjulet på Dortmunds mesterskabsdrømme. Derefter venter VfL Wolfsburg på hjemmebane, det samme gør Gladbach, inden man skal en tur til Augsburg. Sidste spillerunde er også på Signal-Iduna-Park, hvor Bo Svenssons Mainz-mandskab er modstanderen.

Bayern viser svaghedstegn for første gang i mange år

Lad os først og fremmest slå fast, at det ikke er første gang, at Bayern begynder at smide point. Forskellen i år og de tidligere år er bare, at Dortmund denne gang er lige i hælene på rekordmestrene, når de snubler.

Det har ikke været tilfælde de seneste par år, hvor Bayern har kunnet tillade at smide lidt point hist og pist uden konsekvenser.

Men det kan de ikke længere.

Thomas Tuchel, som vi kort tidligere berørte, har fået en mareridtsstart i Bayern, hvor han kun har været med til at vinde to ud af syv kampe. Det er naturligvis ikke godt nok, og det må i den grad få ledelsen på Säbener Straße til at se indad. For var det virkelig den rigtige løsning at smide Julian Nagelsmann på porten på det tidspunkt af sæsonen?

Umiddelbart ikke hvis man ser på resultaterne og spillet efterfølgende, men meget kan stadig nå at ændre sig med fem spillerunder tilbage.

Bayerns ellers så normalt sikre skib er begyndt at tage vand i, og det starter helt nede bagfra. Det er på ingen måde udelukkende Yann Sommers skyld, at Bayern er havnet i den situation, som de er, men hans spil med fødderne har ikke gjort det nemmere.

Det blev tydeligt i Champions League-opgørene mod Manchester City, og generelt har det været en usikker Bayern-defensiv, vi har set, siden Tuchel tog over.

Bayern München har dog på papiret et overskueligt program, men lige nu er det svært at vide, hvilket ben man skal stå på, når man skal vurdere Bayerns sæson.

I weekenden møder de Hertha Berlin på hjemmebane, som er og bliver en must-win-kamp for rekordmestrene, der møder et kriseramt Berlin-mandskab. Herefter følger en udebanetur til Bremen, inden man hjemme tager imod Schalke og derefter en, hvad der kan blive, forbudt-for-børn-kamp mod Leipzig.

Bayern slutter af ude mod Köln.

På papiret er det altså hold, som man må forvente Bayern kan slå, men det troede man også, da de mødte Hoffenheim eller Mainz for den sags skyld. Opgøret mod Leipzig kan meget vel blive altafgørende, da Leipzig kommer til at sætte alt på et bræt i kampen om en plads i top-4 og adgang til Champions League.

Ikke desto mindre er resten af kampprogrammet overkommeligt, når man går ud fra tidligere Bayern-standarder, men i denne sæson skal man aldrig sige aldrig.

Dortmunds sidste fem kampe: 
  • Bochum (U)
  • Wolfsburg (H)
  • Gladbach (H)
  • Augsburg (U)
  • Mainz (H)

 

Bayerns sidste fem kampe: 
  • Hertha (H)
  • Bremen (U)
  • Schalke (H)
  • Leipzig (H)
  • Köln (U)

 

Det taler for Dortmund som tyske mestre

Dortmund har en masse ungt blod og gå-på-mod mixet med noget rutine – bl.a. i bagkæden hos Mats Hummels. Det kan dog sagtens vise sig at være en hæmsko for Dortmund, at det er så lang tid siden, at de har været tæt på die Meisterschale.

Det ændrer dog ikke på, at de har skæbnen i egne hænder. Hvis de gør rent bord, så bliver de tyske mestre. Det er egentlig simpelt.

Dortmund skal hæfte sig ved, at de spiller tre ud af de sidste fem kampe hjemme på Signal-Iduna-Park, og det kommer de til at drage fordel af.

Derudover kommer der til at være en eufori på holdet, og hvis de kan spille på samme måde, som de gjorde i første halvleg mod Frankfurt, da de greb muligheden for at klatre op på førstepladsen, så er der noget stort i vente.

Det taler imod Dortmund som tyske mestre

Nervøsitet.

