bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Pep vs. Dr. Müller-Wohlfahrt: Det endelige opgør

Pep vs. Dr. Müller-Wohlfahrt: Det endelige opgør

Optakt, Bayern München

Det var chokerende meldinger, der kom fra Säbener Straße sent torsdag aften. Lægestaben med koryfæet Dr. Müller-Wohlfahrt i spidsen valgte nemlig at træde tilbage. Efter sigende fordi de af Pep Guardiola og Karl-Heinz Rummenigge blev udnævnt som den direkte årsag til nederlaget mod Porto. Udover at efterlade et skadesplaget Bayern-mandskab uden lægestab, efterlader det også en masse spørgsmål: Et af dem er, hvor stor Pep Guardiolas magt egentlig er i klubben.

I 1990’erne var FC Bayern kendt som FC Hollywood i den tyske presse. Uagtet at det blev til fire mesterskaber og en enkelt pokaltitel i det årti, var der konstant uro udenfor banen. Specielt i tiden med træner Giovanni Trapattoni, der bedst huskes for et legendarisk pressemøde og sætninger som ”Flasche Leer”, ”Was erlaube Strunz” og ”Ich habe fertig”.

Louis van Gaal bragte for en kort stund uroen tilbage til klubben i sine to år i det sydtyske, men ellers har Bayern München de sidste mange år virket som en velsmurt maskine. I hvert fald indtil i går.

For når et klubkoryfæ som Dr. Müller-Wohlfahrt efter 38 år i klubben vælger at trække sig sammen med hele sin stab på et tidspunkt, hvor Bayern har en uendelig lang skadesliste, er der selvfølgelig noget helt galt. Vi har endnu til gode at få hele sandheden at vide, men det står efterhånden klart, at både Pep og Rummenigge skulle være utilfredse med Müller-Wohlfahrts behandlinger. Ifølge hovedpersonen selv skulle de endda direkte have skudt skylden på ham og resten af lægestaben for nederlaget mod Porto.

En af stridspunkterne i helle affæren har været Riberys skade. Franskmanden blev skadet i 7-0 nedsablingen af Shakhtar Donetsk, og det var forventet, at han kun skulle sidde udenfor i et par dage. Men uenighed mellem Pep og Müller-Wohlfahrt om behandlingsmetoden har nu betydet, at Ribery ikke har spillet en kamp i over en måned.

Müller-Wohlfahrt har længe været kendt som en af de bedste, hvis ikke den bedste, indenfor sit felt. Han har samtidig med jobbet i Bayern været tilknyttet det tyske landshold siden 1995, og han er vidt og bredt anerkendt som eksperten når det kommer til knæ og seneskader. Usain Bolt kom til München, da han havde knæproblemer forud for OL 2012, og Arjen Robben fortalte i forbindelse med sin forlængelse med klubben, at Müller-Wohlfahrt havde haft en afgørende rolle.

Sagde op under Klinsmann

Men Müller-Wohlfahrt er ikke kun berømt for sine evner. Han er i høj grad også berygtet. Hans kollegaer sætter oftest spørgsmålstegn ved hans noget uortodokse og alternative behandlingsmetoder, der blandt andet består af intramuskulære injektioner af stoffet Actovegin, der er et ekstrakt af kalveblod eller honning. Dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, eller Healing Hans, som han også kaldes, har tidligere fortalt, at han formentlig har givet over en halv million indsprøjtninger af stoffet, men at han aldrig har foretaget videnskabelige forsøg. Han har simpelthen ikke tid til det, lyder begrundelsen. Stoffet er ikke på listen over forbudte stoffer, men det figurerer på Antidopingmyndighedernes observationsliste.

Det var blandt andet disse alternative behandlingsmetoder, der skabte problemer mellem Müller-Wohlfahrt og tidligere Bayern München træner Jürgen Klinsmann. Da Klinsmann i 2008 overtog Bayern München kom han ikke blot med sine egne ideer, men også sin egen læge. Det skabte en masse polemik, og derfor valgte Müller-Wohlfahrt i november 2008 at forlade sit job. Han kom dog tilbage i april 2009, da Klinsmann blev smidt på porten.

Dengang vandt doktoren altså den interne magtkamp, men det er tvivlsomt, om det også bliver tilfældet denne gang. Allerede fra første dag har det været tydeligt, at Pep og Müller-Wohlfahrt ikke har været på bølgelængde. Da Thiago blev alvorligt skadet, besluttede Pep, at han skulle behandles i Barcelona i stedet for München. Her forløb behandlingen dog ikke som planlagt, og i stedet måtte Thiago gennemgå en ny operation. Selvom Pep senere til dels indrømmede, at det var en fejl, havde forholdet mellem ham og Müller-Wohlfahrt lidt uoprettelig skade. I takt med at skadeslisten hos Bayern har hobet sig op de sidste par uger, har Peps frustrationer ligeså, og klimakset blev tilsyneladende nået, da Müller-Wohlfahrt ifølge eget udsagn blev klandret for nederlaget mod Porto, hvor flere Bayern profiler sad ude med skade.

Pep über alles

Spørgsmålene om hvad der helt præcist er gået forud for opsigelsen er mange, men på en farce af et pressemøde i det sydtyske kunne pressen i dag kun få lov til at stille et spørgsmål vedrørende Müller-Wohlfahrt. Vi venter derfor fortsat på flere svar i hele affæren, men det vigtigste spørgsmål af dem alle har vi allerede fået besvaret. Hvor stor er Peps magt i Bayern?

Ubegrænset, er tilsyneladende det korte svar.

Pep har siden ankomsten i 2013 sat sit præg på Bayern München på godt og ondt. Han har videreudviklet stilen fra under Heynckes og spillet noget af det mest innovative fodbold, Bundesligaen nogensinde har set, men han er undervejs også gået på kompromis med nogle af de dyder, de værdsætter så højt i det tyske. Som da han eksempelvis indførte flere lukkede træninger til trods for stor utilfredshed blandt Bayerns fanskare. Ved den lejlighed var der opbakning fra bestyrelsesformand Karl-Heinz Rummenigge, der generelt har været Peps tro væbner, når selv den mindste kritik er begyndt at ulme. Således også i hele affæren mod Müller-Wohlfahrt indtil videre.

Pep er ikke større end Bayern, lyder det fra fans på de sociale medier, og de har ret. Spørgsmålet er bare, hvem der kan og skal fortælle ham det. Det bliver ikke Rummenigge. Müller-Wohlfahrt prøvede og tabte.

Foto: www.fcbayern.com

You may also like
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
Tyske sprogblomster – de bedste, tyske fodboldudtryk
Bulipod ep. 12 – Dansker-invasion, Schweinsteiger og de største, tyske handler
Farvel til den store Bastian
Fremtidens mænd – et kig ind i krystalkuglen