bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Revierderby fra første række
Optakt, Schalke 04

bulibold havde en mand på stadion i et af Bundesligaens vel nok største rivalopgør mellem Schalke og Dortmund. Læs her hvordan kampen og stemningen opleves fra første parket, og få et unikt indblik i Schalke-lejren og den tyske fodboldkultur.

Rent had

Bundesligaens 10. spillerunde bød på et af Europas mest hadefulde opgør: Revierderbyet mellem Schalke 04 og Borussia Dortmund. Sæsonens første møde mellem klubberne skulle foregå på Veltins Arena i Gelsenkirchen, hvor de kongeblå har hjemmebane.

Kampen havde en hadefuld optakt med mange smædesange fra de to holds fans imod hinanden. De 8.000 fremmødte gulklædte fans fyldte det sydlige hjørne op, og det var således op til Schalke-fansene, på den berømte Nordkurve, at få dem til at tie. Kampen var ikke engang begyndt, og der var allerede sange med dødstrusler og kritik af spillerne:

Kampstart udskudt

De to holds spillere blev budt velkommen af det tætpakkede stadions 62.000 tilskuere, og kampen skulle til at begynde. Men det blev ikke til så meget, da Dortmunds fans besluttede sig for at kaste romerlys og fyrværkeri ind på banen. Dommer Knut Kircher beordrede spillerne ned i spillertunnelen igen, indtil der var kommet ro på gemytterne igen.

Eneste spiller der blev på banen, var Roman Weidenfeller, der tog sin rolle som anfører alvorligt, og forsøgte at dæmpe sit holds fans. Efter lidt over fem minutters forsinkelse kunne kampen blive fløjtet i gang.

Kampstart bliver udskudt, da Dortmunds fans kaster fyrværkeri på banen. Schalkes fans kvitterer med en sang, der ikke kræver meget oversættelse for de ikke-tyskkyndige:

En livlig start

Kampen kom i gang, og spillet buldrede frem og tilbage. Schalke lagde godt ud med et par halve muligheder, men deciderede afslutninger blev det ikke til. Efter et kvarter begyndte Dortmund dog at røre på sig, og de lynhurtige profiler Reus og Aubameyang kombinerede sig igennem Schalkes forsvar, før sidstnævnte udplacerede Timo Hildebrand i Schalke-målet. Stor jubel blandt de gulklædte fans, der pludselig kunne høres meget tydeligt på det store stadion.

Dortmund fortsatte deres pres på hjemmeholdet, og det blev til afslutninger fra både Lewandowski og Aubameyang, men fortrinligt forsvarsspil fra Matip og Höwedes i Schalke-forsvaret gjorde, at gæsterne kun var foran 0-1.

Prinsen blev skurken

Cirka 10 minutter efter Dortmunds scoring kom der gang i Schalkes spil igen. Og efter et par hurtige ryk hos de blåklædte blev Christian Fuchs fældet i feltet – straffespark til Schalke! Det skulle sparkes af Kevin-Prince Boateng, der virkelig har været et fremragende køb for Schalke i denne sæson, og der kom virkelig i gang fansene på dette tidspunkt

Men til deres store ærgrelse, så brændte ”Prinsen”, og der var stille som graven på tribunen i sekunderne efter, og Boateng kom aldrig rigtigt tilbage i kampen efter dette.

Schalke er lige blevet tilkendt et straffespark, og fansene er oppe at køre. Desværre brænder Boateng, og stemingen bliver mildt sagt trykket efterfølgende:

Resten af 1. halvleg bølgede frem og tilbage med gode forsøg fra både Henrikh Mkhitaryan og Dennis Aogo, dog uden at volde de to målmænd problemer.

Mere knald på

Anden halvleg var ikke mere end 5 minutter gammel, før Nuri Sahin bragte gæsterne foran 0-2 med en perle af et langskud. Efter en fantastisk enkeltmandspræstation af Henrikh Mkhitaryan, fik tyrkeren bolden udenfor feltet. Herefter lagde han bolden i en linje op i det lange målhjørne.

Så var gæsterne føring fordoblet, og så måtte der ske noget. Schalke-træner Jens Keller skiftede Max Meyer ind, og der kom straks gang i Schalkes angreb, der blev mere flydende, varierende og farligt. Den unge Meyer havde blot været på banen i halvandet minut, før han fik drejet et indlæg ind bag Weidenfeller. 1-2, og ny spænding i opgøret med en halv time tilbage.

Efter scoringen steg temperaturen et par grader, og der kom til tider flere dueller mellem spillerne. Blandt andet et håndgemæng mellem Adam Szalai og Kevin Großkreutz.

Luften gik af Schalke-ballonen

Efter et massivt Schalke-pres, kom der lidt bevægelse i Dortmunds angreb igen. Som det ofte sker, når man satser i det offensive, så mangler der nogle folk i det defensive. Det udstillede Henrikh Mkhitaryan på fornemste vis, da han fik bolden ved eget målfelt, og fortsatte som et lyntog op igennem Schalke-forsvaret, der blev afdriblet én efter én. Utroligt nok, så fik Mkhitaryan ikke selv afsluttet angrebet, men lagde i stedet uselvisk bolden videre til Jakub Blaszczykowski, der cementerede Dortmunds sejr mod de blåklædte rivaler – ”Hier regieren BVB!”, blev der gjaldet, mens den blå Nordkurve var stille og modløs.

Schalke kunne ikke gøre meget mod overklassen. Dortmund var bare en tand bedre, og de eneste der kunne true Weidenfeller, var de få langskud, som Schalke fik sendt afsted.

Kampens spiller: Henrikh Mkhitaryan for sine fantastiske enkeltmandspræstationer. To assist i sit første Ruhr-derby, og hele tiden en fare for Schalke-forsvaret. Han var virkelig en oplevelse at følge (og blev også belønnet med en plads på Rundens buli-hold).

Stadig had efter kampen

En forfærdelig eftermiddag for Schalke, der nu befinder sig udenfor de europæiske pladser, og er 11 point efter Ruhr-rivalerne på 2. pladsen. Men kampen viste dog, hvorfor dette bliver kaldt et af de mest hadefulde opgør i Europa. Man kunne mærke den rå elektricitet mellem de to holds fangrupper, og efter kampen var næsten al trafik spærret pga. politiets sikkerhedsforanstaltninger. Kampen var altså slut inde på banen, men uden på banen var den blot begyndt.

Magen til intensitet mellem to hold skal man lede længe efter. Undertegnede rystede stadig flere timer efter kampen, da stemningen og slagsangene stadig sat fast i bevidstheden. En oplevelse uden lige!

Selvom ens hold er bagud 3-1 til rivalerne, så viser man sin støtte.

Selvom ens hold er bagud 1-3 til rivalerne, så viser man sin støtte.

You may also like
Bundesligamanager, holdet.dk, Golden Boy 2022
22 Bundesliga-spillere nomineret til Golden Boy 2022
Optakt, Borussia Dortmund, fodboldrejse, spilletidspunkter, sæsonkort
Så meget koster et sæsonkort i Bundesligaen
HSV, Hamburger SV, Mikkel Kaufmann, 2. Bundesliga
Optakt til 34. runde af 2. Bundesliga: Hvem følger Schalke op i Bundesligaen?
Corona virus, Ingen tilskuere, optakt
Optakt: Bayer 04 Leverkusen – SC Freiburg – Kan Streich føre Freiburg i Champions League