bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Optakt: Brasilien – Tyskland (VM-semifinale 2014)

Optakt: Brasilien – Tyskland (VM-semifinale 2014)

Læs vores optakt til Tysklands semifinale mod Brasilien med taktisk oplæg, bud på startopstillinger, skadesnyt og spændende matchups.

For blot anden gang i VM-historien står Tyskland over for Brasilien. Sidst var ved finalen i 2002, hvor en vis Ronaldo – med en vis frisure – afgjorde kampen med to scoringer. De to hold har haft en nærmest synkron slutrunde indtil videre. Det er således endnu ikke lykkedes dem at vinde to kampe i træk, og i gruppespillet sluttede de begge øverst i puljen med to sejre, en uafgjort og en målscore på 7-2. I ottendedelsfinalen måtte begge hold ud i forlænget spilletid, mens man sikrede sig en spinkel sejr i kvartfinalen.

Taktisk oplæg
For første gang ved dette VM indledte tyskerne med Lahm på backen i kampen mod Frankrig, og meget tyder på, at det også er den position, han begynder på i semifinalen. Det var i hvert fald i den formation tyskerne trænede det meste af tiden forud for kampen mod Brasilien. Ved træningen var det i øvrigt også værd at bemærke, at Löw og Schweinsteiger havde en otte minutter lang samtale midt på banen. Bedømt ud fra gestikulationerne blev der diskuteret løbemønstre for Schweinsteiger, der alt efter kampens forløb har mulighed for at gå mere med frem, end tilfældet var det i kvartfinalen.

Klose ligner ligeledes en starter, men spørgsmålet er, hvorvidt det ikke ville være bedre at have haft Müller på toppen og eksempelvis Schürrle på kanten i stedet. Den forreste mand hos tyskerne står nemlig overfor David Luiz, der har spillet en flot turnering indtil videre med 70% vundne hovedstødsdueller. Procentdelen for vundne nærkampe når bolden har været på jorden er dog blot 52 %, og Müller kunne med sine dybe og uforudsigelige løb havde udfordret Luiz mere i de direkte dueller ved jorden, end Klose formentlig vil kunne gøre det.

På kanten er der igen, igen genvalg til Özil, der fortsat virker ude af position, og som vel kun har undgået alvorlig kritik, fordi Götze har virket mere lad i den anden side. Han ser ud til at skulle op imod Maicon, der muligvis ikke er i samme form som ved VM for fire år siden, men som er langt mere disciplineret, end Alves er det. Med kun 26 % vellykkede driblinger fra Özil og knap 10 kg forskel i kampvægt, ser det ikke umiddelbart ud til, at det er fra dette område, at tyskerne skal producere deres chancer.

Özil har til trods for den stigende utilfredshed skabt flest tyske målchancer ved VM indtil videre (18 af slagsen), men flere ønsker at se, Schürrle få chancen fra start. Löw virker dog til at have lagt sig fast på, at Schürrle skal være jokeren, der kommer ind og skaber ravage, når kampen er på vippen.

For Scolari og Brasilien bliver en af nøglerne uden tvivl at mindske det høje antal af begåede frispark. Gustavo og Fernandinho har tilsammen begået 21 frispark, og Tyskland – og ikke mindst Hummels – har vist, at de er farlige på standardsituationer.
Frisparket der førte til scoringen mod Frankrig kom efter en let berøring af Toni Kroos, der hurtigt smed sig til jorden, og mod et aggressivt brasiliansk hold, der bliver båret frem af deres tilskuere, vil tyskerne gøre ganske klogt i at søge kontakten og de lette frispark.

Temperaturen til aftens kamp forventes i øvrigt at ligge på omkring 20 grader. Vi skal dog ikke forvente at se et tysk mandskab med alt for meget genpres og offensive backs af den grund. Tyskernes forsvar har nemlig set mest skrøbeligt ud, når de to midterforsvarere er blevet trukket væk fra deres position for at dække af på backs.

Matchups

Willian vs. Höwedes
Kampens absolutte nøgleduel. Med Neymar ude er der nu ekstra store forventninger til Willian, der står ansigt til ansigt med den udskældte Höwedes. Schalke-spilleren fik personlig oprejsning i kampen mod Frankrig, men det ændrer ikke på, at han har det svært, når han møder letfodede spillere som eksempelvis Willian. Brasilien vil formentlig forsøge at angribe i tyskernes venstreside, og det kan betyde, at Özil kan få en lidt mere defensiv rolle, hvor det også kræves, at han hjælper til bagude.

Kroos vs. Gustavo
Det er to tidligere holdkammerater og blandt VM’s mest pasningssikre spillere, der står over for hinanden i semifinalen. Begge er de pulsåren på deres repsektive mandskab, og det bliver afgørende for kampens forløb, hvem af de to på midten, der får bedst fat – for både Brasilien og Tyskland har det bedst med at være i boldbesiddelse.
Kroos indledte VM i overbevisende stil, men er siden dalet lidt i niveau, mens Gustavo er tilbage efter endt karantæne. For Gustavo gælder det om at finde den rette balancegang mellem at sidde tæt på Kroos i tyskernes opbyggende spil og samtidig undgå at begå alt for mange unødvendige frispark midt på banen.

Skader og startopstillinger
Mustafi er fortsat ude, men ellers kan Joachim Löw råde over samtlige spillere. Der har været lidt spekulationer om, at Kramer måske kunne snuppe Khediras startplads, men alt tyder på, at det bliver samme opstilling som i kampen mod Frankrig.

Brasilien må undvære to af deres absolutte profiler i semifinalen. Neymar er ude med en brækket ryghvirvel, mens anfører Thiago Silva sidder over med karantæne eftet to gule kort. Brasilien forsøgte ellers at appellere karantænen, men altså uden held. Bedømt ud fra træningen ser det ud til, at Bayern Münchens Dante overtager pladsen ved siden af Luiz, mens Willian afløser Neymar på kanten. Maicon forventes også at starte inde på bekostning af Alves.

Screen Shot 2014-07-08 at 10.42.05

 

You may also like
Tyske slutrundesange gennem tiderne – fra Udo Jürgens til Village People
DFB-Pokal, lodtrækning, semifinalerne
Lodtrækning til semifinalerne i DFB-Pokal
Champions League UEFA, højdepunkter
Optakt: Olympique Lyon – FC Bayern München (Champions League semifinale)
Optakt, Bayern München
Højdepunkter og mål: Bayern München – Barcelona 7-0 (2013, Champions League)