Det er helt indlysende, at Dortmund spiller noget af det bedste fodbold i meget lang tid. De sprudler offensivt, og de har fået styr på defensiven – selvfølgelig med undtagelse af, når de møder Bayern.

Men Dortmund har et ungt mandskab, og der er uden tvivl nerver på i de sidste fem kampe. Det bliver nok BVBs største modstander, for mange af spillerne har ikke stået i en lignende situation før.

Og så er det immervæk nemmere at skulle jagte, end at være den, der bliver jagtet.

Det taler for Bayern München som tyske mestre

Rutinen.

Det er ikke for sjov, at Bayern München har vundet det tyske mesterskab ti sæsoner i træk. De har rutine, og de har mange spillere, der før har stået i pressede situationer.

Forskellen er bare, at de ikke er vant til at møde modgang på dette tidspunkt i sæsonen, og det er først nu, at vi får at se, hvad Bayern virkelig er lavet af.

Det vil dog ikke undre, hvis Bayern for alvor stepper op lørdag, og det kan godt komme til at blive grimt for Oliver Christensen og Hertha Berlin.

Derfra kan alt ske, og hvis Dortmund dummer sig det mindste, så står Bayern uden tvivl klar til at stikke kniven ind. Opgøret mod Leipzig bliver dog sæsondefinerende, det tør jeg godt allerede nu spå, da jeg forudser, at de gør rent bord frem mod den kamp.

Det taler imod Bayern München som tyske mestre

Det helt åbenlyse er selvfølgelig, at de lige nu ikke sidder på førstepladsen. Det har de ellers gjort i 19 ud af de 27 runder, hvilket faktisk også er historisk få ift. tidligere år. I 2019/2020-sæsonen toppede Bayern dog kun rækken 16 gange, men de vandt alligevel med 13 points forspring.

Bayern er nede i formdyk, og det er på et rigtigt kritisk tidspunkt i sæsonen. De spiller uden selvtillid, og det er et spørgsmål om tid, før frustrationen for alvor bryder løs, hvis de ikke snart får styr på det.

Bayern plejer normalt godt at kunne tillade sig at smide lidt point, når vi når maj måned, men det er oftest, fordi de allerede er kronet som tyske mestre. I år er der helt anderledes. Nu skal der fuld udbytte i alle kampene, hvis ikke Dortmund skal løbe med titlen, for lige nu spiller Dortmund bare bedre end Bayern München.

Og hvis det ender med andenplads til Bayern, så kommer der til at rulle hoveder på Säbener Straße.

Hvem bliver tysk meter 2023?

Ja, det er farligt at stikke hånden ind i bikuben for at grave spåkuglen frem, men vi går alligevel et forsøg.

Vi har leget lidt med nogle forudsigelser på Kickers hjemmeside, hvor vi har forudsagt hhv. Dortmund og Bayerns kampe. Det er endt således:

Vi tror faktisk på, at begge hold gør rent bord i de sidste fem kampe, hvilket giver følgende slutstilling.

Foto: kicker.de

Men uanset hvordan det falder ud i sidste ende, så hersker der ingen tvivl om, at Bundesligaen har godt af, at der er en reel mesterskabskamp. Det er sundt for Bundesligaen, og så vil det måske også være sundt, hvis der var et andet hold end Bayern, der kunne løfte die Meisterschale.

Forhåbentlig får vi endda en mesterskabskamp at se, der bliver afgjort på sidste spilledag. Der er ikke så meget mere at sige andet end, at man kan læne sig tilbage og nyde de sidste fem spillerunder, der bliver dramatiske som sjældent set. 

You may also like
Optakt, Bayern München
Optakt: Bayern München – Bayer Leverkusen: Mesterskabsduel i München 
Union Berlin, optakt, udebanefans, sæsonkort
Så meget koster et sæsonkort i Bundesligaen i 2023/24 sæsonen
Optakt, Bayern München, højdepunkter
Sæsonoptakt: Bayern München: Alle gode gange 12 – Nu med Harry Kane
BVB, Borussia Dortmund, Sébastien Haller
Sæsonoptakt: Borussia Dortmund: Kunsten at lære fra en tragedie